Με μια τεκμηριωμένη από αδιάσειστα στοιχεία ομιλία ο Βουλευτής Πέλλας και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, τοποθετούμενος επί του προϋπολογισμού στην ολομέλεια της βουλής, κατέδειξε ότι η ολέθρια συνταγή υπερφορολόγηση – ύφεση, είναι χωρίς προοπτική, χωρίς διεξόδους, χωρίς ελπίδα. Και ότι το χειρότερο είναι, ότι επιδεινώνει την κρίση που έξη χρόνια τώρα όχι μόνο  αποδομεί και αποσαρθρώνει την ελληνική οικονομία, αλλά σαν επιθετικός μεταστατικός καρκίνος καταστρέφει τα σπλάχνα των συμπολιτών μας.
YP-765x510
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «είναι πολύ εύκολη η αφαίμαξη εισοδημάτων και το να τινάζεις στον αέρα οικογενειακούς προϋπολογισμούς, όπως επίσης εύκολο είναι να επιβάλλεις στους αγρότες μεγαλύτερες εισφορές για τον ΟΓΑ, να τους αυξάνεις τον φόρο εισοδήματος και την προκαταβολή του φόρου, να τους καταργείς την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο αγροτικής ανάπτυξης. Ή μήπως χρειάζεται πολύ μυαλό, αναρωτήθηκε,  για να προβλέψουμε πού οδηγεί αυτό; Οδηγεί σε παραπέρα μείωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών μας προϊόντων, στην επιδείνωση του ήδη επιβαρυμένου εμπορικού ισοζυγίου. Και αυτά για έναν κλάδο που θα μπορούσε και έπρεπε να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης και ανάκαμψης της οικονομίας μας».
Πυρά κατά της εγκατάλειψης Προγραμμάτων εξαπέλυσε, τονίζοντας τη ζημιά που υφίσταται η εθνική οικονομία λέγοντας:
          «Δεν απαιτείται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι τα αναπτυξιακά εργαλεία είναι πολύ συγκεκριμένα: το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, τα κοινοτικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στον αγροτικό τομέα, που μένουν αναξιοποίητα στα συρτάρια. Με την ισχνή αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που αποτελεί το καύσιμο για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, οδηγούμαστε μετά πάσα βεβαιότητα στην αποτελμάτωση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, κονδύλια που μπορούν να δώσουν ανάπτυξη σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια, δουλειές σε νέους ανθρώπους, να εξασφαλίσουν την καταβολή σημαντικών ποσών ΦΠΑ, περισσότερου φόρου εισοδήματος, περισσότερων εισφορών στα ταμεία, να εξασφαλίσουν περισσότερη δουλειά στα μαγαζιά. Να, λοιπόν, τα περιβόητα ισοδύναμα που λέτε ότι ψάχνετε, κύριοι της Κυβέρνησης». 
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο πρώην Υπουργός, για την πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης, στο θέμα της Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Είναι, υπογράμμισε, τουλάχιστον εξοργιστικό και ανήκουστο να μένουν αναξιοποίητα από το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 902 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της απραξίας επί έναν χρόνο του Υπουργείου, με κίνδυνο να χαθούν ή, στην καλύτερη περίπτωση, να μεταφερθούν στο νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Αυτό, όμως, θα σημάνει μείωση κατά 21% των κονδυλίων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, δηλαδή περικοπή κατά 40% των κονδυλίων για προγράμματα ανάπτυξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων, και αυτό με τη σειρά του θα έχει άμεσο αντίκτυπο, με μείωση των πόρων για ίδρυση και εκσυγχρονισμό μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων, όπως τα start ups / νεοφυείς επιχειρήσεις, και άλλα, και την ενίσχυση των νέων αγροτών για την αντιμετώπιση της ανεργίας».
Τόνισε δε και τον άλλο κίνδυνο: Αυτά τα 902 εκατομμύρια να μην μας τα εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεταφορά στο νέο Πρόγραμμα. Τότε θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε τους δικαιούχους μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του προϋπολογισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ο Γιώργος Καρασμάνης, ανέφερε ακόμη ότι, η Κυβέρνηση της ΝΔ. πέρσι τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο κατέβαλε στους παραγωγούς πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια, μια σημαντική οικονομική ανάσα για την αγορά που γονατίζει και στενάζει κάτω από την έλλειψη ρευστότητας, ενώ σήμερα ψάχνουν οι παραγωγοί να βρουν τα δικαιώματά τους και δεν γνωρίζουν πότε θα υπάρξει εξόφληση.
(Ο Βουλευτής επισημαίνει εδώ ότι, στην προ ημερών συζήτηση για τα βοσκοτόπια στη Βουλή, υπενθύμισε στον σημερινό Υπουργό, ότι κατά την παράδοση του Υπουργείου, του έτεινε χείρα συνεργασίας, τον παρότρυνε να διατηρήσει για 3-4 μήνες, την ίδια Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Τονίζοντάς του ότι το διάστημα αυτό θα ήταν εξαιρετικά κρίσιμο για σημαντικά αγροτικά ζητήματα, όπως πχ η έκδοση των αποφάσεων για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τα προσωρινά δικαιώματα αγροτών και κτηνοτρόφων που έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί μέχρι τον Ιούνιο , ώστε να υπάρχει χρόνος υποβολής ενστάσεων λόγων λαθών!)
 Ο Γιώργος Καρασμάνης, δεν παρέλειψε και το θέμα του ΕΛΓΑ.
«Καταργείτε είπε και το μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που αναφέρεται στον ΕΛΓΑ. Πετάτε δηλαδή στον κάλαθο των αχρήστων ένα κονδύλιο που θα μπορούσε να φτάσει στα 200 εκατομμύρια, χρήματα αναγκαία για την κάλυψη συγκεκριμένων ασφαλιστικών κινδύνων στη φυτική και ζωική παραγωγή, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι ζημιές αυξάνονται συνεχώς λόγω των δυσμενών κλιματικών αλλαγών».
Συνεπώς, κατέληξε, η ψήφος μας είναι αυτονόητη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν με τρεις λέξεις επιχειρούσε κάποιος να χαρακτηρίσει τον Προϋπολογισμό του 2016, θα έλεγε απλώς πως πρόκειται για τον πλέον υφεσιακό, τον πλέον φορομπηχτικό και, κατά συνέπεια, τον πλέον αντιαναπτυξιακό των τελευταίων ετών. Είναι ένας προϋπολογισμός που αναπαράγει και εντείνει τον καταστροφικό συνδυασμό υπερφορολόγηση-ύφεση, μια αποδεδειγμένα ολέθρια συνταγή χωρίς προοπτική, χωρίς διεξόδους, χωρίς ελπίδα, ό,τι χρειάζεται δηλαδή για να επιτείνει την απογοήτευση και τον μαρασμό της κοινωνίας μας. Το χειρότερο είναι όμως ότι επιδεινώνει την κρίση που έξι χρόνια τώρα όχι μόνο αποδομεί και αποσαρθρώνει την ελληνική οικονομία, αλλά σαν επιθετικός μεταστατικός καρκίνος καταστρέφει τα σπλάχνα των συμπολιτών μας.
Θέλω να παρακαλέσω τους συναδέλφους της Συμπολίτευσης να μην επικαλούνται τη συμπόρευση στην ψήφο του τρίτου μνημονίου το περασμένο καλοκαίρι. Το μνημόνιο, κύριοι συνάδελφοι, είναι το πλαίσιο το οποίο ορίζει το πώς θα πρέπει να κινηθούν οι δείκτες και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν είναι ο εξειδικευμένος οδικός άξονας για το πώς οι επιδιωκόμενοι στόχοι μπορεί να επιτευχθούν. Παρέχει τις δυνατότητες και την ευελιξία προς την κοινή κατεύθυνση, δίνοντάς μας την ευκαιρία πολλαπλών επιλογών. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν κάτω από ποιες συνθήκες, κάτω από ποιες προοπτικές δώσαμε την ψήφο μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το να επιβάλλει κανείς μόνο φόρους και άλλους φόρους και επιπλέον φόρους είναι μια ομολογουμένως εύκολη λύση. Μόνο που και ο τελευταίος πολίτης γνωρίζει ότι αυτή η πρακτική, η επιβολή όλο και περισσότερων φόρων, είναι ο πιο ενδεδειγμένος μονόδρομος για να οδηγήσει μία χώρα σε παραπέρα καχεξία, την αγορά της, σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και σε ακόμη μεγαλύτερη ανεργία.
Επίσης, δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς μεταπτυχιακά ή διδακτορικά οικονομίας για να αντιληφθεί ότι οι περικοπές πόρων, όπως στις συντάξεις, τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης, τα επιδόματα, οδηγούν σε διόγκωση της κοινωνικής κρίσης και σε μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας μας.
Είναι πολύ εύκολη η αφαίμαξη εισοδημάτων και το να τινάζεις στον αέρα οικογενειακούς προϋπολογισμούς, όπως επίσης εύκολο είναι να επιβάλλεις στους αγρότες μεγαλύτερες εισφορές για τον ΟΓΑ, να τους αυξάνεις τον φόρο εισοδήματος και την προκαταβολή του φόρου, να τους καταργείς την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο αγροτικής ανάπτυξης.
Χρειάζεται πολύ μυαλό για να προβλέψουμε πού οδηγεί αυτό; Οδηγεί σε παραπέρα μείωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών μας προϊόντων, στην επιδείνωση του ήδη επιβαρυμένου εμπορικού ισοζυγίου. Και αυτά για έναν κλάδο που θα μπορούσε και έπρεπε να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης και ανάκαμψης της οικονομίας μας.
Δεν απαιτείται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι τα αναπτυξιακά εργαλεία είναι πολύ συγκεκριμένα: το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, τα κοινοτικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στον αγροτικό τομέα, που μένουν αναξιοποίητα στα συρτάρια.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την ισχνή αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που αποτελεί το καύσιμο για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, οδηγούμαστε μετά πάσα βεβαιότητα στην αποτελμάτωση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, κονδύλια που μπορούν να δώσουν ανάπτυξη σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια, δουλειές σε νέους ανθρώπους, να εξασφαλίσουν την καταβολή σημαντικών ποσών ΦΠΑ, περισσότερου φόρου εισοδήματος, περισσότερων εισφορών στα ταμεία, να εξασφαλίσουν περισσότερη δουλειά στα μαγαζιά. Να, λοιπόν, τα περιβόητα ισοδύναμα που λέτε ότι ψάχνετε, κύριοι της Κυβέρνησης.
Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό και ανήκουστο να μένουν αναξιοποίητα από το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 902 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της απραξίας επί έναν χρόνο του Υπουργείου, με κίνδυνο να χαθούν ή, στην καλύτερη περίπτωση, να μεταφερθούν στο νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Αυτό, όμως, θα σημάνει μείωση κατά 21% των κονδυλίων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, δηλαδή περικοπή κατά 40% των κονδυλίων για προγράμματα ανάπτυξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων, και αυτό με τη σειρά του θα έχει άμεσο αντίκτυπο, με μείωση των πόρων για ίδρυση και εκσυγχρονισμό μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων, όπως τα start ups, νεοφυείς επιχειρήσεις, και άλλα, και την ενίσχυση των νέων αγροτών για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Υπάρχει, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και ο άλλος κίνδυνος αυτά τα 902 εκατομμύρια να μην μας τα εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεταφορά στο νέο Πρόγραμμα. Τότε θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε τους δικαιούχους μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του προϋπολογισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ταυτόχρονα, θα ήθελα να σας πω ότι η δική μας η Κυβέρνηση πέρσι τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο κατέβαλε στους παραγωγούς πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια, μια σημαντική οικονομική ανάσα για την αγορά που σήμερα γονατίζει και στενάζει κάτω από την έλλειψη ρευστότητας, ενώ σήμερα ψάχνουν οι παραγωγοί να βρουν τα δικαιώματά τους και δεν γνωρίζουν πότε θα υπάρξει η εξόφληση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Όμως, ταυτόχρονα, καταργείτε και το μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που αναφέρεται στον ΕΛΓΑ. Πετάτε δηλαδή στον κάλαθο των αχρήστων ένα κονδύλιο που θα μπορούσε να φτάσει στα 200 εκατομμύρια, χρήματα αναγκαία για την κάλυψη συγκεκριμένων ασφαλιστικών κινδύνων στη φυτική και ζωική παραγωγή, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι ζημιές αυξάνονται συνεχώς λόγω των δυσμενών κλιματικών αλλαγών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας το είπα και τις προάλλες, είναι πολύ εύκολο να επιβάλλεις φόρο στο κρασάκι του λαού αντί να προχωράς σε αναδιάρθρωση αμπελώνων, να τους κάνεις πιο ανταγωνιστικούς, πιο παραγωγικούς, να προωθείς τα ελληνικά κρασιά στην ντόπια αλλά και στις διεθνείς αγορές για να έχεις υπερπολλαπλάσια έσοδα από τον φόρο που επιβάλλεις. Μόνο που για αυτό χρειάζεται όραμα και κυρίως δουλειά για να το υλοποιήσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι χωρίς βάση αυτό που κατά κόρον λέγεται στην πολιτική, ότι οι προοπτικές μιας κυβέρνησης διαγράφονται από τις πρώτες εκατό μέρες στην εξουσία. Στην πρώτη σας θητεία κατασπαταλήθηκαν μήνες σε μια αδιέξοδη δήθεν διαπραγμάτευση, με τη γνωστή κατάληξη.
Τείνουν να περάσουν και οι εκατό μέρες της δεύτερης θητείας σας και θα έχουμε, εξ όσων βλέπω, μία από τα ίδια, με τα δήθεν ισοδύναμα μέτρα να καταντάνε εφιάλτης μεγαλύτερος από τα ίδια τα μέτρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κύριε Καρασμάνη, ολοκληρώστε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Αφού αυτός είναι ο προϋπολογισμός σας, αφού αυτό είναι το όραμά σας, αφού αυτό θεωρείτε ότι είναι η εκπλήρωση των υποσχέσεών σας προς τον ελληνικό λαό, συμπαθάτε μας, αλλά η ψήφος μας είναι αυτονόητη.
Σας ευχαριστώ.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, και για την ανοχή