Ασφαλιστικό, προσφυγικό, διαπραγμάτευση βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο.
590_f62b86a2fd12ad4e3db379d49df30a93.jpg
-Χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, αποφασιστικότητα, υπομονή κι επιμονή για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων

-Η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη πολλαπλών κρίσεων

-Η οικονομική κρίση με επίκεντρο την Κίνα, επηρεάζει και την Ευρώπη, η εικόνα των χρηματιστηρίων το αποδεικνύει

-Η προσφυγική κρίση βρίσκεται στο απόγειό της. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πλειονότητα του λαού μας, οι δυνάμεις του λιμενικού, δίνουν παραδείγματα ανθρωπιάς σε όλο τον κόσμο και σε μια Ευρώπη που δείχνει αμηχανη και σαστισμένη.

-Οι εσωτερικές της αντιφάσεις, δυσχαιρένουν τη διαχείριση της κρίσης και οδηγούν σε παλλινωδίες, ακόμη και σε πολιτικές κλειστών συνόρων σε κάποιες χώρες.

-Η Ελλάδα μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής. Περιμένουμε από τους εταίρους μας όμως να κάνουν το ίδιο σε ότι αφορά τις δικές τους υποχρεώσεις γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αλα καρτ

-Οι δύο κρίσεις συμπληρώνονται και από την κρίση ασφάλειας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου που πρέπει να σπάσει

-Έχουμε επιφέρει μεγάλη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας, και αποδίδει καρπούς. Τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα αναλαμβάνει τον ρόλο που της αναλογεί. Από χώρα που θεωρούσε τον εαυτό της μικρό και αδύναμο στο διεθνές περιβάλλον, μετατρέπεται σε χώρα κόμβο για τις εξελίξεις στην κρίσιμη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Μετατρέπεται σε μια χώρα γέφυρα μεταξύ δύσης και ανατολής

-Έκλεισα σημαντικές επενδυτικές συμφωνίες στο ταξίδι στο Ιράν. Σε λίγο χρόνο η εικόνα της χώρας διεθνώς θα έχει αλλάξει.

-Βλέπουμε και το ρόλο της Ελλάδας στο Κυπριακό, που έχει ανοίξει παράθυρο ελπίδας για την πιθανότητα λύσης του μέσα στο 2016. Στρατηγικός μας στόχος η αποκατάσταση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Από τη διαρκή ένταση με τη γείτονα λίγοι έχουν να κερδίσουν, αλλά δεν ξεχνάμε ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα κατοχής της Βόρειας Κύπρου.

-Σε στρατηγικό σημείο βρισκόμαστε και στο εσωτερικό της χώρας. Κόπωση του λαού με τα 6 χρόνια σκληρής λιτότητας. έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο κάβο, αλλά μετά από αυτον βλέπουμε φως στον ορίζοντα.

-Τα έσοδα του 15, αποδεικνύουν ότι κάτι αλλάζει στη χωρα. Πετύχαμε υπέρβαση του στόχου του προϋπολογισμού, πετύχαμε να απορροφήσουμε το σύνολο σχεδόν από τα χρήματα από τα ΕΣΠΑ, που για πρώτη φορά ήμασταν πρώτοι σε απορροφητικότητα, ενώ την ίδια στιγμή τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία, με προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων

-Μένει να αναγνωριστεί κι από το σύνολο των θεσμών, όχι μόνο των ευρωπαϊκών που επιτηρούν το πρόγραμμα της χώρας, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και να περάσουμε σε μια περίοδο ανάπτυξης.

-Οι προϋποθέσεις υπάρχουν, αρκεί όλες οι πλευρές να επιδείξουν στάση συνεργασίας.

-Το μεγάλο θέμα είναι το ασφαλιστικό. Σε ότι αφορά την εξοικονόμηση 1,25% του ΑΕΠ έχουμε ήδη καλύψει το έδαφος. Η μεγάλη μεταρρύθμιση είναι αναγκαία προκειμένου να διασώσουμε μακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό μας σύστημα.

-Είναι μια πρόταση που γράφτηκε στα ελληνικά, δεν μας δόθηκε από τους θεσμούς. Δόθηκε στη δημοσιότητα, σε έναν ευρύ διάλογο. Εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

-Δεχόμαστε κριτική, περιμένουμε προτάσεις, είμαστε ανοιχτοί σε βελτιώσεις. Προστατεύει τους ασθενέστερους και κάνει δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων ώστε να μην υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων.

-Το μόνο που ακόυσαμε στη Βουλή από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, το κόψιμο των επικουρικών συντάξεων και ο συμψηφισμός των χρεών των αγροτών στον ΟΓΑ με αυτά που παίρνουν από τις επιδοτήσεις. Αυτό ακριβώς παλεύουμε να αποφύγουμε.

– Σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας η αντιπολίτευση ζητά να αποσύρουμε την πρόταση, αδιαφορώντας για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, για το πως θα ξαναμπει η χώρα στην ανάπτυξη.

-Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην προσπάθεια να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, μοιράζουμε το δικό τους βάρος, στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα. Αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεί επιβαρύνσεις που πρέπει να επανεξεταστούν. Είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε.

-Το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε και σε ότι αφορά την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με τους αγρότες. αρκεί να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Είμαστε ανοιχτοί για έναν ανοιχτό, ειλικρινή, ουσιαστικό διάλογο με τον αγροτικό κόσμο.

-Αυτό που πρέπει να πούμε στους αγρότες είναι ότι κάνουν λάθος αν υπολογίζουν σε αυτούς που σήμερα κάνουν πως τους υποστηρίζουν. Υπάρχουν οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την αγωνία των αγροτών.

-Είμαστε το τέκνο της ανάγκης να μπει μια τάξη σε αυτό τον τόπο και θα προχωρήσουμε. Αυτή την αποστολή θα την υπηρετήσουμε μέχρι τέλος χωρίς εκπτώσεις και χωρίς να χαριστούμε σε κανέναν. Επανεκλεγήκαμε για να υλοποιήσουμε τη συμφωνία κρατώντας κόκκινες γραμμές.

-δεν θα κόψουμε για 12η φορά τις συντάξεις

-θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία

-δεν θα απελευθερώσουμε τις απολύσεις

-θα προχωρήσουμε με το πρόγραμμά μας για την προστασία των αδυνάμων, το παράλληλο πρόγραμμα

-θα βαλουμε τελος στη διαφθορά, τη διαπλοκή, την αναρχία του ραδιοτηλεοπτικόυ τοπίου και στη λίστα με τους φοροφυγάδες.

-Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο.

-Το νομοσχέδιο του παράλληλου προγράμματος συζητείται στις επιτροπές της Βουλής και την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί, κόντρα σε όσους έλεγαν ότι τα μαζεύουμε κακήν κακώς.

-Οι συμπολίτες μας που έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη θα έχουν δωρεάν περίθαλψη στο ΕΣΥ

-Ο καιρός της υπομονής της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση για να επιτευχθεί η συναίνεση για την πλήρωση των θέσεων του ΕΣΡ έλαβε τέλος. Η άρνησή τους αποτελεί θεσμική εκτροπή, διότι η συναίνεση δεν είναι προαιρετική, αλλα επιβάλλεται από το Σύνταγμα της χώρας. Είναι κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την καριέρα του έτσι, ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή

-Καταθέτουμε διάταξη που θα ορίζει ότι οι τηλεοπτικές αδειες θα είναι 4. Έτσι θα αποφύγουμε τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος και θα δημιουργηθούν τηλεοπτικά σχήματα ανεξάρτητα.

-Είμαστε αναγκασμένοι τον διαγωνισμό για τις άδειες να αναλάβει να προκηρύξει η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

– Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες. Υπάρχουν ωδίνες, όπως κάθε φορά που το καινούργιο γεννιέται.

-Όμως η διαπλοκή βιώνει ίσως τις τελευταίες μέρες της εξουσίας της, επιτίθεται σκληρά, η χώρα όμως έχει γυρίσει σελίδα. Θα αντέξουμε να υλοποιήσουμε την εντολή που με σαφήνεια μας έδωσε τρεις φορές ο ελληνικός λαός τον τελευταίο χρόνο