ΠΕΤΡΟΣ 2Αγαπητοί συμπολίτες,
επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση για το έργο της ανάπλασης της οδού 18ης Οκτωβρίου και της πλατείας Γρανικού και πολλές φορές διαρρέουν πληροφορίες που είναι εσφαλμένες, πιστεύω ότι είναι καθήκον μου, ως Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας, να σας ενημερώσω σχετικά με το έργο και τα χαρακτηριστικά του.
Καταρχάς, σε ότι αφορά στο πλάτος του οδοστρώματος και τις θέσεις στάθμευσης, πρέπει να επισημανθεί ότι ο δρόμος δεν μικραίνει! Το πλάτος του δρόμου μετά την ολοκλήρωση του έργου θα είναι 7,85 – 7,90 μ. δηλαδή θα επιτρέπεται η στάθμευση στις δύο πλευρές του δρόμου και παράλληλα θα διεξάγεται ομαλά η κυκλοφορία στο μέσο της οδού, με λωρίδα κίνησης πλάτους 3,85 – 3,90 μ.
Τα μόνα σημεία όπου ο δρόμος μικραίνει είναι στα σταυροδρόμια, όπου γίνεται διαπλάτυνση των πεζοδρομίων για να εξυπηρετούνται οι πεζοί και τα ΑμΕΑ, αλλά και οι οδηγοί που θα έχουν καλύτερη ορατότητα και θα μπορούν να στρίβουν χωρίς πρόβλημα διότι δεν θα έχουν σταθμευμένα οχήματα στις συμβολές των οδών. Είναι μία σύγχρονη μέθοδος που εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, έτσι ώστε αφενός να επιτυγχάνεται η ασφάλεια πεζών και οδηγών και αφετέρου να μην χάνονται θέσεις στάθμευσης, διότι οι συμβολές των οδών είναι διαβάσεις πεζών…
02_ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ_less
Σε ότι αφορά στις κοπές δέντρων το σημαντικότερο είναι ότι όλα τα δέντρα που κόβονται αντικαθίστανται! Επιπλέον, πρέπει να τονίσουμε ότι το έργο προβλέπει περισσότερες φυτεύσεις δέντρων από αυτά που κόβονται. Δηλαδή, τα δέντρα που κόβονται αντικαθίστανται και ταυτόχρονα φυτεύονται περισσότερα δέντρα.
Επιπρόσθετα, από τα δέντρα που κόβονται τα περισσότερα είναι άρρωστα ή/και ακατάλληλα για αστικό πράσινο. Τα δέντρα που φυτεύονται έχουν επιλεγεί με βάση την επιστημονική γνώση και εμπειρία, έτσι ώστε να απαντούν στις αισθητικές και λειτουργικές ανάγκες μίας σύγχρονης πόλης. Επιπρόσθετα, το σύγχρονο αυτόματο σύστημα άρδευσης, που θα αξιοποιεί τα νερά της βροχής, θα βοηθήσει στη γρήγορη ανάπτυξη υγιών δέντρων που θα ομορφύνουν την περιοχή.
01_ΤΥΠΙΚΗ ΔΙΑΤΟΜΗ_less
Ακόμη, στην πλατεία Γρανικού τοποθετούνται σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές, που σε συνέργεια με τα υπόλοιπα έργα ανάπλασης την μετατρέπουν σε όαση ψυχαγωγίας για παιδιά και γονείς.
Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι οι καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των οδοστρωμάτων και γενικότερα στην υλοποίηση του έργου έγιναν λόγω διακοπής εργασιών του εργολάβου, όπως σε εκατοντάδες έργα ΕΣΠΑ σε όλη την Ελλάδα που δεν είχαν πληρωθεί οι εργολάβοι με ευθύνη του κεντρικού Κράτους. Σήμερα, μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν και την πληρωμή του εργολάβου, το έργο συνεχίζεται κανονικά και σύντομα θα χαρούμε ένα ολοκληρωμένο και πλήρως λειτουργικό έργο.

Με εκτίμηση

Πέτρος Γαλανός
Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας