«Πιστεύουμε στη ‘δημιουργική συμμαχία’ που χτίζεται. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια η χώρα να αγνοεί την επιχειρηματικότητα», δήλωσε σήμερα στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση παρουσίασης του «Technopolis Cluster Ανάπτυξης Λογισμικού», ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι πλέον με το cluster μπαίνουν οι βάσεις για να επιτευχθεί η κατάλληλη παραγωγική συνεργασία μεταξύ των μερών της λεγόμενης «τριπλής έλικας»: Επιχειρήσεις – ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα – Φορείς της Πολιτείας.
849ypops
Τόνισε μάλιστα ότι τα οφέλη που θα προκύψουν από το συγκεκριμένο cluster θα είναι πολλά και πολύπλευρα:
-Ενίσχυση της εξωστρέφειας: Με την άνοδο του επιπέδου εξειδίκευσης και την αύξηση της απορρόφησης νέας τεχνολογίας. Με την ταχύτερη ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων. Με την καλύτερη διείσδυση σε αγορές του εξωτερικού.
-Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας: Με την αναδιοργάνωση των υφιστάμενων επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων. Με την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών.
-Προσέλκυση και διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού: Με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής αξίας. Με νέες προοπτικές για νέους ανθρώπους ώστε επιτέλους να αρχίσουμε να αναχαιτίζουμε το brain drain, την μεγαλύτερη ίσως ανοιχτή πληγή στη χώρα μας.
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η δέσμευσή μας στη συνεργασία είναι ισχυρή και έμπρακτη. Γι’ αυτό και συμμετέχουμε και στηρίζουμε την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε. Γι’ αυτό και σήμερα γινόμαστε βασικός εταίρος στο Technopolis Cluster. Γι’ αυτό και ήδη προβλέψαμε την αξιοποίηση πόρων για clusters στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το 2014 – 2020», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Αναφερόμενος στο νέο Οργανισμό Λειτουργίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι μειώνεται έτσι το κράτος, μέσα από τον περιορισμό των γραφειοκρατικών δομών τουλάχιστον κατά 20%, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται Ειδική Αυτοτελής Διεύθυνση για την Υποστήριξη της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας, για πρώτη φορά από δημόσιο φορέα. «Είναι η πρώτη υπηρεσία με τη φιλοσοφία του one stop shop για νέα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια. Είναι ένα γραφείο, μία πόρτα, για τον επιχειρηματία και τον επενδυτή», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, «ένα τέτοιο cluster δεν συνιστά εγχείρημα ή πείραμα. Είναι θεμέλιο, είναι επιτυχημένο μοντέλο στο εξωτερικό, είναι πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξήρε γι’ ακόμη μια φορά τη σπουδαιότητα του ρόλου της Τεχνόπολης και συνεχάρη τον Πρόεδρό της Τάσο Τζήκα για το έργο που επιτελεί ο φορέας.
«Στην παρουσίαση της στρατηγικής συνεργασίας της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης και του ευρωπαϊκού οργανισμού CERN είχα αναφερθεί στο θεσμικό κενό, που υπάρχει στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια, μεταξύ της επιστημοσύνης και της επιχειρηματικότητας. Είχα πει ότι χρειάζεται ένας φορέας, που θα συνδέσει αυτούς τους δύο κρίκους και ότι μπορεί να είναι η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε. καθώς δημιουργήθηκε από τη συμμαχία και τη σύμπραξη 80 επιχειρήσεων πληροφορικής της περιοχής μας και περιλαμβάνει εκτός από τις πιο δυναμικές επιχειρήσεις πληροφορικής και επικοινωνιών, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης και αρκετούς φορείς και οργανισμούς της πόλης. Επίσης δημιούργησε το πρώτο πάρκο επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα και λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στα πρότυπα των χωρών που στήριξαν την ανάπτυξή τους στις νέες τεχνολογίες. Σήμερα αυτή η απαραίτητη για τον τόπο μας δημιουργική συμμαχία παίρνει σάρκα και οστά σε ένα πρώτο πολύ κρίσιμο τομέα. Με τη δημιουργία του Technopolis Cluster Ανάπτυξης Λογισμικού δημιουργείται ένας συνεργατικός σχηματισμός, στον κλάδο της καινοτομίας, στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.