ΙΑΤΡΙΔΟΥΤις τελευταίες ημέρες είδαμε δημοσιεύματα και δηλώσεις σχετικά με την παραίτηση του πρώην αντιδημάρχου Αθλητισμού και Πολιτισμού, που έχουν αναφορές στο Κολυμβητήριο και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Έδεσσας (ΔΗΚΕΔΕ). Επειδή υπάρχουν ανακρίβειες και προκλητικά σχόλια για τη ΔΗΚΕΔΕ, θεωρώ χρέος μου να υπερασπιστώ τον φορέα του οποίου είμαι επικεφαλής.
Θα ήθελα να ξεκινήσω με την επισήμανση ότι η συζήτηση για το ποιός φορέας θα λειτουργήσει το Κολυμβητήριο δεν έχει κανένα νόημα καθώς όλοι μας υπηρετούμε τον Δήμο και τους πολίτες του Δήμου Έδεσσας. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει απρόσκοπτα και να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες προς τους δημότες. Το αν θα λειτουργήσει με τον ένα ή τον άλλο φορέα δεν ενδιαφέρει καθόλου τους πολίτες. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η σωστή, απρόσκοπτη και νόμιμη λειτουργία!
Παρ’ όλα αυτά πρέπει να επισημανθεί ότι το δίλημμα για τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου από το θολό κοινοπρακτικό σχήμα ή την ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε. μας απασχόλησε πολύ για πρακτικούς και θεσμικούς λόγους. Διερευνήθηκαν διάφορες λύσεις και σχήματα. Η λύση της ΔΗΚΕΔΕ είναι αυτή που παρείχε απολύτως νόμιμη λειτουργία και σχετική ευελιξία. Η λύση αυτή προκρίθηκε με την δοκιμαστική λειτουργία του Κολυμβητηρίου από τη ΔΗΚΕΔΕ για χρονικό διάστημα ενός περίπου μήνα και στη συνέχεια τη λήψη της οριστικής απόφασης, αναλόγως των αποτελεσμάτων της λειτουργίας.
Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων για το συγκεκριμένο θέμα, οι οποίοι συμφώνησαν ότι το βέλτιστο δυνατό σενάριο για τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου είναι η εμπλοκή της ΔΗΚΕΔΕ, μία απόφαση που ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ψηφίστηκε ομόφωνα. Κανείς δεν έφερε αντίρρηση, ούτε καν ο συνάδελφος που αργότερα παραιτήθηκε για αυτό τον λόγο!
Έτσι λοιπόν η ΔΗΚΕΔΕ ανέλαβε την προσωρινή και ελπίζω ότι θα αναλάβει, με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την οριστική λειτουργία του Κολυμβητηρίου. Μία λειτουργία που θα διαπνέεται από σύγχρονες και ηλεκτρονικές μεθόδους εφαρμογής και θα εξασφαλίσουν την τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας αλλά και των νόμων. Μία λειτουργία διαφάνειας, απολογισμού και πάνω από όλα θα σέβεται τους πολίτες και τους θεσμούς.
Διάβασα με έκπληξη ότι το Κολυμβητήριο θα λειτουργούσε καλύτερα με εθελοντές γυμναστές με τους οποίους είχε έρθει σε συνεννόηση η Αντιδημαρχεία Αθλητισμού. Προσωπικά δεν μπορώ να αντιληφθώ την έννοια του εθελοντισμού στη λειτουργία του Κολυμβητηρίου. Ο εθελοντισμός είναι μεράκι και διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, αλλά από τη φύση του γίνεται χωρίς ωράριο και συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Το Κολυμβητήριο έχει πολύ συγκεκριμένο ωράριο και για τη λειτουργία του απαιτείται απόλυτος επαγγελματισμός, δηλαδή συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ευθύνες που αναλαμβάνονται έναντι συγκεκριμένης αμοιβής. Αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει με εθελοντισμό, εκτός εάν έχουμε στο μυαλό μας μαύρη και αδήλωτη εργασία, η οποία μας παραπέμπει σε μαύρα χρήματα. Μακριά από μας αυτές οι πρακτικές, που δεν οδηγούν πουθενά παρά μόνο στον παράνομο πλουτισμό. Είναι σαφές ότι θεσμικά ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει κοινοπραξία με ιδιώτες. Εκτός όμως από τη νομική υπάρχει και η ηθική διάσταση, διότι οι θεσμοί δεν κάνουν συμφωνίες αυτού του τύπου. Υπάρχουν όργανα και διαδικασίες, που πρέπει να τηρούνται. Απαρέγκλιτα…
Σε ότι αφορά στην οικονομική εκτίμηση της παραπάνω “συμφωνίας” με την “κοινοπραξία” των γυμναστών, που έδειχνε ότι ο Δήμος θα είχε κερδοφορία από αυτό το σενάριο, θέλω να τονίσω ότι η λειτουργία του Κολυμβητηρίου είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Στόχος της ΔΗΚΕΔΕ είναι να μην έχει ζημίες, δηλαδή στην ουσία να ισοσκελίσει τα έσοδα με τα έξοδα. Ο στόχος και η φιλοσοφία της Διοίκησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης είναι η ανάδειξη του Κοινωνικού χαρακτήρα, η βιωσιμότητα και η αποδοχή των κανόνων της αγοράς σε συνδυασμό με την δύσκολή οικονομική συγκυρία που βιώνει ο πολίτης. Τα στελέχη της ΔΗΚΕΔΕ, αντί για μπακάλικες εκτιμήσεις και προϋπολογισμούς, έχουν κάνει μία σοβαρή εκτίμηση του κόστους λειτουργίας και των αναμενόμενων εσόδων, με βάση την οποία έχει ετοιμαστεί η εισήγηση για την τιμολογιακή πολιτική του Κολυμβητηρίου.
Τέλος, απαντώντας στα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι με τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου από τη ΔΗΚΕΔΕ “μπαίνουμε σε περιπέτειες και σε σκοτεινό θάλαμο” θέλω να τονίσω πως το μόνο που κάνουμε είναι ότι μπαίνουμε σε μία νόμιμη, διαφανή και πεντακάθαρη λειτουργία από όλες τις απόψεις.

Προσωπικά, είμαι υπερήφανη που έχω τεθεί επικεφαλής αυτής της επιχείρησης και όλων αυτών των ανθρώπων που εργάζονται διασφαλίζοντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα. Θέλω να τονίσω ότι η επιχείρηση αυτή, που κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν έχει την τεχνογνωσία να λειτουργήσει το Κολυμβητήριο, το τελευταίο μόνο χρονικό διάστημα διοργάνωσε ένα εξαιρετικά ποιοτικό Εαρινό Φεστιβάλ κλασσικής μουσικής, πραγματοποίησε την Ανθοέκθεση με δέκα ημέρες συνεχών και σημαντικών παράλληλων εκδηλώσεων, έχει ξεκινήσει την πιλοτική λειτουργία των επισκέψιμων Μύλων και μετά την έγκριση της σχετικής απόφασης είναι έτοιμη να ξεκινήσει την κανονική λειτουργία με εισιτήριο, ενώ παράλληλα σχεδιάζει το πολιτιστικό πρόγραμμα του καλοκαιριού. Εννοείται ότι λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί το Κολυμβητήριο με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και νόμιμο τρόπο!

Νατάσα Ιατρίδου
Πρόεδρος ΔΗΚΕΔΕ