Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.2.1 «Γενετικοί Πόροι στην κτηνοτροφία» υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκο Μπόλαρη.
prototype_LARGE_t_19_16305_type225
Σκοπός της Απόφασης είναι ο καθορισμός του πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.2.1 «Γενετικοί Πόροι στην κτηνοτροφία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Οι επιλέξιμες ενέργειες της Δράσης 10.2.1 είναι:

α) η συλλογή – τήρηση στοιχείων γενεαλογίας των ζώων και καθιέρωση – διατήρηση γενεαλογικών βιβλίων και μητρώων, με ποσοστό στήριξης 100%.
β) ο ατομικός έλεγχος της ποιοτικής και ποσοτικής απόδοσης των ζώων, με ποσοστό στήριξης 70%, εξαιρουμένων των δαπανών που αφορούν ελέγχους που διενεργεί ο ιδιοκτήτης.
γ) η ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τη διάδοση και χρήση του κατάλληλου για την κάθε περιοχή ζωικού γενετικού υλικού, με ποσοστό στήριξης 100%.
δ) η δημιουργία κέντρων αναπαραγωγής, με ποσοστό στήριξης 40%, για τον έλεγχο της αναπαραγωγής των ζώων με στόχο τη διατήρηση της φυλής. Η συγκεκριμένη ενέργεια αφορά μόνο στις φυλές των ίππων.
ε) ο γονοτυπικός έλεγχος των ζώων, με ποσοστό στήριξης 100%, ο οποίος γίνεται προκειμένου να εντοπιστούν τα γονίδια που θέτουν σε κίνδυνο τη διατήρηση και αξιοποίηση της φυλής και να αποκλείονται από την αναπαραγωγή, ώστε να μειωθεί η συχνότητά τους στον εκτρεφόμενο πληθυσμό.

Οι ανωτέρω ενέργειες στοχεύουν στη διατήρηση και αξιοποίηση των εγχώριων φυλών αγροτικών ζώων, ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων, σε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο πράσινης ανάπτυξης και αποτελούν την πρώτη Δράση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.