Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Πρωτοβουλία Sahenk ανακοίνωσε επένδυση που ξεπερνάει τα $15 εκατομμύρια για το Gobeklitepe, “την παλαιότερη αρχαιολογική ανακάλυψη στον κόσμο”.

Το Göbeklitepe (ή Göbekli Tepe) είναι ένας αρχαιολογικός χώρος, στην κορυφή μίας πλαγιάς βουνού, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ανατολίας της Τουρκίας, περίπου 12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Urfa, ανάμεσα στα ποτάμια Τίγρης και Ευφράτης, και αποτελεί μέρος της Μεσοποταμίας.

Στην ευρύτερη περιοχή, βρέθηκε η πρώτη πόλη στην ιστορία, το σημείο εκκίνησης της γραφής και ο σπόρος του πολιτισμού. Το Göbeklitepe, το παλαιότερο γνωστό μνημείο που χτίστηκε από τον άνθρωπο, πηγαίνει ακόμα πιο πίσω στον χρόνο και θεωρείται το σημείο μηδέν.

Το Göbekli Tepe. Credit: Teomancimit. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons
Το Göbekli Tepe. Credit: Teomancimit. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons

Οι δομές του, που μοιάζουν με ναό, αποτελούνται από πυλώνες σε σχήμα Τ, οι οποίοι είναι σκαλιστοί με εικόνες άγριων ζώων. Έως και τον θάνατό του το 2014, ο Dr. Klaus Schmidt, ο οποίος έφερε στο φως το μεγαλύτερο μέρος του Göbeklitepe δουλεύοντας από το 1996, ήταν σε θέση να αποκαλύψει 6 από αυτές τις δομές, οι οποίες χτίστηκαν η μία πάνω στην άλλη, σε μία περίοδο μεγαλύτερη από χίλια χρόνια.
Ένας από τους πυλώνες στο Göbekli Tepe. Credit: Zhengan. Licensed under CC BY-SA 4.0 via Commons
Ένας από τους πυλώνες στο Göbekli Tepe. Credit: Zhengan. Licensed under CC BY-SA 4.0 via Commons

Τα αντικείμενα τέχνης που ανακτήθηκαν από τον αρχαιολογικό χώρο Göbeklitepe, ο οποίος εικάζεται ότι αποτέλεσε σημαντικό ιστορικό κέντρο πίστης, πριν από περίπου 12.000 έτη, παρουσιάζουν στοιχεία, που θα επιδράσουν σημαντικά την αντίληψή μας για την ιστορία του ανθρώπου στη Γη.
Άποψη του Göbekli Tepe. Credit: Rolfcosar. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons
Άποψη του Göbekli Tepe. Credit: Rolfcosar. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons

Ωστόσο, παρά την τεράστια σημασία που μπορεί να έχει για την κατανόηση των απαρχών του ανθρώπινου πολιτισμού, το Göbeklitepe έχει προσελκύσει ελάχιστη προσοχή παγκοσμίως, ενώ λόγω της απουσίας βιώσιμης υποστήριξης, ο χώρος απαιτεί παγκόσμια αναγνώριση για να συνεχιστούν οι προσπάθειες.
Ένεση άνω των 15 εκατομμυρίων δολαρίων

Με αυτά κατά νου, η Πρωτοβουλία Şahenk, μία διεθνής πλατφόρμα κοινωνικής επιρροής που ιδρύθηκε το 2014 από τον Ferit F. Şahenk, Πρόεδρο του Ομίλου Dogus, ανακοίνωσε, χθες, 20 Ιανουαρίου, μία επένδυση που ξεπερνάει τα $15 εκατομμύρια στο Göbeklitepe, την παλαιότερη αρχαιολογική ανακάλυψη στον κόσμο.

Η ανακοίνωση έγινε στα πλαίσια της πρώτης παγκόσμιας παρουσίασης του Göbeklitepe, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, κατά τη διάρκεια gala που διοργάνωσε ο κ. Şahenk. Ως μέρος της παρουσίασης, η Πρωτοβουλία Şahenk αποκάλυψε ένα γλυπτό πάγου του Göbeklitepe στο Νταβός, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες είχαν προσκληθεί να δείξουν την υποστήριξή τους:
9633166853824387245
Η 20ετής επένδυση της Πρωτοβουλίας Şahenk, σε συνεργασία με το Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, περιλαμβάνει την έρευνα και την προστασία αυτού του σημαντικού πρώιμου Νεολιθικού τόπου, που μας βοήθησε να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας και να κατανοήσουμε, πώς αναπτύχθηκε η πρώτη κοινωνία των ανθρώπων.
“Να μοιραστούμε το Göbeklitepe με τον κόσμο”

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ferit F. Şahenk ανέφερε:

“Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντιούνται εδώ στο Νταβός, θα ήθελα να ζητήσω από τον καθένα ξεχωριστά και από όλους σας να αφήσετε το στίγμα σας, το οποίο θα εμπνεύσει τις νέες γενιές. Αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός μας, όταν ξεκινήσαμε την Πρωτοβουλία Şahenk ως ένα project με το οποίο θα προστατέψουμε το παρελθόν μας, θα θεμελιώσουμε το παρόν μας και θα επενδύσουμε στο μέλλον μας [….].

Το Göbeklitepe, κοινή αξία της ανθρωπότητας, αποτελεί το σημείο μηδέν στον χρόνο. Τώρα, καθώς στεκόμαστε σε μία εποχή σημαντικών παγκόσμιων αλλαγών, είναι η κατάλληλη στιγμή για να συνεργαστούμε ακόμη μία φορά. Αυτός είναι ο λόγος, που παρουσιάσαμε στο Νταβός την επένδυση της Πρωτοβουλίας Şahenk για το Göbeklitepe – για να το μοιραστούμε με όλο τον κόσμο”.
9633166849529419949
Ο Abdullah Kocapınar, Γενικός Διευθυντής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, πρόσθεσε, μεταξύ άλλων:

“Αυτός ο χώρος, που θεωρείται 7.000 χρόνια παλαιότερος από το Stonehenge και 7.500 χρόνια παλαιότερος από τις Πυραμίδες, παρακολουθείται με ενδιαφέρον από την παγκόσμια κοινότητα. […] Τον αναγνωρίζουμε ως σημαντικό στοιχείο, που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους κυνηγούς-συλλέκτες, τη διαμόρφωση των θρησκευτικών χώρων, την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής των ναών, τη γέννηση της τέχνης και της αλλαγής της γεωργίας και της κτηνοτροφίας”.

Η Πρωτοβουλία Şahenk θα υποστηρίξει τις ανασκαφές για να βοηθήσει στην πλήρη κατανόηση της σημασίας της συγκεκριμένης ιστορικής τοποθεσίας, θα επανασχεδιάσει το ταξίδι του επισκέπτη με τη δημιουργία ενός κέντρου επισκεπτών παγκοσμίου κλάσης και θα ενθαρρύνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο να επισκεφτούν αυτόν τον υπό εξερεύνηση προορισμό.

πηγή : pathfinder.gr