Οι ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους την Πέμπτη 14 Απριλίου υποστήριξαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα των βασικών πολιτικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία, αλλά αυτές δεν έχουν ακόμη φθάσει σε επίπεδο που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Με ξεχωριστό ψήφισμά τους, καλωσόρισαν την πρόσφατη υποβολή αίτησης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για ένταξη στην ΕΕ.
image122
Αλβανία

“Η Αλβανία βρίσκεται στη σωστή πορεία για την ένταξή της στην ΕΕ. Η χώρα αυτή τη στιγμή προετοιμάζει μια πολύ φιλόδοξη μεταρρύθμιση του δικαστικού της συστήματος που θα καθησυχάσει τις πιο σημαντικές ανησυχίες των πολιτών της και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της διαφθοράς στην καθημερινή ζωή της χώρας. Οι πολίτες της Αλβανίας θέλουν να ετοιμαστούν για την ένταξη στην ΕΕ. Τώρα, οι πολιτικοί της ηγέτες πρέπει να διατηρήσουν τη δυναμική και να συνεχίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων”, δήλωσε ο εισηγητής Knut Fleckenstein (Σοσιαλιστές, Γερμανία).

Το ψήφισμα για την Αλβανία, το οποίο εγκρίθηκε με xxx ψήφους υπέρ, xx κατά και xx αποχές, τονίζει ότι για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα χρειαστεί η Αλβανία να εντείνει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες στους τομείς του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, της δημόσιας διοίκησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την εκτεταμένη διαφθορά στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της δικαιοσύνης και σε πολλούς άλλους τομείς. Εκφράζουν ακόμη ανησυχία για τα “εκτεταμένα φαινόμενα αυτολογοκρισίας των δημοσιογράφων, οι οποίοι ορισμένες φορές παρεμποδίζονται πρακτικά στην κάλυψη συγκεκριμένων γεγονότων και δέχονται επιθέσεις ή απειλές λόγω της εργασίας τους”.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη

“Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπέβαλε την αίτησή της για ένταξη στην ΕΕ την ίδια εβδομάδα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε το θέμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό απέδειξε ότι το μοντέλο της ΕΕ εξακολουθεί να είναι ελκυστικό”, δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ, Cristian Dan Preda (ΕΛΚ, Ρουμανία). Το “Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αποφασισμένο να στηρίξει την κίνηση αυτή της χώρας και καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει άμεσα το αίτημα της”, πρόσθεσε.

Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και χαιρέτισαν την υποβολή της αίτησής της για προσχώρηση στην ΕΕ, στις 15 Φεβρουαρίου 2016. Κάλεσαν τις αρχές της χώρας να συνεχίσουν τις συνταγματικές, νομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Το ψήφισμα καταδικάζει την πρόταση για δημοψήφισμα στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (Republika Srpska) με αντικείμενο το δικαστικό σύστημα σε επίπεδο κράτους, καθώς “αποτελεί πρόκληση για τη συνοχή, την κυριαρχία και την ακεραιότητα της χώρας”. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη λύπη τους για την εκτεταμένη διαφθορά, και για την αύξηση της άσκησης πίεσης στο δικαστικό σώμα από τους πολιτικούς παράγοντες.