Στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σκύδρας η Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ πραγματοποίησε εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Το ΚΚΕ στον ιταλο-ελληνικό πόλεμο 1940-41».
Στον χώρο της παρουσίασης υπήρχε λειτούργησε έκθεση βιβλίου-βιβλιοπωλείο με το συγκεκριμένο και άλλα βιβλία ιστορικά, κλπ.
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Τ.Ε. ΠΕΛΛΑΣ του ΚΚΕ στην ΣΚΥΔΡΑ
Το βιβλίο παρουσίασε η Λίνα Χατζηκυριάκου, μέλος της Ε.Οι.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στην τοποθέτησή της επισήμανε την ανάγκη συνεχούς μελέτης της ιστορίας για τα ζητήματα των πολέμων, που επαναλαμβάνονται και στις μέρες μας.
Η Λίνα Χατζηκυριάκου, τόνισε στην τοποθέτησή της :
«Μέσα από τη μελέτη της συγκεκριμένης περιόδου, τη μελέτη της στάσης του ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο, αναδεικνύονται μια σειρά βασικά ζητήματα: Αναδεικνύεται η σκληρή και ηρωική πάλη του Κόμματος, παρά τις συνθήκες παρανομίας και συνεχών διώξεων των στελεχών του από τη μεταξική δικτατορία, για παρέμβει στις εξελίξεις με διαμορφωμένη θέση από τη πλευρά του λαού μας
Αναδεικνύεται η διαχρονική αξία και αναγκαιότητα της πολιτικής – ιδεολογικής και οργανωτικής επαγρύπνησης, της κομμουνιστικής στάσης σε όλες τις συνθήκες της ταξικής πάλης. Πρώτα από όλα όμως αναδεικνύεται η εξαιρετική σημασία της στρατηγικής του ντόπιου και διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος απέναντι στον πόλεμο και το φασισμό.
Στις μέρες μας η καπιταλιστική οικονομική κρίση έχει οξύνει τις ταξικές, ενδοαστικές και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, με αποτέλεσμα και την εμφάνιση εστιών πολέμων σε ένα μεγάλο γεωγραφικό τόξο που εκτείνεται από την Τυνησία ως τη Συρία και το Ιράκ, περιλαμβάνοντας όλη τη Βόρεια Αφρική, αλλά και τις πλούσιες σε πετρέλαιο περιοχές της Μέσης Ανατολής, την Ουκρανία, άλλες αντιπαραθέσεις που εμφανίζονται, όπως για παράδειγμα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, κ.ά.
Είναι λοιπόν κρίσιμο σήμερα, μελετώντας και την πείρα του παρελθόντος, να γίνει υπόθεση του εργατικού και του ευρύτερου λαϊκού κινήματος η πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να συνδέεται η πάλη αυτή με την αναγκαιότητα ανατροπής του ίδιου του καπιταλισμού που δημιουργεί τις οικονομικές κρίσεις και τους πολέμους».