tsipras_oland_aftodioikisi-620x320
Ο πρώτος στόχος της επίσκεψης Ολάντ έγινε πραγματικότητα για την κυβέρνηση. Σρτήριξε τη χώρα στο θέμα του χρέους κάνοντας λόγο με ξεκάθαρο τρόπο για ελάφρυνση: «Νέες παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους είναι απαραίτητες για τη συνέχιση του προγράμματος, σύμφωνα με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Επιθυμία μου είναι να προχωρήσουμε σ’ αυτό το θέμα, ώστε να γίνει ελάφρυνση του χρέους για την οικονομία. Αυτό αποτελεί τμήμα της συνολικής απόφασης», ήταν η δήλωση.

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέχεια των δηλώσεων του Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί προανήγγειλε την εκταμίευση της δόσης παρά τις όποιες δυσκολίες που υπάρχουν ειδικά στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.

«Μέχρι το τέλος του μηνός, 2 δισ. ευρώ πρόκειται να εκταμιευθούν ως πρώτη υποδόση κατόπιν εξέτασης των δεσμεύσεων που ήδη έχουν εφαρμοσθεί, ενώ η εκταμίευση 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα λάβει χώρα αμέσως μετά». Μάλιστα σημείωσε ότι «η Γαλλία θα παρακολουθεί το θέμα στενά».

Επιπλέον στο μέτωπο του προσφυγικού υπήρξε σύμπλευση στο φόντο των πιέσεων που ασκεί η Γερμανία για συνδιαχείριση του Αιγαίου. Η Ελλάδα αναζητά στηρίγματα να αποκρούσει τις πιέσεις του Βερολίνου που βλέπει ότι με την Τουρκία έχει σύμπλευση συμφερόντων στην περιοχή. Και δύο πλευρές δεν επιθυμούν κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων κάτι που φαίνεται να «ψήνεται» αν λάβει κανείς τις κλιμακούμενες κινήσεις στρατιωτικών μονάδων στην Ανατολική Μεσόγειο. Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία θεωρούν μονόδρομο τις επιχειρήσεις κάτι που θα δημιουργήσει ανακατατάξεις στις ισορροπίες ακόμα και εντός ΕΕ, με την Γαλλία να αναλαμβάνει πιο ηγετικό ρόλο.

Στο φόντο αυτό και με δεδομένη την διάθεση της Γαλλίας να παίξει ρόλο στην Αν. Μεσόγειο ακόμα και στηρίζοντας την Ελλάδα vis a vis την Τουρκία το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων (Rafale, φρεγάτες Fremm) τίθεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Αθηνών και του Παρισιού. Μαζί πάει και η ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία που παίρνει σάρκα και οστά … στην Κρήτη. Εκεί μονάδες από το Γαλλικό στρατό «ξεχειμωνιάζουν» από επιχειρήσεις στην Αφρική ή την Μ.Ανατολή.

Το άλλο πεδίο που η Γαλλία καταθέτει αιτήματα είναι αυτό του ΤΑΙΠΕΔ. Πέρα από τον ΟΛΘ αλλά και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που πολλοί υποστηρίζουν ότι πάνε πακέτο το Γαλλικό ενδιαφέρον απλώνεται σε μια σειρά από κομβικούς κλάδους. Χαρακτηριστικός είναι αυτό των υδάτων όπου υπάρχει Γαλλική συμμετοχή στην ΕΥΑΘ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γαλλικές εταιρίες θέλουν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους σημαντικά στις εταιρίες υδάτων (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) σε ποσοστά που να φτάνουν ακόμα και το 20%.

Από το πρωί της Πέμπτης πάντως τα τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα έχουν μενού τα ζητήματα αυτά των ιδιωτικοποιήσεων και της αμυντικής συνεργασίας. Στις 10 πμ ο κ. Ολάντ θα συναντηθεί στο Μαξίμου με τον κ. Τσίπρα με τον οποίον θα προβεί σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο όπου θα απευθύνει ομιλία από το βήμα της Ολομέλειας.

Νωρίτερα το πρωί (8.30πμ) ο ίδιος και η γαλλική αποστολή θα μεταβούν στην Πρεσβεία της Γαλλίας όπου θα έχουν συνάντηση με επιχειρηματίες.

Το απόγευμα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, σε ειδική τελετή, θα ανακηρύξουν τον κ. Ολάντ Επίτιμο Διδάκτορα.

Η αναχώρηση θα γίνει από το Ελ.Βενιζέλος στις 7μμ.

Γιώργος Αλεξάκης