Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα καταστήματα των super market «Αφοί Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»), που λειτουργούν σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, έπειτα από σχετική απόφαση του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην πρώην επιχείρηση «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ».
boylh-6_17
Οι κινητοποιήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων για καταβολή δεδουλευμένων καθώς και διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Συγκεκριμένα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, βιώνουν καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, αφού δεν γνωρίζουν αν θα κλείσουν τα καταστήματα στα οποία εργάζονται ή αν θα αλλάξουν ιδιοκτήτη και αν η νέα εργοδοσία θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας τους.
Παράλληλα, παραμένουν απλήρωτοι για δεδουλευμένα αλλά και επιδόματα. Σήμερα είναι απλήρωτοι τρεις μήνες και αρκετοί δεν έχουν πληρωθεί το καλοκαιρινό επίδομα αδείας. Έπειτα από τη διάλυση της συμφωνίας της εταιρείας «Αφοί Καρυπίδης», με την επιχείρηση «Μαρινόπουλος», η πρώτη έχει βρεθεί να έχει οικονομικές υποχρεώσεις σε εργαζόμενους και προμηθευτές καθώς και τα ράφια να μένουν άδεια από εμπορεύματα.
Να σημειώσουμε ότι πριν τη διακοπή της παραπάνω συνεργασίας, είχε πραγματοποιηθεί τριμερή συνάντηση στο αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, την οποία ζήτησε το Σωματείο των εργαζόμενων, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ενημέρωση διάλυσης της συνεργασίας, χωρίς όμως να γίνει κάποια συγκεκριμένη αναφορά στην επίλυση των προβλημάτων των εργαζόμενων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

Να πληρωθούν στο σύνολο τους τα δεδουλευμένα και το καλοκαιρινό επίδομα, να υπάρξει πλέον τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
Να επιστραφούν πίσω όσα χρήματα αφαίρεσε η εργοδοσία από το κόψιμο των επιδομάτων και τις μειώσεις μισθών.
Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, με μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι Βουλευτές του ΚΚΕ

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής