Μέλη της Ομάδα Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας (FAWG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ολοκλήρωσαν την Πέμπτη διήμερη διερευνητική αποστολή στην Αθήνα, ως μέρος της αυξημένης προσπάθειας για να εξασφαλισθεί κοινοβουλευτικός έλεγχος του Ελληνικού προγράμματος. Ο επικεφαλής της αποστολής, πρόεδρος της επιτροπής Roberto Gualtieri (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, Ιταλία), συνεχάρη τις Ελληνικές αρχές για την δέσμευσή τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία πρέπει τώρα να επιτευχθεί σύντομα.
12499299_1072442066110982_1915713052_o
Ο πρόεδρος Gualtieri ολοκλήρωσε την αποστολή δηλώνοντας:
“Έχω εντυπωσιαστεί ιδιαιτέρως με την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνησή του, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους, και να επιδιώξει μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ σταθερότητας, ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η εργασία που απομένει πρέπει τώρα να ολοκληρωθεί καθώς και τα ανοιχτά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύντομα ώστε να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι. Ευελπιστούμε οτι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα ολοκληρωθεί γρήγορα με επιτυχία, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους. Μία θετική και γρήγορη κατάληξη θα βοηθήσει στην επαναφορά της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας που είναι αναγκαίοι παράγοντες για την ανάκαμψη και την διατηρήσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.

“Τώρα, πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις: ο Ελληνικός λαός δεν πρέπει να επωμιστεί άλλες περιττές δυσκολίες.

“Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αποφασίσει πως θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα σε τρέχουσα βάση, αλλά θα συνεχίσουμε να εξασφαλίζουμε την πλήρη διαφάνεια του προγράμματος και τον κατάλληλο δημοκρατικό διάλογο σε ζητήματα σημαντικά για την σταθερότητα και την ευημερία της ευρωζώνης.

“Ήδη έχω προσκαλέσει τον Αντιπρόεδρο Dombrovskis και τον Επίτροπο Moscovici για μια ακρόαση στην Ομάδα Εργασίας με σκοπό να συζητήσουμε μαζί τους τις προθέσεις της Επιτροπής όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος”.

Ιστορικό
Στις 21 Ιανουαρίου 2016, η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε μια σειρά μέτρων ώστε να αναβαθμιστεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας σε επίπεδο Ένωσης. Τα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνουν την δημιουργία της Ομάδα Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας (FAWG) στο πλαίσιο της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς επίσης και διερευνητικές αποστολές στις χώρες που εφαρμόζονται προγράμματα.

Η πρώτη διερευνητική αποστολή της Ομάδας Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας, έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, στις 30 και 31 Μαρτίου. Στο πλαίσιο της αποστολής, τα δώδεκα μέλη της αντιπροσωπείας του ΕΚ, συναντήθηκαν στις 30 Μαρτίου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Οικονομικών Τσακαλώτο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Χουλιαράκη, καθώς και τον Υπουργό Οικονομίας Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Χαρίτση. Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης με τις Αναπληρώτριες Υπουργούς Εργασίας Αντωνοπούλου και Φωτίου. Η αντιπροσωπεία είχε ανταλλαγή απόψεων με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και την Οικονομική Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς επίσης και με κοινωνικούς εταίρους και τον Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Την Πέμπτη 31 Μαρτίου, οι Ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, και τον Πρόεδρο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Στέργιο Πιτσιόρλα.

Η αποστολή ολοκληρώθηκε με συνέντευξη Τύπου του προέδρου Gualtieri στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Μέλη της αποστολής της Ομάδας Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας (FAWG):

Roberto Gualtieri (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες – Πρόεδρος)
Δημήτριος Παπαδημούλης (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά)
Danuta Hübner (Eυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα)
Jean Arthuis (Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη)
Ingeborg Gräßle (Eυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα)
Γεώργιος Κύρτσος (Eυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα)
Udo Bullmann (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες)
Pervenche Beres (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες)
Νότης Μαριάς (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές)
Burkhard Balz (Eυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα)
Ernest Urtasun (Πράσινοι)
Εύα Καϊλή (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες)