Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την νίκη του λαού στις 25 Γενάρη του 2015. Μια νίκη κόντρα σε όλες τις δυνάμεις της συντήρησης αυτού του τόπου και σε όλες της δυνάμεις εκτός Ελλάδας που ήθελαν την συνέχιση και την διαιώνιση της λιτότητας στην Ευρώπη. Που είχαν αποφασίσει για την «Γερμανική» Ευρώπη κόντρα στην Ευρώπη των ιδρυτικών της συνθηκών, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της Ευρώπης των δικαιωμάτων και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Που ήθελαν τους λαούς υποταγμένους να δέχονται απλά την τύχη τους. Μετά από 5 χρόνια καταστροφής της παραγωγικής βάσης της χώρας, εξαθλίωσης των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας, διάλυσης των ασφαλιστικών ταμείων και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας.
φωτο1
Μέσα στον χρόνο αυτό έγιναν πολλά. Σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, δημοψήφισμα για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, συμβιβαστική συμφωνία με τους δανειστές για να μείνουμε στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο και να επέλθει η αναγκαία χρηματοδότηση, σταθεροποίηση και η συζήτηση για την απομείωση του δημόσιου χρέους, εκ νέου επιβεβαίωση της υποστήριξης του λαού στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, προσπάθεια για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Σε όλη αυτή την προσπάθεια το «μάτι» του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης ήταν στην περιφρούρηση ( μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες) των συμφερόντων των μικρών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας, η λογική της αναδιανομής υπέρ τους, η σωτηρία των κοινωνικών θεσμών, οι πολιτικές για την αλληλεγγύη στην ακραία φτώχεια. Η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά στους πρόσφυγες που αυτή την δύσκολη περίοδο για την χώρα κατακλύζουν κατά χιλιάδες κάθε μέρα τα νησιά μας. Η προσπάθεια να μην κρυφτούν κάτω από το χαλί ( όπως έκαναν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 ετών) τα μεγάλα προβλήματα, όπως το ασφαλιστικό.
φωτο2
Η ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007- 2013 που είχε πάρει παράταση ως το 2015 ( που ολοκληρώθηκε με την μεγαλύτερη απορροφητικότητα στην Ευρώπη), το ξεκίνημα του νέου ΕΣΠΑ 2016-2020. Η προετοιμασία του αναπτυξιακού νόμου. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο των κόκκινων δανείων. Η προετοιμασία των πολιτικών του παράλληλου προγράμματος που ψήφισε ο Ελληνικός λαός για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση σε άλλη κατεύθυνση, της εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών και όχι των μεγάλων εργολαβικών κερδών και της εξυπηρέτησης ημετέρων.
Η αντιμετώπιση της διαπλοκής, της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, όλων των παθογενειών που ταλάνιζαν την Ελληνική κοινωνία επί δεκαετίες είναι στην πρώτη γραμμή της προσοχής της κυβέρνησης. Ο νόμος για τα κανάλια, η παράταση για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, η διαχείριση της λίστας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, η παρέλαση επιχειρηματιών του τύπου από τον εισαγγελέα για τα θαλασσοδάνεια και σειρά άλλων παρεμβάσεων.
Η μεγάλη μάχη του Ελληνικού λαού και της κυβέρνησης είχε την αντανάκλαση της σε όλη της Ευρώπη. Διευρύνθηκε το μέτωπο πολιτικών δυνάμεων ενάντια στην λιτότητα. Στην Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Αγγλία υπήρξαν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμη η Ιταλία και η Γαλλία διαφοροποιήθηκαν από το άρμα του Σόιμπλε. Αυτό είναι επιτυχία μιας μικρής χώρας που σήκωσε κεφάλι διατρανώνοντας την πολιτική της ανάπτυξης απέναντι στη λιτότητα και έχει άλλο Ευρωπαϊκό όραμα από τους ακραίους κύκλους της Ευρώπης.
Σε αυτή την πορεία έγιναν και λάθη και παραλείψεις. Η κατεύθυνση και η προσπάθεια όμως είναι ενάντια στα συμφέροντα που κράτησαν όμηρο την χώρα τόσες δεκαετίες και υπέρ των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων που μας ανέδειξαν και μας στηρίζουν.
Στην Πέλλα έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης και επιδίωξης λύσης όλων των μεγάλων και μικρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι πόλεις και τα χωριά. Η μεγάλη προσπάθεια για άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της ( Οδικές παρακάμψεις Χαλκηδώνας και Γιαννιτσών, προαστιακός σιδηρόδρομος σαν τμήμα της σιδηροδρομικής Εγνατίας). Η ωρίμανση προτάσεων για κατασκευή λιμνοδεξαμενών για την άρδευση. Η επίλυση του χρονίζοντος θέματος της Βεγορίτιδας. Η βελτίωση των τουριστικών υποδομών. Η ανάδειξη των σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πέλλας. Η μεγάλη προσπάθεια που απαιτείται για την οργάνωση των αγροτών και κτηνοτρόφων σε νέα βάση για να διεκδικήσουν καλυτέρευση της θέσης τους.
Η Πέλλα αρχίσει να σηκώνει κεφάλι.
Μαζί θα προχωρήσουμε. Ο επόμενος χρόνος θα είναι πολύ πιο δημιουργικός. Με την βοήθεια όλων θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από την επιτροπεία και να προχωρήσουμε στην ουσιστική παραγωγική ανασυγκρότηση και της αναγέννηση της χώρας μας. Προς όφελος του περήφανου λαού της που έχει θέσει στο περιθώριο και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους εκφραστές του παλιού, φθαρμένου και διεφθαρμένου που μας κυβέρνησαν για πολλά χρόνια και μας έφεραν ως εδώ.