Áðïêëåéóìüò ôçò ÅèíéêÞò Ïäïý Áèçíþí - Ëáìßáò óôï ýøïò ôçò ÁíèÞëçò áðü áãñüôåò ðïõ óõììåôÝ÷ïõí óôï ìðëüêï ôçí ÄåõôÝñá 25 Éáíïõáñßïõ 2016. (EUROKINISSI)
Áðïêëåéóìüò ôçò ÅèíéêÞò Ïäïý Áèçíþí – Ëáìßáò óôï ýøïò ôçò ÁíèÞëçò áðü áãñüôåò ðïõ óõììåôÝ÷ïõí óôï ìðëüêï ôçí ÄåõôÝñá 25 Éáíïõáñßïõ 2016.
(EUROKINISSI)

Πρωτοβουλία για την αποφόρτιση της «εξέγερσης» των αγροτών θα αναλάβει η κυβέρνηση, η οποία σε κάθε περίπτωση θα εκδηλωθεί εντός του Σαββατοκύριακου ώστε να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν την αναχώρησή του την ερχόμενη Τετάρτη για το Παρίσι.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της «Ναυτεμπορικής», αν και στο Μαξίμου κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, η πρωτοβουλία θα αφορά μέτρα για το φορολογικό, το οποίο στο Μαξίμου θεωρούν πιο σημαντικό από το ασφαλιστικό, και ενδεχομένως τον ΟΓΑ. Ήδη ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου δήλωσε την Παρασκευή ότι η φορολογία των αγροτών το 2015 θα είναι αντίστοιχη με εκείνη του 2014, δίνοντας και ένα δείγμα γραφής για το προς τα πού θέλει να κινηθεί η κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί «κοντή» την εκτίμηση ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα εκτονωθούν με το τριήμερο στο Σύνταγμα και με την υπόμνηση ότι «ακραία» στοιχεία είναι εκείνα που προκάλεσαν τα επεισόδια της Παρασκευής και εκτιμά ότι θα χρειαστούν παρεμβάσεις-μέτρα προκειμένου οι εκπρόσωποι των αγροτών να έρθουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Πάντως, συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι και η θέση κάποιων εκ των αγροτών για πλήρη απόσυρση των ασφαλιστικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, προκειμένου να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου «είναι αδιέξοδη και αντιπαραγωγική».

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί μια λύση με το αγροτικό ζήτημα μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου, με την επιστροφή του πρωθυπουργού την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., να «τρέξει» το νομοθετικό έργο προς την κατεύθυνση του κλεισίματος των τεσσάρων μεγάλων «αγκαθιών» της αξιολόγησης: ασφαλιστικό, νέα δημοσιονομικά μέτρα, «κόκκινα» δάνεια και νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.