Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την καθυστέρηση πληρωμής προς του τευτλοπαραγωγούς των οφειλών τους από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κατέθεσε σχετική ερώτηση.

-e1420285493520

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η ελληνική κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2015, μέσω των αντίστοιχων τότε υπουργών Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Αγροτικής Ανάπτυξης καλούσε τους τευτλοπαραγωγούς να προχωρήσουν μαζικά και αποφασιστικά στην καλλιέργεια τεύτλων καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενά τους είχαν εξασφαλισθεί τα χρήματα για την άμεση αποπληρωμή τους για το έτος 2014 καθώς και για την απρόσκοπτη λειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για το 2015. Η πραγματικότητα ωστόσο τους διέψευσε καθώς η ΕΒΖ όχι μόνο συγκέντρωσε ζημιές, αλλά πλέον αδυνατεί να αποπληρώσει και τους τευτλοπαραγωγούς καθώς οι οφειλές προς τους τελευταίους ανέρχεται στο ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
Σήμερα υπάρχει έντονη ανησυχία για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
-ποιά είναι η βέλτιστη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει τόσο η διοίκηση της ΕΒΖ όσο και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έτσι ώστε να διασφαλισθεί η αποπληρωμή των οφειλών της ΕΒΖ προς τους Έλληνες τευτλοπαραγωγούς;