Μια τουρκική εφημερίδα φίλα προσκείμενη στον Ταγίπ Ερντογάν δημοσίευσε άρθρο στο οποίο αποκάλεσε τα θύματα του μακελειού στο Ορλάντο «διεστραμμένους» και «ανώμαλους». Η ακροδεξιά εφημερίδα Yeni Akit η οποία ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην Αλ Κάιντα δημοσίευσε στον ιστότοπό της κείμενο με τίτλο «50 νεκροί σε μπαρ που πηγαίνουν διεστραμμένοι ομοφυλόφιλοι!».
efimerides_aftodioikisi-696x464
Ο τίτλος έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις ενώ η χρήση του θαυμαστικού αποδεικνύει ότι η εν λόγω εφημερίδα «γιορτάζει» για την φονική επίθεση. Η Yeni Akit εδώ και καιρό στηρίζει το κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, του οποίου πρόεδρος ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η εφημερίδα το όνομα της οποίας σημαίνει «Νέα Συμφωνία» είναι επίσης γνωστή για τη στήριξη που προσφέρει στον Τούρκο πρόεδρο, σε μια χώρα που η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται υπό την αυστηρή επιτήρηση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την τουρκική δεξαμενή σκέψης, την Hrant Dink Foundation, η Yeni Akit είναι εφημερίδα που καλλιεργεί τον φανατισμό, είναι κατά των μειονοτήτων, των Εβραίων, των Αρμενίων και των Χριστιανών.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι το 2013 και σε διάστημα τεσσάρων μηνών η εφημερίδα δημοσίευσε 175 άρθρα το περιεχόμενο των οποίων είχε πύρινο λόγο εναντίον οκτώ γκρουπ μειονοτήτων.

Ο Ερντογάν έχει προσπαθήσει να πατάξει τα αρνητικά πρωτοσέλιδα στην προσπάθειά του να ενισχύσει το προφίλ του καθώς διαρκώς αυξάνονται οι Τούρκοι πολίτες που αισθάνονται ότι οι απόψεις του δεν αντιπροσωπεύουν τις δικές τους.

Σύμφωνα με το Freedom House, μια ΜΚΟ η οποία παρακολουθεί τις δημοκρατικές ελευθερίες σε όλο τον κόσμο, η τουρκική ελευθερία του Τύπου έχει επιδεινωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Το 2015 μόνο, τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν για τα πιστεύω τους, ενώ δεκάδες άλλοι διώκονται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικού νόμου.

Οι διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων έχουν τεθεί υπό τον αυστηρό έλεγχο της κυβέρνησης.

Εκδόσεις που μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα – όπως η Akit – φαίνεται πως εκφράζουν τις ακραίες απόψεις χωρίς να λογοκρίνονται από την κυβέρνηση.