«Με έκρηξη υγειονομικής ¨βόμβας¨ απειλούνται οι πληθυσμοί γύρω από τα κέντρα προσφύγων»
 
57bfc3fac4c2d649051992d700668b4f

       Αποκαλυπτική της κατάστασης που δημιουργείται στη χώρα μας, από την ανεξέλεγκτη και χωρίς προληπτικά μέτρα εγκατάσταση προσφύγων σε – κατ’ ευφημισμόν – ¨κέντρα φιλοξενίας¨, είναι η μηνυτήρια αναφορά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης: Καταγγέλλει ότι, οι συνθήκες είναι ¨τριτοκοσμικές¨. ότι ουδείς πρόσφυγας ή παράνομος μετανάστης εκ των εγκατεστημένων στην Ειδομένη υπόκειται σε οιονδήποτε υγειονομικό έλεγχο και, προειδοποιεί για την προφανή απειλή εκδήλωσης και εξάπλωσης επιδημιών.
      Καθίσταται απόλυτα αντιληπτό ότι, ανάλογη και χειρότερη κατάσταση επικρατεί στο Νομό Πέλλας όπου, ¨κέντρο… φιλοξενίας¨, έχει δημιουργηθεί στα παλιά και επί πολλά χρόνια εγκαταλειμμένα δημοτικά σφαγεία, για τα οποία επανειλημμένα έχω επισημάνει πως δεν πληρούν ούτε στοιχειώδεις προϋποθέσεις υγιεινής – με 20 (είκοσι) χημικές τουαλέτες για… χίλια άτομα και με ανάλογα ανεπαρκέστατες εγκαταστάσεις λουτρών σωματικής υγιεινής.
 
ΕΠΕΙΔΗ
 
–         Είναι κάτι περισσότερο από μαθηματικά βέβαιο ότι, ενόψει καλοκαιριού, είμαστε μπροστά σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη εστία μόλυνσης, ακόμη και με άγνωστες για τη χώρα μας ασθένειες μεταδιδόμενες και από τα έντομα (όπως ο φοβερός ιός Ζίκα, αλλά και σπάνιες μορφές ηπατίτιδας), κάτι που επισημαίνουν επισήμως τόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και πολλοί ιατρικοί Σύλλογοι.
–         Αυτή η επιεικώς τριτοκοσμική κατάσταση, απειλεί να εξελιχθεί σε έκρηξη μιας υγειονομικής βόμβας για τους πληθυσμούς γύρω από αυτά τα κέντρα, για τις ευρύτερες περιοχές, αλλά και για τον τουρισμό μας.
–         Εν μέσω όλων αυτών, υφέρπουν φήμες για νέα ¨κέντρα¨ σε Έδεσσα και Σκύδρα
 
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ συναρμόδιοι Υπουργοί
 
·       Αν έχουν βάση αλήθειας οι φήμες για νέα ¨κέντρα προσφύγων¨ σε Σκύδρα και Έδεσσα.
·       Γιατί αυτή η ¨περίεργη¨ εμμονή με το Νομό Πέλλας; Γιατί δεν αξιοποιούνται – ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΩ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ – σε όμορους Νομούς χώροι ¨ξενοδοχειακού τύπου¨, έτοιμοι και με προδιαγραφές αξιοπρεπούς ανθρώπινης φιλοξενίας χιλιάδων από αυτές τις δυστυχείς υπάρξεις που σήμερα στοιβάζουμε σε χώρους ακατάλληλους ακόμη και για σφαγή ζώων. Τόσο ισχυροί είναι οι τοπικοί κομματικοί παράγοντες που το επιβάλλουν;  
·       Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα:
–         Έχουν εμβολιαστεί όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν εγκατασταθεί στα ήδη ¨στημένα¨ κέντρα προσφύγων;
–         Έχουν ληφθεί ΟΛΑ τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για τους αστυνομικούς που, εκτεθειμένοι σε ένα νοσηρό περιβάλλον και σε κίνδυνο ζωής, μπορεί να γίνουν φορείς μεταδοτικών νοσημάτων στις οικογένειές τους και στο εγγύτερο περιβάλλον τους;