Για ακόμη μια φορά, ο Γιώργος Καρασμάνης, με συνέντευξή του στον Δημοτικό Ραδιοσταθμό FM 100 της Θεσσαλονίκης και στον δημοσιογράφο Νούλη Χατζηδημητρίου, αποστόμωσε με αδιάσειστα στοιχεία τους κατ’ εξακολούθηση ψευδολόγους. Όσους δηλαδή επιχειρούν να αμφισβητήσουν την κοινοτική ¨νομιμότητα¨ των ενισχύσεων που δόθηκαν τον Ιανουάριο του 2015 στους ροδακινοπαραγωγούς για τις ζημιές από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία. Καθώς και εκείνους που με παλαιοκομματικές και καταγέλαστες ¨μικρότητες¨ πασχίζουν να απαξιώσουν τα μέτρα στήριξης των ελλήνων αγροτών για τα οποία ως Υπουργός είχε εξασφαλίσει την κατ’ αρχήν ευρωπαϊκή συμφωνία.
rodakina-empargko-frouta-imathia
Σε σχετικές ερωτήσεις του δημοσιογράφου, ο πρώην Υπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι όντως, υπάρχουν δυο – τρία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που, ¨δουλεύοντας¨ στο σκοτάδι ως τυμβωρύχοι, προσπαθούν απεγνωσμένα αλλά μάταια να βρουν ¨κάτι¨, για να μειώσουν την επιτυχή έκβαση μιας σκληρής μάχης που δόθηκε και κερδήθηκε για τους πληγέντες ροδακινοπαραγωγούς μας. Λειτουργούν σε βάρος των παραγωγών 13 Νομών της χώρας μας, αλλά και αντεθνικά, επιχειρώντας να εμφανίσουν τη χώρα μας ως… παραβιάζουσα τους κοινοτικούς κανονισμούς! Και θέλουν να ενσπείρουν ανησυχίες ότι δήθεν τα χρήματα που τους δώσαμε είναι…¨παράνομα¨ και ότι πάλι δήθεν, μπορεί να υπάρξουν καταλογισμοί. Επειδή σ’ αυτήν την αχαρακτήριστη πρακτική και στους συνειδητά ψευδείς ισχυρισμούς έχω απαντήσει κατ’ επανάληψη, θα τους πω τούτο: Ας ψάξουν στο ΦΕΚ 131/22-1-2015 και θα βρουν τη διαδικασία και τον τρόπο που, με απόλυτη διαφάνεια, ακρίβεια και σαφήνεια, καταβλήθηκαν αυτές οι ενισχύσεις. Στο κυβερνητικό κόμμα ανήκουν… Ας ρωτήσουν λοιπόν τις υπηρεσίες του Υπουργείου, συγκεκριμένα για τις αποφάσεις που εκδόθηκαν από: τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Εφαρμογών της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκεί θα βρουν την έγκριση – για την οποία τόσο… κόπτονται – της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2015. Και ας αναρωτηθούν αν είναι δυνατόν υψηλόβαθμα αξιόλογα στελέχη ενός εκ των νευραλγικότερων Υπουργείων να υπογράφουν αβασάνιστα, ρισκάροντας τη θέση και την καριέρα τους!
Ας ψάξουν επίσης στα συρτάρια του Υπουργείου. Θα βρουν καταχωνιασμένο τον φάκελο των ροδάκινων, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ που παρέδωσα όταν παρέδωσα και το Υπουργείο. Έδωσα με τους συνεργάτες μου επί έξη μήνες ένα σκληρό αγώνα στον οποίο συστρατεύτηκαν και οι ευρωβουλευτές μας όλων των κομμάτων, καθώς και τα μέλη της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (ΜΕΑ) στις Βρυξέλλες. Δημιουργήσαμε έτσι ένα κλίμα ιδιαίτερα ευνοϊκό για το αίτημά μας και τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα που το συνόδευαν… Σε σημείο που, σε έγγραφο της ΜΕΑ, αναφέρεται ότι ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου του αρμόδιου Επιτρόπου, δηλώνει πως ο Επίτροπος έχει εκτιμήσει την προσπάθεια του Γιώργου Καρασμάνη και αναγνωρίζει ότι πρέπει να δοθεί λύση. Αλλά και ο ίδιος ο Επίτροπος Φιλ Χόγκαν, σε συνάντηση μαζί του, χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα και σχετικό Δελτίο υπαρχει στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου (10/12/2014). Δυστυχώς, όπως τόνισε στον δημοσιογράφο ο βουλευτής, ο περί ου ο λόγος φάκελος έχει αφεθεί να αραχνιάζειστα συρτάρια, με συνέπεια να χάσουμε τα 60 εκατομμύρια. Ποσό που θα μας έδινε τη δυνατότητα να ισοσκελίσουμε τα 33 εκατομμύρια που δώσαμε ως ενισχύσεις στους ροδακινοπαραγωγούς μέσω του Προγράμματος ¨ήσσονος σημασίας¨ και τα υπόλοιπα να τα δίναμε ως δεύτερη δόση.
Επί τη ευκαιρία, είπε ο Γιώργος Καρασμάνης, αφού τόσο πολύ ενδιαφέρονται, ας ψάξουν ακόμη να βρουν και να μας πουν πώς και γιατί χάθηκαν τα 700 εκατομμύρια του προηγούμενου Προγράμματος τα οποία δεν απορρόφησαν λόγω της απραξίας που επέδειξαν και μάλιστα το 2015, τη χρονιά δηλαδή που το Πρόγραμμα ¨έκλεινε¨ και όφειλαν να τρέξουν με ταχύτητα φωτός για να προλάβουν. Τα μέτρα – Δράσης αυτά, μεταφέρθηκαν στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στοοποίο κατ’ ουσίαν μειώνονται αναλόγως τα κονδύλιά του. Ζημιά δηλαδή 1 δις 400 εκατομμυρίων ευρώ: Τα 700 εκατομμύρια που χάθηκαν αναξιοποίητα, συν τα 700 από το νέο Πρόγραμμα με τη μεταφορά σ’ αυτό υποχρεώσεων προηγούμενων περιόδων.
Σε άλλη ερώτηση του κ. Χατζηδημητρίου για τις ζημιές από παγετό τον περασμένο Μάρτιο, ο βουλευτής επισήμανε ότι πρόκειται για σκέτο παραλογισμό, με τον ΕΛΓΑ να αναγνωρίζει ότι υπήρξε ζημιά, αλλά… να μην αναγνωρίζει το αίτιο! Ωστόσο, τόνισε, και εδώ υπάρχει λύση, αλλά απουσιάζει η πολιτική βούληση να δοθεί αυτή η λύση.
Και εξήγησε: Ως απλός βουλευτής τον Φεβρουάριο του 2014, πέρασα στη Βουλή μια δική μου τροπολογία που υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα και η οποία δίνει λύση στα προβλήματα από ζημιές που προκαλούν οποιαδήποτε δυσμενή καιρικά φαινόμενα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις– όπως πχ το ύψος της ζημιάς να είναι πάνω από ένα ποσοστό και να συγκροτηθεί η επιστημονική επιτροπή για την τεκμηρίωση του σχετικού πορίσματος. Είναι ο Νόμος 4235 άρθρο 71. Είναι ο Νόμος με τον οποίο καλύπτεται η ακαρπία που απασχολεί σήμερα χιλιάδες καλλιεργητές φυλλοβόλων και οι άνθρωποι έχουν περιέλθει σε απόγνωση. Γιατί δεν τον εφαρμόζουν; Πέραν αυτού, πρόσθεσε, αργότερα ως Υπουργός φρόντισα να συμπεριλάβω στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ένα Μέτρο Δράσης προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων. Είχαμε δε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι ο προϋπολογισμός θα αυξανόταν στα 200 εκατομμύρια μετά την υποβολή σχετικής μελέτης. Το Μέτρο αφορούσε στην κάλυψη από τον ΕΛΓΑ συγκεκριμένων κινδύνων και στη φυτική και στη ζωική παραγωγή, από κλιματολογικές αλλαγές και δυσμενή φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση, έχω ζητήσει με Ερώτησή – αίτηση κατάθεσης εγγράφων ναπροσκομίσουν και να καταθέσουν στη Βουλή αυτό το έγγραφο που – δήθεν – χαρακτηρίζει το υποβληθέν από μας Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ως ¨απαράδεκτο¨. Δεν το έφεραν ποτέ! Και ξέρετε γιατί; Διότι δυστυχώς, με την επί ένα χρόνο καθυστέρηση του Προγράμματος εξ αιτίας της αδράνειας και απραξίας τους, καταντήσαμε να είμαστε η τελευταία από τις 28 χώρες της Ένωσης που πήρε την έγκριση… Και αυτό, με καθυστερημένη τη διαβούλευση και με αποδοχή εκ μέρους μας όλων των παρατηρήσεων της Κομισιόν. Και για να τελειώνουμε με την παραπληροφόρηση: Το δήθεν ¨βελτιωμένο¨ από αυτούς Πρόγραμμα, είναι το ίδιο με αυτό που εμείς καταθέσαμε, με ορισμένες αυξομειώσεις κονδυλίων – ακριβώς λόγω της καθυστερημένης διαβούλευσης – και με κατάργηση του δικού μας Μέτρου για τον ΕΛΓΑ!
Καταλήγοντας ο Γιώργος Καρασμάνης, παρομοίασε την πρακτική και τους αυταπόδεικτα ανυπόστατους ισχυρισμούς των κυρίων αυτών με κάποιες λαϊκές παροιμίες και κάποια επώνυμα αποφθέγματα, όπως: «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια» και αυτό που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: «ο φθόνος εκτρέφει τον ψίθυρο και κατευθύνει την συκοφαντία». Ας επιλέξουν ποιο από τα τρία τους ταιριάζει…