Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης:
Ο συνδυασμός κατάλληλων έργων και προετοιμασίας του έμψυχου δυναμικού εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα στην πολιτική προστασία

ΜΕΛΗ ΣΟΠΠ

Σε πλήρη σύνθεση συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας με κεντρικό θέμα την προετοιμασία για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, κυρίως πλημμυρών και τον αποχιονισμό για την χειμερινή περίοδο 2015-16. Τις εργασίες συντόνισε ο επικεφαλής του τοπικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης ο απολογισμός της θερινής περιόδου, η καταγραφή όλων των σημείων επικινδυνότητας σε διαβάσεις χειμάρρων στην επικράτεια της Π.Ε. Πέλλας (Ιρλανδικές γέφυρες) και η ανύψωση της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας.
ΠΑΝΕΛ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχαρίστησε και συνεχάρη τα στελέχη των φορέων, όπως και τους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων και τα μέσα ενημέρωσης για την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και τη συμβολή τους στην πολιτική προστασία της Π.Ε. Πέλλας. Επίσης, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε τις δράσεις πολιτικής προστασίας που υλοποίησε και σχεδιάζει η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και ανέφερε ότι υπάρχει ετοιμότητα για τον αποχιονισμό. Ο κ. Θεοδωρίδης ενημέρωσε, επίσης, το σώμα για την ανησυχητική άνοδο της στάθμης της Λίμνης Βεγορίτιδας. Δήλωσε ότι έχει συσταθεί μία Συντονιστική Επιτροπή στην οποία ορίστηκε ως τακτικό μέλος με Αναπληρωτή τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας ενώ οι Υπηρεσίες συγκεντρώνουν στοιχεία και παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. Με το νέο έτος θα χρειαστεί να γίνουν νέες συναντήσεις για το θέμα, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση της υδρολογικής λεκάνης της Βεγορίτιδας.

Ο Διευθυντής της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος Μπαρμπαρούσης έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με τις διαδικασίες για τον αποχιονισμό, την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης περιοχών και τις αποζημιώσεις σε περιπτώσεις καταστροφών. Ιδιαίτερα συζητήθηκε το θέμα των Ιρλανδικών γεφυρών. Με πρωτοβουλία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ξεκίνησε η καταγραφή όλων των σημείων επικινδυνότητας στα όρια των Δήμων. Το στέλεχος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας κ. Ιωσήφ Παπαδόπουλος παρουσίασε τη βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί με τις Ιρλανδικές γέφυρες στην Π.Ε. Πέλλας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα τεθούν στη διάθεση των συναρμόδιων υπηρεσιών.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Πέλλας, Έδεσσας και Αλμωπίας κκ. Κώστας Δεληγιαννίδης, Χρήστος Πέτκος και Χρήστος Μπάτσης, ο Υποδιοικητής Αστυνομικών Υπηρεσιών Έδεσσας Σεραφείμ Παπαδόπουλος και ο Υπαστυνόμος του Τμήματος Τροχαίας Κωνσταντίνος Τσαβδαρίδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας Ζώης Γιώτης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Αριδαίας Τσιρόπουλος Γεώργιος και ο Πυραγός Μποζαρδένης Ευάγγελος από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γιαννιτσών, ο εκπρόσωπος της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Τχης Μπογόιτσης Νικόλαος, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πέλλας κ. Χάρης Τελλιανίδης, το στέλεχος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας κ. Ιωσήφ Παπαδόπουλος, το στέλεχος της Διεύθυνσης Δασών κ. Παπαδόπουλος Ζαχαρίας, οι Προϊστάμενοι Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Αλμωπίας κ. Γιώργος Ιατρίδης και Πέλλας κ. Αλμαλιώτης Θωμάς καθώς και τα στελέχη Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σκύδρας κ. Αθανάσιος Λιάμπας και Έδεσσας κ. Σαμλίδης Μιχάλης, υπηρεσιακά στελέχη της οικείας Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων κκ. Χρήστος Οικονόμου, Ιάκωβος Τσελίδης και Μάρκος Μάρκου, της Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας κα. Σιφικάκη Αλέκα, το στελέχος του ΕΚΑΒ κ. Πέτρος Στανίσης, οι εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων οι κκ. Ιάκωβος Κωνσταντινίδης, Κουκουράβας Αντώνιος, Χατζηαντωνίου Γιάννης, ο Σωτήριος Δραγούμης μέλος του ΣΟΠΠ, ενδιαφερόμενοι πολίτες, κ.ά.