Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών χαιρέτισε τα σχέδια της Επιτροπής για ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ιδίως στην Αφρική, μέσω της αύξησης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στις χώρες αυτές. Αυτό θα στηρίξει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των χωρών αυτών και θα περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές. Πολλοί ευρωβουλευτές ωστόσο προειδοποίησαν ενάντια στη σύναψη συμφωνιών στα πρότυπα αυτής με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της συζήτησης την Τρίτη 7 Ιουνίου με τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, και την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

europaiko-koinoboulio-eurobouli

Η Επιτροπή σκοπεύει να συνάψει προσαρμοσμένες συμφωνίες με επιλεγμένες χώρες, την Ιορδανία και το Λίβανο σε πρώτη φάση, και το Νίγηρα, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, το Μάλι και την Αιθιοπία, καθώς και την Τυνησία και τη Λιβύη στη συνέχεια, προκειμένου να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα, να αυξήσει τις επιστροφές και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στις χώρες αυτές για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Αυτές οι στρατηγικές εταιρικές σχέσεις θα ανταμείβουν ουσιαστικά τις χώρες που συνεργάζονται με την ΕΕ, ενώ θα τιμωρούν αυτές που αρνούνται να συνεργαστούν.

Παρουσίαση της πρότασης-πλαίσιο σχετικά με τις εξωτερικές πτυχές της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση

Δηλώσεις του Frans TIMMERMANS, Πρώτου Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Δηλώσεις της Federica MOGHERINI, Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας

Εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων (κάντε κλικ στο όνομα για να παρακολουθήσετε τις πλήρεις δηλώσεις τους)

Ο Manfred WEBER (ΕΛΚ, Γερμανία) ενέκρινε την ιδέα εφαρμογής επενδυτικών σχεδίων στην Αφρική αντίστοιχων του “σχεδίου Γιούνκερ” και συμφώνησε με την “τιμωρία” των χωρών που δεν συνεργάζονται.

Ο Gianni PITTELLA (Σοσιαλιστές, Ιταλία) ζήτησε να υπάρξει μία συνολική εταιρική σχέση με την Αφρική σε όλα τα επίπεδα, και όχι μόνο στον τομέα της μετανάστευσης, και υπογράμμισε τις πολλές κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο ήπειροι.

Η Helga STEVENS (ΕΣΜ, Βέλγιο) εκφράστηκε θετικά για την παροχή οικονομικής στήριξης στην Αφρική, αλλά επέμεινε στην ανάγκη ύπαρξης ισχυρών συνοριακών ελέγχων, στην ανάγκη καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων και στην αποτελεσματική επιστροφή των μεταναστών που δεν δικαιούνται να παραμείνουν στην Ευρώπη.

Ο Guy VERHOFSTADT (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) αντιτέθηκε σε οποιαδήποτε αναπαραγωγή της συμφωνίας με την Τουρκία με άλλες τρίτες χώρες. Η παροχή χρημάτων ως αντάλλαγμα για τον έλεγχο του μεταναστευτικού δεν αποτελούν σωστό βήμα προς τα εμπρός, δήλωσε ο ίδιος.

Η Barbara SPINELLI (Ευρ. Ενωτ. Αρ., Ιταλία) επέκρινε την ιδέα της σύνδεσης της οικονομικής συνεργασίας με τον έλεγχο των συνόρων και τις επαναπροωθήσεις ως ”σημείο σύγκλισης με την άκρα δεξιά”.

Η Judith SARGENTINI (Πράσινοι, Ολλανδία) προειδοποίησε ότι πρέπει να αποφευχθεί η επανάληψη των ίδιων λαθών, όπως αυτού με τη συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας, όπου “δίνονται χρήματα για την ενίσχυση του ‘ευρωπαϊκού φρουρίου’ αντί να δίνονται για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας”.

Ο Rolandas PAKSAS (ΕΕΑΔ, Λιθουανία) δήλωσε ότι τα όποια σχέδια για να “αγοραστούν αφρικανικές χώρες προκειμένου να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές ” είναι “μη βιώσιμα”.

Ο Harald VILIMSKY (ΕΕΕ, Αυστρία) κατηγόρησε τους μεγάλο-κατασκευαστές της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι χειροκρότησαν την Αραβική Άνοιξη αφού άνοιξε το δρόμο για το φτηνό εργατικό δυναμικό.