pegasus_LARGE_t_209761_105867775
Η μη αλλεργική ρινική συμφόρηση προκαλεί συχνά πονοκέφαλο και χρόνια κόπωση και δεν οφείλεται σε αλλεργιογόνα, όπως η συνήθης μορφή του προβλήματος. Μια βασική διαφορά είναι ότι τα συμπτώματα στην πρώτη περίπτωση είναι μακροχρόνια και δεν περνούν εύκολα.

Η ωτορινολαρυγγολόγος Σοφία Καρακαντά επισημαίνει στο elle.gr: «Τα όρια μεταξύ αλλεργικής και μη αλλεργικής ρινίτιδας είναι λίγο ασαφή. Όταν υπάρχουν ενδείξεις όπως φτάρνισμα, υδαρείς εκκρίσεις, ακόμα και επιπεφυκίτιδα, και το πρόβλημα εμφανίζεται το φθινόπωρο ή την άνοιξη, συνήθως είναι αλλεργικής φύσεως. Αν όμως παρουσιάζεται όλο το χρόνο, μπορεί να μη σχετίζεται με αλλεργιογόνα και να πρόκειται για ρινίτιδα διαφορετικής αιτιολογίας».

Ποιοι παράγοντες μπορούν να την προκαλέσουν και πώς μπορούμε να προστατευτούμε; Όπως εξηγεί η ειδικός, στη λεγόμενη αγγειοκινητική ρινίτιδα τα αγγεία έχουν μεγάλη ευαισθησία, με αποτέλεσμα να ανοίγουν και να εκκρίνουν πολύ υγρό. Από την άλλη, στη φαρμακευτική εμείς οι ίδιοι ευθυνόμαστε για το πρόβλημα εξαιτίας της κατάχρησης σπρέι που κάνουμε προκειμένου να το κατευνάσουμε. Γι’ αυτό εξάλλου πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες, καθώς ορισμένα αποσυμφορητικά ενδείκνυνται για χρήση 5 έως 7 ημερών. «Κάποια προϊόντα διογκώνουν τις ρινικές κόγχες με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη» αναφέρει η κ. Καρακαντά.

Ποια είναι η λύση επομένως; Στην Αμερική διαφημίζονται αρκετά τα σπρέι καψαϊκίνης ως ό,τι πιο καινούριο και φυσικό κυκλοφορεί για την αντιμετώπιση της μη αλλεργικής ρινίτιδας. Τι προτείνει η γιατρός; «Αυτά τα σπρέι δεν είναι διαδεδομένα στην Ελλάδα και δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν δημιουργούν αλλεργία. Συνήθως συστήνω πλύσεις με φυσιολογικό ορό, κάτι που όμως πρέπει να γίνεται με μέτρο από άτομα με υπέρταση, λόγω του ότι περιέχει αλάτι. Επίσης, προτείνω αποσυμφορητικά της μύτης για περιορισμένο διάστημα».