Το Βραβείο Ζαχάρωφ 2015 απονέμεται στο Σαουδάραβα μπλόγκερ Ραΐφ Μπαντάουι

ImageHandler.ashx

Ο Ραΐφ Μπαντάουι, ο Σαουδάραβας μπλόγκερ που συνελήφθη το 2012 και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση, 1.000 μαστιγώματα και ένα βαρύ πρόστιμο με την κατηγορία ότι προσέβαλε το Ισλάμ στην ιστοσελίδα του, είναι ο φετινός νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης. Η σύζυγός του, Ενσάφ Χαϊντάρ, θα παραλάβει εκ μέρους του το βραβείο στα πλαίσια επίσημης τελετής στην ολομέλεια στο Στρασβούργο την Τετάρτη το μεσημέρι.

COP21: Συζήτηση στο ΕΚ για τα αποτελέσματα της συνόδου για το κλίμα

Η έκβαση των συνομιλιών για το κλίμα στο Παρίσι θα συζητηθεί την Τρίτη στο ΕΚ με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μια αντιπροσωπεία 15 ευρωβουλευτών από τις επιτροπές περιβάλλοντος και βιομηχανίας του ΕΚ συμμετείχαν στη σύνοδο κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας.

Συζήτηση με Γιούνκερ ενόψει της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τετάρτη στις 9πμ ώρα Γαλλίας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και την προεδρία του Συμβουλίου την προετοιμασία ενόψει της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Δεκεμβρίου. Μεταξύ των ζητημάτων με τα οποία θα ασχοληθεί η σύνοδος είναι και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η εφαρμογή των αποφάσεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού ζητήματος.

Νέα σχέδια για την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Τα σχέδια για την ενίσχυση του οργανισμού Frontex και τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακής θα παρουσιαστούν στην ολομέλεια την Τρίτη το απόγευμα από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Μεγαλύτερη φορολογική διαφάνεια στην ΕΕ ζητάει το ΕΚ

Το ΕΚ θα συζητήσει την Τρίτη και θα ψηφίσει την Τετάρτη τις νομοθετικές συστάσεις του για βελτίωση της διαφάνειας στην φορολόγηση των εταιριών, καλύτερο συντονισμό και σύγκλιση των φορολογικών πολιτικών στην ΕΕ. Η Επιτροπή θα πρέπει να απαντήσει σε οποιαδήποτε νομοθετική σύσταση κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμη και αν δεν υποβάλει επίσημη νομοθετική πρόταση.

Ψηφοφορία στο ΕΚ για μία φιλόδοξη ενεργειακή ένωση

Το όραμα του ΕΚ για μια πιο ανθεκτική ευρωπαϊκή ενεργειακή ένωση και μία μακρόπνοη πολιτική για την αλλαγή του κλίματος θα περιληφθούν σε ψήφισμα που αναμένεται να υιοθετήσουν οι ευρωβουλευτές την Τρίτη. Το ψήφισμα έρχεται σε συνέχεια της σχετικής επικοινωνίας που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε ξεχωριστό ψήφισμα οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν επίσης και το ζήτημα της διασύνδεσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όλων των συστημάτων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Συζήτηση με Ντάισελμπλουμ για τη διακυβέρνησης της ευρωζώνης

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη το πρωί, όπου οι ευρωβουλευτές και οι εκπρόσωποι της Επιτροπής και του Συμβουλίου θα συζητήσουν τις οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες της ΕΕ για το 2016, έτσι όπως παρουσιάστηκαν από την Επιτροπή στην ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης. Θα συζητήσουν ακόμη και τις ειδικές συστάσεις για την ευρωζώνη όπως αυτές παρουσιάστηκαν από την Επιτροπή στις 26 Νοεμβρίου.

Το ΕΚ τοποθετείται για την κράτηση και τη χρήση βίας κατά των αιτούντων άσυλο

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την κράτηση των αιτούντων άσυλο θα συζητηθούν στο ΕΚ την Τετάρτη το απόγευμα. Θα συζητηθεί επίσης και το ζήτημα της χρήσης βίας εναντίον τους. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να τονίσουν ότι οι υφιστάμενοι κανόνες της ΕΕ απαιτούν από τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν την κράτηση μόνο ως μέτρο έσχατης ανάγκης, για χρονικό διάστημα όσο το δυνατόν συντομότερο, και να σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.