Οι συντάξεις και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), το οποίο χρηματοδοτείται από το βρετανικό δημόσιο, θα υποστούν περικοπές εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
kameron1_596205355
Κυριακάτικες εφημερίδες δημοσίευσαν σειρά άρθρων του βρετανού πρωθυπουργού που φαίνεται να έχουν ως στόχο να πείσουν τους πολίτες να ψηφίσουν κατά ενός Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους Βρετανούς να είναι διχασμένοι ενόψει του δημοψηφίσματος στο οποίο θα κριθεί εάν η χώρα τους θα μείνει στην ΕΕ ή θα αποχωρήσει από αυτήν. Οι ίδιες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι πιο ηλικιωμένοι ψηφοφόροι είναι πολύ πιθανό να πάνε να ψηφίσουν, αλλά και ότι οι ηλικιωμένοι υιοθετούν ευρωσκεπτικιστικές θέσεις.
Καθώς απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Κάμερον διεμήνυσε ότι οι ετήσιες αυξήσεις των συντάξεων, οι δωρεάν συνδρομές σε ψηφιακές τηλεοπτικές υπηρεσίες και το πάσο των ηλικιωμένων για τις συγκοινωνίες ενδέχεται να καταργηθούν στο πλαίσιο των προσπαθειών να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» που θα προκαλούσε στα δημοσιονομικά το Brexit, σύμφωνα με την εφημερίδα The Observer.

«Μπορεί να αναγκαστούμε να αρχίσουμε να κόβουμε πράγματα που ο κόσμος εκτιμάει στ’ αλήθεια, είτε πρόκειται για χρήματα που πάνε στο NHS, ή για την υποστήριξη που παρέχουμε στο ασφαλιστικό μας σύστημα», δήλωσε ο Κάμερον, σύμφωνα με τον Observer.

Σε άλλο άρθρο του στους Sunday Times, ο βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ένα Brexit «θα δημιουργούσε μαύρη τρύπα στα δημόσια οικονομικά μας, μεταξύ 20 δισ. λιρών και 40 δισ. λιρών», ωθώντας τους υπουργούς να επανεξετάσουν τις συνταξιοδοτικές παροχές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν είπε ότι οι δαπάνες στον αμυντικό τομέα μπορεί να περικοπούν 1 – 1,5 δισ. λίρες ανά έτος.

«Κάναμε προσπάθεια να προστατεύσουμε τους συνταξιούχους» είπε, αναφερόμενος στη ρύθμιση που ορίζει ότι η εθνική σύνταξη θα αυξάνεται ανάλογα με τις αποδοχές, τον πληθωρισμό ή κατά 2,5% -όποιο είναι πιο υψηλό.

«Τα κάναμε αυτά, αναμένοντας μία ανθούσα οικονομία. Αλλά εάν είχαμε μία μεγάλη μαύρη τρύπα, τότε θα δυσκολευόμασταν να δικαιολογήσουμε αυτό το καθεστώς ειδικής προστασίας» σημείωσε.

«Στην πραγματικότητα, ακόμα και αν μπορούσαμε να το δικαιολογήσουμε ηθικά, δεν θα ήταν οικονομικά εφικτό» τόνισε.

Η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να σχολιάσει τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού.
Πάντως, έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα κεφάλαια που συνεισφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να παράσχει επιπλέον χρηματοδότηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.