Αντιπροσωπεία της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ θα επισκεφτεί την Ελλάδα από 18 έως 20 Μαΐου για να εξετάσει την κατάσταση με τους πρόσφυγες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να αξιολογήσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση των ροών προς την ΕΕ προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Οι Ευρωβουλευτές θα επισκεφτούν τα σύνορα Ελλάδος-ΠΓΔΜ (Ειδομένη), Λέσβο και Αθήνα. Θα συναντηθούν με εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης, Ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων, καθώς επίσης και ΜΚΟ. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΕΚ στην Αθήνα την Παρασκευή 20 Μαΐου στις 10:00.
Belgium EU Summit
Ο σκοπός της αποστολής, που αποτελείται από 10 Ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον Peter Niedermüller (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, Ουγγαρία), είναι να αξιολογήσουν επιτόπου την κατάσταση, ώστε να εντοπίσουν πιθανές ανάγκες και περαιτέρω μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν, συμπεριλαμβανομένων μέτρων σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Οι Ευρωβουλευτές θέλουν να ελέγξουν την διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων ασύλου, τις πληροφορίες και την υποστήριξη που παρέχεται στους μετανάστες, και συζητήσουν σχετικά με τις αποστολές διάσωσης και διαχείρισης των συνόρων.

Θα επισκεφτούν κέντρα υποδοχής ανοιχτού και κλειστού τύπου στην βόρειο Ελλάδα και στην Λέσβο. Οι Ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών έχουν επανειλημμένα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενημερωθούν σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στα Ελληνικά κέντρα υποδοχής, τον αριθμό και το χαρακτηριστικά του προσωπικού που πραγματοποιεί τις συνεντεύξεις αιτήσεων ασύλου, καθώς και την επιστροφή μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Τουρκία. Οι Ευρωβουλευτές ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για την κατάσταση ευάλωτων ομάδων, όπως γυναίκες με παιδιά και ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους Ευρωβουλευτές:
Peter NIEDERMÜLLER (Επικεφαλής, Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, Ουγγαρία),
Birgit SIPPEL (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, Γερμανία),
Mariya GABRIEL (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Βουλγαρία),
Helga STEVENS (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Βέλγιο),
Malin BJÖRK (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, Σουηδία),
Laura FERRARA (Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας, Ιταλία),
Roza Maria GRAFIN THUN UND HOHENSTEIN (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Πολωνία),
Janice ATKINSON (Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ηνωμένο Βασίλειο),
Anna Maria CORAZZA BILDT (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σουηδία), και
Eλισσάβετ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ-ΒΡΥΩΝΙΔΗ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ελλάδα)