psifiaki-agora
Τις νέες προτάσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις να αγοράζουν και να πωλούν πιο εύκολα προϊόντα και υπηρεσίες μέσω διαδικτύου καλωσόρισαν οι περισσότεροι ευρωβουλευτές στη συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής για την ενιαία ψηφιακή αγορά, Andrus Ansip, την Τετάρτη 25 Μαΐου. Οι αποφάσεις για τις νομοθετικές προτάσεις που αφορούν την ενιαία ψηφιακή αγορά λαμβάνονται από κοινού από το ΕΚ και το Συμβούλιο (διαδικασία συναπόφασης).

Μεταξύ των βασικών αιτιών της κρίσης αυτής είναι το ρωσικό εμπάργκο στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, ο τερματισμός των ποσοστώσεων γάλακτος το 2015 και η πτώση της παγκόσμιας ζήτησης.

Το πακέτο προτάσεων για την τόνωση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην ΕΕ, το οποίο παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα, Τετάρτη 25 Μαΐου, το μεσημέρι, περιλαμβάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων πρακτικών γεωγραφικού αποκλεισμού (geoblocking), τη διασυνοριακή μεταφορά και παράδοση δεμάτων και την ενίσχυση της εφαρμογής των δικαιωμάτων των καταναλωτών σε διασυνοριακό επίπεδο.

Η Επιτροπή παρουσίασε επίσης μια πρόταση για την επικαιροποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και μια ανακοίνωση σχετικά με τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Στη συζήτηση οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι πρέπει όλοι οι πολίτες να επωφεληθούν από το πακέτο που παρουσίασε η Επιτροπή, επαίνεσαν το σχέδιο γιατί δεν λαμβάνει μία μόνο προσέγγιση για τις διαδικτυακές πλατφόρμες, και απηύθυναν έκκληση για μεγαλύτερη διαφάνεια στον τομέα της μεταφοράς και παράδοσης δεμάτων. Ορισμένοι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η πρόταση για τις πρακτικές γεωγραφικού αποκλεισμού (geoblocking) θα μπορούσε να ήταν πιο φιλόδοξη, αναφερόμενοι κυρίως στα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας.