Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε στηλιτεύσει την κατεδάφιση από τις αλβανικές αρχές του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες Χειμάρας.

albania-31-700x525

Μία ενέργεια από μία υπό ένταξη χώρα που δεν σέβεται το θεμελιώδες δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρώπης.

Μία ενέργεια που, δυστυχώς, συνοδεύτηκε τόσο από πράξεις βίας κατά των κατοίκων που είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, όσο και από βανδαλισμούς και πράξεις ιεροσυλίας εντός του ναού.

Όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν σε ενέργειες αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και σε σειρά προκλητικών εθνικιστικών δηλώσεων περί δημιουργίας «Μεγάλης Αλβανίας» του Αλβανού πρωθυπουργού που αναφερόμενος στο γεγονός χαρακτήρισε με περισσό θράσος τον Ιερό Ναό «γκαράζ».

Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών αποτελούν θεμελιώδεις Αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαιτείται, λοιπόν, από μία υποψήφια προς ένταξη χώρα να υπηρετεί το κράτος δικαίου και να διαφυλάττει την ανεξιθρησκία και την πολιτιστική κληρονομιά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει εξαιρετικά μεγάλη σημασία στα ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας των υπό ένταξη κρατών. Το τεράστιο αυτό έλλειμμα σεβασμού που παρατηρείται στην Αλβανία θα αναφερθεί σχετικά στην προσεχή ετήσια Έκθεση Προόδου.