Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την Τετάρτη 9 Μαρτίου να τους δοθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που επετεύχθη από τους ηγέτες της ΕΕ με την Τουρκία σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τηρηθούν όλοι οι διεθνείς κανόνες για το άσυλο.
newego_LARGE_t_1101_54597745
Σε μια συζήτηση στην ολομέλεια με το Συμβούλιο και την Επιτροπή, οι περισσότεροι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων επέμειναν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και οι συνομιλίες για την ελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ δεν θα πρέπει να συνδεθούν με το προσφυγικό ζήτημα.

Οι απειλές κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία και η πρόσφατη κατάληψη της εφημερίδας Zaman από τις τουρκικές αρχές, καθώς και η αντιμετώπιση της κουρδικής μειονότητας από την Τουρκία, συζητήθηκαν με την Ολλανδή υπουργό Jeanine Hennis-Plasschaert, που εκπροσώπησε την προεδρία του Συμβουλίου, και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Valdis Dombrovskis. Συζητήθηκαν ακόμη οι προετοιμασίες για την επόμενη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17-18 Μαρτίου.
Σημείωση προς τους συντάκτες
Οι αλλαγές στους κανόνες θεωρήσεων συνεπάγονται τη μετακίνηση του εν λόγω κράτους από μία λίστα σε μία άλλη στο παράρτημα του σχετικού κανονισμού του 2001 (τέτοιου είδους αλλαγές υπόκεινται στη διαδικασία της συναπόφασης μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου).

Το ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ το οποίο υποσχέθηκε η Επιτροπή για τις εγκαταστάσεις προσφύγων στην Τουρκία, καθώς και τα ενδεχόμενα πρόσθετα κεφάλαια που θα προέλθουν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο διαπραγμάτευσης και έγκρισης από το Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας του προϋπολογισμού.