Ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Ουαγκαντούγκου στις 12 και 15 Ιανουαρίου αντίστοιχα και ζήτησε ενίσχυση της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Υποσχέθηκε ότι η τρομοκρατία θα καταπολεμηθεί στη βάση των δημοκρατικών αξιών, με την αξιοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων, την εφαρμογή του κράτους δικαίου και την πανευρωπαϊκή συνεργασία.
17DW1__17__1__2016
Η νέα χρονιά ξεκίνησε όπως ακριβώς τελείωσε και η προηγούμενη, με δολοφονικές επιθέσεις και βαθιά θλίψη, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ. Μετά τις βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, την Κοπεγχάγη, την Τύνιδα, τη Τζακάρτα και αλλού, η επίθεση της 12ης Ιανουαρίου στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης άφησε πίσω της δέκα ευρωπαίους πολίτες νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Στην επίθεση της 15ης Ιανουαρίου στην Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο, σκοτώθηκαν πάνω από δύο ντουζίνες άνθρωποι από επτά χώρες, σημείωσε ο κ. Σουλτς.

Ο Μάρτιν Σουλτς μετέφερε τη θλίψη του Κοινοβουλίου στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και εξέφρασε ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

“Αυτή η τρομοκρατία που δε γνωρίζει σύνορα έχει βάλει στο στόχαστρο την ελευθερία μας και μας απειλεί όλους, στην Τουρκία, την Ευρώπη και αλλού”, υπογράμμισε ο κ. Σουλτς, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Τετάρτη απόγευμα

Η συζήτηση για τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Κοσσυφοπεδίου θα γίνει πριν από τις δηλώσεις της Ύπατης εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, επί των συστηματικών μαζικών δολοφονιών των θρησκευτικών μειονοτήτων από το Ισλαμικό Κράτος.

Απερχόμενοι ευρωβουλευτές

Ο Juan Carlos Girauta Vidal (Φιλελεύθεροι, Ισπανία) παραιτήθηκε από την έδρα του στο ΕΚ, με ισχύ από 12 Ιανουαρίου 2016.

Η Inês Cristina Zuber (Ευρ.Ενωτ.Αριστερά, Πορτογαλία) παραιτήθηκε από την έδρα της, με ισχύ από 31 Ιανουαρίου 2016.