Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σήμερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας των ΑΝΕΛ Βασίλειου Κόκκαλη σχετικά με το αλιευτικό εργαλείο της βιντζότρατας στον Ευβοϊκό Κόλπο ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
dixti tratas 1
«Στον Κανονισμό που αφορά την αλιεία με το εργαλείο βιντζότρατα, αναφέρεται ότι κατόπιν αιτήματος κράτους µέλους, η Επιτροπή μπορεί να επιτρέπει παρέκκλιση υπό όρους και προϋποθέσεις και, επίσης, υπό τον όρο ότι αυτός ο τύπος αλιείας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί µε άλλο εργαλείο και ότι υπόκειται σε Σχέδιο Διαχείρισης, στο οποίο θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις άσκησης της αλιείας με το εν λόγω εργαλείο.

Το Σχέδιο διαχείρισης πρέπει να βασίζεται σε έγκυρα επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα, δηλαδή της δοκιμαστικής αλιείας για ερευνητικούς σκοπούς κρίθηκε απαραίτητη για τη συμπλήρωση των επιστημονικών δεδομένων στήριξης του υπό εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου για αλιεία με βιντζότρατα.

Η συνέχιση της χρήσης του εργαλείου θα εξαρτηθεί τελικά από την έγκριση ή μη του διαχειριστικού σχεδίου. Θέλω να σημειώσω ότι οι πιθανότητες έγκρισης με τα ισχύοντα ως σήμερα δεν είναι πολλές .

Στην περίπτωση, όμως, που αυτό εγκριθεί από τη ΕΕ, η αλιεία με βιντζότρατα θα διεξάγεται αποκλειστικά βάσει του αυστηρού πλαισίου που το εγκεκριμένο διαχειριστικό σχέδιο θα θέτει.
Ένας από τους αυστηρούς όρους που έχει ήδη τεθεί ακόμα και κατά την διεξαγωγή της δοκιμαστικής αλιείας είναι η απαγόρευση της σε περιοχές που ο βυθός καλύπτεται από λιβάδια Ποσειδωνίας, κάτι που ασφαλώς ισχύει και για περιοχές του Ευβοϊκού κόλπου.

Η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας έχει ήδη ολοκληρωθεί, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για τη στήριξη του διαχειριστικού σχεδίου για τη βιντζότρατα αλλά εν γένει για τη χάραξη της θαλάσσιας και αλιευτικής πολιτικής της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την μείωση των ιχθυοαποθεμάτων στον Ευβοϊκό κόλπο, δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία στη διάθεσή μας που φανερώνουν κάτι τέτοιο ειδικά για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Μάλιστα ο Ευβοϊκός κόλπος λόγω των ιδιαίτερων μορφολογικών, υδρολογικών και κλιματικών συνθηκών (θερμοκρασίες νερού, θαλάσσια ρεύματα, οξυγόνωση υδάτων) θεωρείται σημαντικός ψαρότοπος.

Για τον έλεγχο της δοκιμαστικής αλιείας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Απόφασή μας, αρμόδιες είναι οι Λιμενικές Αρχές.

Σχετικά με την ελεγκτική δραστηριότητα της αλιείας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Ευβοϊκού κόλπου, βάσει της πληροφόρησης που έχουμε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το έτος 2015, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους διενεργήθηκαν:

α) από τη Λιμενική Αρχή Χαλκίδας: 510 επιθεωρήσεις σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και εκδόθηκαν 185 αποφάσεις για παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας με συνολικό χρηματικό ύψος προστίμου 91.400 ευρώ.
β) από τη Λιμενική Αρχή Ραφήνας: 111 επιθεωρήσεις σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και εκδόθηκαν 33 αποφάσεις για παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας με συνολικό χρηματικό ύψος προστίμου 64.800 ευρώ.
γ) από τη Λιμενική Αρχή Καρύστου: 132 επιθεωρήσεις σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και εκδόθηκαν 86 αποφάσεις για παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας με συνολικό χρηματικό ύψος προστίμου 120.400 ευρώ.
δ) από τη Λιμενική Αρχή Αιδηψού: 450 επιθεωρήσεις σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και εκδόθηκαν 28 αποφάσεις για παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας με συνολικό χρηματικό ύψος 12.300 ευρώ».

Ακολουθεί το βίντεο της απάντησης του Υπουργού στη Βουλή: