Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη είχε σήμερα το πρωί στο γραφείο του στην Π.Κ.Μ., ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στη συνάντηση ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε στον Υπουργό το ζήτημα της υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων στην Κεντρική Μακεδονία, τα οποία εμφανίζουν σημαντικότατη υστέρηση επί δεκαετίες, εξαιτίας κυρίως των ελλιπών χρηματοδοτήσεων από την πλευρά της Πολιτείας.
160613-Tsironis1
«Το πλέον κρίσιμο είναι να υλοποιηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα στα μεγάλα υγροτοπικά συστήματα της περιοχής, καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν μετατραπεί σε μάστιγα και τα κονδύλια που απαιτούνται για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων τα έχουμε πληρώσει ήδη πολλαπλάσια σε αποζημιώσεις», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά από τα αντιπλημμυρικά αποστραγγιστικά έργα κατασκευάστηκαν μέχρι και 100 χρόνια πριν και είναι αναγκαίο να προχωρήσει άμεσα πλέον η χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων αποκατάστασης και συντήρησης.
«Απαιτείται η ένταξη των αντιπλημμυρικών έργων σε προγράμματα χρηματοδότησης, όπως είναι το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020), όμως τίθεται ως προϋπόθεση η οριοθέτηση των ποταμών (Αξιός, Γαλλικός, Λουδίας, Αλιάκμονάς, Στρυμόνας), βάσει του σχετικού νόμου του 2014. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο δεν προσθέτει το παραμικρό από υδραυλικής άποψης όσον αφορά στην παροχή πλημμύρας και τη ζώνη πλημμύρας, αλλά θα απαιτήσει τεράστια ποσά και χρόνο, καθυστερώντας ακόμη περισσότερο την υλοποίηση των έργων που θα θωρακίσουν αντιπλημμυρικά την περιοχή μας. Εμείς ζητούμε από το Υπουργείο να δώσει τη δυνατότητα άμεσης ένταξης των αντιπλημμυρικών έργων στο νέο ΕΣΠΑ, ειδικά στους μεγάλους ποταμούς, χωρίς άλλη διαδικαστική καθυστέρηση», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
160613-Tsironis2
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε επίσης τον Υπουργό για τα έργα περιβάλλοντος που προγραμματίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα Προγραμματική Περίοδο, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 217,12 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 22,38 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, 77,94 εκ. ευρώ για δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και 120,8 εκ. ευρώ για δράσεις αμιγώς προστασίας του περιβάλλοντος και αποδοτικότητας των πόρων.
«Στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να εξειδικευτούν και να εκδοθούν προσκλήσεις για αντιπλημμυρικά έργα ύψους 43,6 εκ. ευρώ και για έργα για το πόσιμο νερό ύψους 25 εκ. ευρώ. Ωστόσο, η εξειδίκευση των δράσεων περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά χαμηλή, κυρίως εξαιτίας της δυσκολίας καθορισμού των κριτηρίων αξιολόγησης των προτάσεων. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η μη αποστολή ‘εντύπων πρότασης’ από την Επιτελική Δομή για την εξειδίκευση των δράσεων του προγράμματος που αφορούν στο περιβάλλον και η μη αποστολή οδηγιών και κατευθύνσεων από τις αρχές του 2015 για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων (ενέργεια, αντιπλημμυρικά, διάβρωση ακτών, αντιμετώπιση πυρκαγιών, σεισμοί, ύδατα, βιοποικιλότητα)», εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας.
Επίσης, ο Περιφερειάρχης έθεσε στον Υπουργό το ζήτημα της επέκτασης του δικτύου του φυσικού αερίου στα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός Θεσσαλονίκης. «Οι επενδύσεις για το φυσικό αέριο προγραμματίζεται να υποστηριχθούν και μέσω του εργαλείου Jaspers. Το ύψος της επένδυσης στην Κεντρική Μακεδονία ανέρχεται σε περίπου 85 εκ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στη συνάντηση των δυο ανδρών συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου, της Κορώνειας, των δασικών χαρτών, του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων που ολοκληρώνεται στην Κεντρική Μακεδονία το επόμενο διάστημα, αλλά και των ελέγχων που γίνονται για τη θωράκιση του περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του ο κ. Τσιρώνης επισήμανε ότι «υπάρχει συναντίληψη με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στα κρίσιμα θέματα, καθώς το περιβάλλον δεν είναι πλέον ο φτωχός συγγενής. Οι ορεινοί όγκοι, όπως ο Όλυμπος μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και για βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού σε περιοχές δωδεκάμηνου τουρισμού, όπως η Κεντρική Μακεδονία. Το προεδρικό διάταγμα για τον Όλυμπο είναι σε τελική φάση ολοκλήρωσης. Όλοι πλέον έχουμε κοινή στάση για το βουνό.
160613-Tsironis3
Σε ό,τι αφορά στους δασικούς χάρτες ως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα είναι όλοι αναρτημένοι και οι περισσότεροι θα κυρωθούν ως το τέλος του χρόνου στην Κεντρική Μακεδονία και μέχρι το καλοκαίρι του 2018 θα είναι ολοκληρωμένοι σε όλη τη χώρα.
Ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΑΘ δεν αίρεται και ο δημόσιος έλεγχος, όπως και η τιμολόγηση και κοστολόγηση παραμένει στο δημόσιο.
Για την επένδυση στις Σκουριές, η εταιρία οφείλει να παρουσιάσει τη μέθοδο ακαριαίας τήξης για τη μεταλλουργία. Όσο δεν την παρουσιάζει η επένδυση είναι σε εκκρεμότητα. Την εταιρία εάν τηρεί το νόμο και προστατεύει το περιβάλλον δεν μπορεί να την κουνήσει κανείς. Αν δεν το κάνει έχει πρόβλημα.
Είναι αδύνατο 14 επιθεωρητές περιβάλλοντος σε όλη την Ελλάδα να κάνουν έρευνα πεδίου και να ελέγχουν όλη τη δραστηριότητα. Θέλουμε να εμπλέξουμε πολύ περισσότερους πιστοποιημένους φορείς στην έρευνα πεδίου, μέσω βελτίωσης του υπάρχοντος νόμου. Το περιβαλλοντικό έγκλημα είναι αθέμιτος ανταγωνισμός στην υγιή επιχείρηση. Σκοτώνει την οικονομία και τον επιχειρηματία που τηρεί το νόμο».
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο νέος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς.