Σε συμπόρευση με την αγωνιζόμενη μικρομεσαία αγροτιά καλεί η παράταξη της «Πανεπιστημονικής» Γεωτεχνικών και Συνεργαζόμενων.
dikhgoroi-kinhtopoihsh
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υιοθετώντας και υλοποιώντας σειρά εξοντωτικών μέτρων που τσακίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά. Το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό δημιουργούν το έδαφος για να επιταχυνθεί το ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών που θα οδηγήσει στη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια. Με αυτόν τον τρόπο υπηρετείται ο διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ και της ΚΑΠ για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα, μέσα από την οικονομική μεγέθυνση, προκειμένου να συγκεντρωθεί και να ενισχυθεί παραπέρα η κερδοφορία των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Επιταχύνουν, λοιπόν, και αυτά τα μέτρα το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων στις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και στα μεταποιητικά μονοπώλια.

Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με τους κανόνες της ΚΑΠ της ΕΕ, το 80% των αγροτών παίρνει μόνο το 20% των επιδοτήσεων και το 20% των αγροτών απολαμβάνει το 80% των επιδοτήσεων, ευνοώντας τους μεγάλους να γίνουν μεγαλύτεροι. Ειδικά με τη νέα ΚΑΠ 2014 -2020 στερήθηκαν 90.000 δικαιούχοι της πενιχρής επιδότησης, επειδή ήταν κάτω των 250 ευρώ και είχε διοικητικό κόστος η διανομή της!

Επίσης αναφορικά με τα 3,5 δισ. ευρώ που προβάλλει ως πανάκεια η κυβέρνηση ότι θα πάνε για αγροτική ανάπτυξη, δεν αφορούν τους μικρομεσαίους και τους νέους αγρότες, που τους εξοντώνει η αντιλαϊκή πολιτική της, αλλά κυρίως θα πάνε για την ανάπτυξη και ενίσχυση της κερδοφορίας του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου (μεταποιητές, μεγαλοεξαγωγείς, μεγαλέμποροι κ.ά.).

Ασφαλώς όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στο έδαφος της κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων στην πρωτογενή παραγωγή. Για αυτό οι βιομήχανοι (ΣΕΒΤ) χειροκρότησαν διαχρονικά όλα τα μέτρα που επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς ενώ αποτέλεσαν βασικούς συνδιαμορφωτές της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (αύξηση διάρκειας ζωής γάλακτος, απελευθέρωση αγοράς κατεψυγμένης ζύμης κ.ά.) και άλλων πολιτικών που πλήττουν την αγροτιά και θυσιάζουν στο βωμό της κερδοφορίας την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για φθηνά, ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα. Οι εκβιαστικά (με ή χωρίς καρτέλ) χαμηλές τιμές με τις οποίες βιομήχανοι και μεγαλέμποροι αγοράζουν τις πρώτες ύλες από τους παραγωγούς αποτελούν το βασικό εργαλείο για τη συγκεντροποίηση και το ξεκλήρισμα μικρομεσαίων αγροτών – κτηνοτρόφων και οδηγούν στο σάπισμα των αγροτικών προϊόντων μέσα στις αποθήκες, πάνω στα δέντρα και στα χωράφια.

Με τα νέα μέτρα ο κατάλογος με τα εργαλεία εξόντωσης των μικρομεσαίων αγροτών μεγαλώνει. Για αυτό το ποτήρι ξεχείλισε και οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι βγαίνουν στα μπλόκα του αγώνα συσπειρωμένοι με το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο της αγροτιάς (μονοπώλια – ΕΕ/ΚΑΠ – κυβερνήσεις) και διαχωρίζει τη θέση των μικρομεσαίων αγροτών από τους μεγαλοαγρότες που στήνουν τα δικά τους μπλόκα για να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των δικών τους συμφερόντων έχοντας ως προμετωπίδα την ευνοϊκότερη για αυτούς εφαρμογή της ΚΑΠ, η οποία ξεκληρίζει τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους.

Είναι φανερό ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς και η έκβασή του αφορά κάθε άνεργο, μισθωτό και αυτοαπασχολούμενο συνάδελφο. Η σφοδρότητα της επίθεσης δεν αφήνει κανέναν κλάδο απ’ έξω, τους αγγίζει όλους!

Για αυτό απαιτείται ενιαίος αγώνας και συμμαχία με στόχο τη λύση που συμφέρει τους πολλούς, ενάντια στη φτώχεια, στην ανεργία και το ξεκλήρισμα που αποτελούν συνέπειες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Πρόκειται για το δρόμο της σχεδιασμένης ανάπτυξης της παραγωγής στη βάση της κοινωνικοποίησης των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, της γης, των συγκεντρωμένων μηχανοποιημένων μέσων παραγωγής, έξω από τα δεσμά ΕΕ – ΔΝΤ – ΝΑΤΟ.

Αυτόν το δρόμο έχουμε συμφέρον να βαδίσουμε όλοι εμείς που βλέπουμε τη ζωή μας να καταστρέφεται από την ανεργία, την ανασφάλεια και την αναδουλειά μαζί με την αγροτιά που ξεριζώνεται και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα που δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την καπιταλιστική ανάπτυξη, όποτε αυτή έρθει».