012
O Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, αναφέρθηκε στη δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν στις 9 Μαΐου 1950, που άνοιξε το δρόμο για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, τον πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάλεσε τους Ευρωπαίους να δείξουν το ίδιο θάρρος και να αγωνιστούν για να εξασφαλίσουν ότι η αλληλεγγύη και η ειρηνική διασυνοριακή συνεργασία, και όχι το μίσος, η βία και η καταστροφή, θα διαμορφώσουν τη συνύπαρξη των εθνών στην Ευρώπη.

Μετά από τη σύντομη μουσική παράσταση με την εκτέλεση της “Ωδής στη χαρά” του Μπετόβεν από τους νέους μουσικούς του Κουαρτέτου “AdAstra” του Ωδείου του Στρασβούργου στην αίθουσα της ολομέλειας, ο κ. Σουλτς επανέλαβε το μήνυμα του Ρομπέρ Σουμάν ότι η διεθνής ειρήνη δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς προσπάθειες αντίστοιχες των κινδύνων που την απειλούν, και ότι η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί μονομιάς ή με ένα ενιαίο σχέδιο, αλλά θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη.

Στη συνέχεια επανέλαβε διάφορα μηνύματα αφύπνισης από ομιλητές που παραχώρησαν ομιλίες στην ολομέλεια του ΕΚ, μεταξύ των οποίων ο Πάπας Φραγκίσκος, που προέτρεψε τους Ευρωπαίους να ξαναβρούν τις θεμελιώδεις αξίες και τον ανθρωπισμό της ΕΕ και να οικοδομήσουν πάνω τους ένα νέο μοντέλο ειρήνης και συνεργασίας που θα καταπολεμήσει την καταστροφή και τη βία.

Ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε και σε άλλους ομιλητές, όπως στο νικητή του βραβείου Ζαχάρωφ, γυναικολόγο από το Κονγκό, Denis Mukwege (Νοέμβριος 2014), για την προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στον πρόεδρο της Νιγηρίας, Muhammadu Buhari (Φεβρουάριος 2016), για τις προσπάθειες της ΕΕ να καταπολεμήσει τη μάστιγα της υπανάπτυξης στις τρίτες χώρες, στον πρόεδρο της Πορτογαλίας Marcelo Rebelo de Sousa (Απρίλιος 2016) ο οποίος προέβλεψε ότι, αφού η Ευρώπη ξεπέρασε τη βαρβαρότητα, θα ξεπεράσει και την τρομοκρατία. Τέλος αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Εσθονίας, Toomas Hendrik Ilves, ο οποίος προειδοποίησε ότι “λύσεις” που παραπέμπουν σε εθνικιστικές νοοτροπίες απομόνωσης θα οδηγούσαν την Ευρώπη πίσω στην προ Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εποχή.

Ο κ. Σουλτς κατέληξε εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η συνεργασία πέρα από τα σύνορα είναι ο καλύτερος δρόμος για να βαδίσει η Ευρώπη. “Ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε για την Ευρώπη”, επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος του ΕΚ.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Τετάρτη

Μια συζήτηση για την πρόοδο της Τουρκίας στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την απελευθέρωση των θεωρήσεων (βίζα) προστέθηκε ως τρίτο σημείο το απόγευμα, μετά τις δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με την αποκατάσταση ενός πλήρως λειτουργικού συστήματος Σένγκεν. Κατά συνέπεια, η συνεδρίαση θα παραταθεί έως τα μεσάνυχτα

Εισερχόμενοι/Απερχόμενοι ευρωβουλευτές

Ο Lieve WIERINCK (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) αντικατέστησε τον Philippe De Backer από τις 4 Μαΐου 2016.

Η έδρα του Janusz Wojciechowski (ΕΣΜ, Πολωνία) κηρύχτηκε κενή από τις 7 Μαΐου μετά το διορισμό του στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.