Στη διεύρυνση του πεδίου δράσης, με στόχο να πολλαπλασιαστούν οι υπηρεσίες κοινωνικής προσφοράς, προχωρά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, σχεδιάζοντας αυτή τη φορά την αξιοποίηση του δυναμικού κλάδου της ανακύκλωσης και των κοινωνικών εταίρων που την εκφράζουν. Ταυτόχρονα, υλοποιούνται νέες πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης και υποστήριξης άλλων ευαίσθητων φορέων που έχουν υπό τη σκέπη τους ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και συνανθρώπους μας.
01 eeaa 1
Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Τάσος Τσακιρίδης, σε συνεργασία με το αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής του δήμου και των δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας, ανέλαβε και προωθεί σχετικές πρωτοβουλίες που αγκαλιάζουν κρίσιμους τομείς δράσης και κοινωνικής προσφοράς.
Μια από αυτές είναι η προωθούμενη συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) για τη στήριξη κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων του δήμου. Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του αντιδημάρχου Τ.Τσακιρίδη και του υπεύθυνου του τμήματος μάρκετινγκ της ΕΕΑΑ Δημήτρη Παπασωτηρίου, παρουσία του προϊσταμένου του Τμήματος Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής Γιάννη Πολυχρονιάδη.
Κατά τη διάρκειά της διερευνήθηκαν οι δυνατότητες και οι μορφές συνεργασίας μεταξύ του δήμου Νεάπολης-Συκεών και της ΕΕΑΑ στο πλαίσιο της εκστρατείας αιμοδοσίας, της στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων μέσω των δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, αλλά και της στήριξης και ενίσχυσης της δράσης των ΚΔΑΠμεΑ στον τομέα της ανακύκλωσης ανακυκλώσιμων υλικών.
05 kapakia 6
Θετική διάθεση
Όπως ανέφερε ο κ.Παπασωτηρίου, ο κεντρικός και επίσημος φορέας ανακύκλωσης στη χώρα μας, όπως είναι η ΕΕΑΑ, μπορεί να εξετάσει με θετική διάθεση τη δυναμική χορηγία των εκστρατειών αιμοδοσίας και την ενίσχυση των δομών του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Φαρμακείου και Κοινωνικού Συσσιτίου.
Ιδιαίτερα, όμως, συζητήθηκαν οι κοινές δράσεις που μπορούν να αναληφθούν στον τομέα της ανακύκλωσης για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Ως κορυφαία δράση στον τομέα αυτόν προσεγγίζεται η αναβάθμιση του ΚΔΑΠμεΑ Συκεών σε εργαστήριο προβολής και διάδοσης της αξίας της ανακύκλωσης, αφού τα παιδιά με αναπηρία, που ήδη εδώ και χρόνια ανακυκλώνουν χαρτί και δημιουργούν τα δικά τους έργα, θα αναλάβουν το… ρόλο του εκπαιδευτή μαθητών και παιδιών.
Σύμφωνα με την ιδέα που κατατέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης, η ΕΕΑΑ θα εξετάσει τη δυνατότητα να αναλάβει τη μεταφορά σχολείων στο ΚΔΑΠμεΑ Συκεών για την επίδειξη παραγωγής χαρτιού, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη μονάδα και με το αναγκαίο υλικό, ενώ εξειδικευμένα στελέχη της εταιρείας θα παρουσιάζουν και θα αναλύουν τα πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον από την αξιοποίηση της ανακύκλωσης.
Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, «όσοι περισσότεροι, φορείς ή μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, συμπράττουν σε ενέργειες και δράσεις κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπό μας που βιώνει δύσκολες καταστάσεις, τόσο ενισχύεται η ελπίδα και το χαμόγελο. Πολύ περισσότερο, δε, όταν στον αγώνα συμμετέχουν φορείς όπως η ΕΕΑΑ που μπορεί να προσφέρει πολλά». «Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα», υπογραμμίζει, για να σταθεί ιδιαίτερα στη διπλή διάσταση της στήριξης των παιδιών με αναπηρία που απασχολούνται δημιουργικά στα ΚΔΑΠμεΑ του δήμου μας.
06 pantopoleio tsiganoi 3
Πλαστικά καπάκια = Αναπηρικά αμαξίδια
Την ίδια ώρα, οι Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας του δήμου Νεάπολης-Συκεών αναπτύσσουν έντονη δράση σε θέματα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας απέναντι σε σοβαρά ζητήματα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το κοινωνικό τους πρόσωπο.
Με σύνθημα «μην το πετάς, απλά το κρατάς και βοηθάς» ξεκίνησε η οργάνωση μιας δράσης σχετικά με τη συλλογή πλαστικών καπακιών με σκοπό να μετατραπούν σε αναπηρικό αμαξίδιο, μετά από πρωτοβουλία των δομών αυτών σε συνεργασία με τα ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης. Παράλληλα εξελίσσονται οι επαφές των στελεχών με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ανακύκλωσης προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτερες προϋποθέσεις για την αξιοποίηση της δράσης προς όφελος ιδρύματος με παραπληγικούς.
Ήδη ένας μεγάλος κάδος ανακύκλωσης, που παραχωρήθηκε από την Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου, απόκτησε άλλη μορφή με την αγάπη και την προσπάθεια των παιδιών άλλα και του προσωπικού από το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Νεάπολης. Αυτό ζωγραφίστηκε και τοποθετήθηκε στο ισόγειο του δημοτικού καταστήματος Νεάπολης, όπου περιμένει τη συνδρομή των συμπολιτών μας.
Το πρώτο… φορτίο μετέφεραν τα παιδιά του ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης, τα οποία εγκαινίασαν τη δράση με μια ζεστή εκδήλωση δημιουργίας, στέλνοντας μέσα από το κολάζ με καπάκια το δικό τους μήνυμα ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης, παρουσία του αντιδημάρχου Τ.Τσακιρίδη και στελεχών των δημοτικών δομών. Εκεί, ακολούθησε ενημέρωση όσων πολιτών βρίσκονταν στο χώρο για την έναρξη της συγκεκριμένης δράσης και διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια για την ευαισθητοποίηση της κοινότητας και τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτήν την προσπάθεια.
«Αυτή η προσπάθεια των παιδιών μας έχει νόημα και πρέπει να στηριχθεί από όλους μας. Όσα περισσότερα καπάκια συγκεντρωθούν τόσα περισσότερα αναπηρικά αμαξίδια θα προσφέρουν χιλιάδες χαμόγελα σε κάποιους συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται», τονίζει ο Τ.Τσακιρίδης.
04 kapakia 2
Στον «Φάρο του Κόσμου»
Στομεταξύ, οι κοινωνικές δομές του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την αντιμετώπιση της φτώχειας, στο πλαίσιο των δράσεών τους, βρέθηκαν κοντά στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων «Φάρος του Κόσμου», το οποίο λειτουργεί στον Δενδροπόταμο υπό την φροντίδα του π.Αθηναγόρα.
Η κοινωνική λειτουργός της Τράπεζας Χρόνου Εύα Χάντα και το στέλεχος του Κοινωνικού Παντοπωλείο Χρήστος Λώλας επισκέφθηκαν το χώρο στον οποίο φιλοξενούνται οκτώ ανήλικα τσιγγανόπουλα. Εκφράζοντας τη στήριξη και την κοινωνική αλληλεγγύη του δήμου, παρέδωσαν οκτώ κούτες με ενδύματα και υποδήματα για ενήλικους και ανήλικα παιδιά.
Τα στελέχη των δομών, στα οποία επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή και φιλοξενία από τα παιδιά και τους συνεργάτες του π.Αθηναγόρα Λουκατάρη, δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το μεγάλο έργο που επιτελείται στον «Φάρο του Κόσμου». Μεταφέροντας, μάλιστα και μήνυμα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, δεσμεύθηκαν για συνέχιση της συνεργασίας και περαιτέρω στήριξή τους.