Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο σφαγείο για τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις και τις ανάγκες των εργαζομένων. Η μεγαλοεργοδοσία, αξιοποιώντας όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που της έχουν εξασφαλίσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τσακίζει μισθούς, μεροκάματα, ασφάλιση και εργασιακές σχέσεις. Καθημερινά, εκβιάζει εργαζόμενους να δεχτούν τη χειροτέρευση των όρων δουλειάς με το «μπαμπούλα» των απολύσεων και της ανεργίας. Αφήνει απλήρωτους για μήνες εργαζόμενους και όταν καταβάλλει τελικά τους πενιχρούς μισθούς, πολλές φορές προχωράει σε «ψαλίδισμα» των δεδουλευμένων με την υπόσχεση της εξόφλησης κάπου στο απροσδιόριστο μέλλον ή ακόμη χειρότερα απαιτεί από τους εργαζόμενους, στο όνομα της «στήριξης» της επιχείρησης, να συμφωνήσουν ότι εξοφλήθηκαν εξ ολοκλήρου.
marinopoulos
Οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον όμιλο “Μαρινόπουλο”, πληρώσανε με αιματηρές θυσίες την ανάπτυξη της εταιρείας και τα χρόνια της υψηλής κερδοφορίας του και την εποχή της κρίσης με μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις, κλεισίματα καταστημάτων, μαζικές απολύσεις και το τελευταίο διάστημα με καθυστέρηση της καταβολής του μισθού που γίνεται τμηματικά σε 3 δόσεις. Το ίδιο και οι συνάδελφοί μας στην εταιρεία “Καρυπίδης” (πρώην “Αρβανιτίδης” ), που είναι σε διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 99, χρωστάει μισθούς 5 μηνών σε 1.400 εργαζόμενους και επικαλείται τα χρέη από τον “Μαρινόπουλο” για την κατάσταση που βρίσκεται. Αλλά και εκείνοι στην “Ηλεκτρονική” και άλλοι πολλοί σε μεγάλες εταιρείες, αλυσίδες καταστημάτων, αλλά και γραφεία και εμπορομάγαζα. Το ίδιο και οι συνάδελφοί μας στις τουριστικές περιοχές, αλλά και όλοι εκείνοι στις βιομηχανίες και στα λιμάνια της χώρας.
Όλοι δεχόμαστε την ίδια επίθεση. Όλοι οφείλουμε να απαντήσουμε δυναμικά!
Να υπερασπιστούμε τη ζωής μας! Δεν είναι ανίκητοι!
Λύση δεν είναι να κλείσουν κάποια μαγαζιά, να απολυθούν κάποιοι εργαζόμενοι για να κρατήσουν τη δουλειά τους κάποιοι άλλοι. Λύση δεν είναι η αναμονή, ο εφησυχασμός ότι “όλα θα πάνε καλά”, ούτε ο πανικός που εκφράζεται με τη λογική “εδώ που φτάσαμε τι μπορούμε να κάνουμε” ή “τώρα πια δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”. Λύση δεν είναι να βάλουν οι εργαζόμενοι πλάτη για άλλη μια φορά είτε στην πτώχευση, είτε στην εξυγίανση. Λύση δεν είναι να περιμένουμε το “μάννα εξ ουρανού” δηλαδή ποιος επιχειρηματίας θα επενδύσει εξαγοράζοντας την κάθε εταιρεία, συνεχίζοντας την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων, την εντατικοποίηση της δουλειάς, το κλείσιμο καταστημάτων, τις απολύσεις, τη μισθοδοσία σε δόσεις.
Οι πόθοι και οι απαιτήσεις των βιομηχάνων γίνονται νόμοι! Απαιτούν ωμά τη νέα σφαγή!
Κανένας εφησυχασμός από τις δηλώσεις της κυβέρνησης!
Ετοιμάζουν νέα πλήγματα, αν δεν αντισταθούμε, αν δε διεκδικήσουμε!
Η αντεργατική ατζέντα τους, περιλαμβάνει μακριά λίστα νέων ανατροπών!
Απαιτούν: Την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού (Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και επίδομα αδείας). Νέα μείωση του κατώτατου μισθού από 1-1-2017 (κάτω από τα 586 € που ισχύει σήμερα για τους έχοντες ηλικία άνω των 25 ετών και κάτω από τα 510 € για τους έως 25 ετών). Νομοθετημένο από την κυβέρνηση κατώτατο μισθό κατ’ έτος, χωρίς συλλογική σύμβαση. Αμετάβλητο μισθό για όλο τον εργασιακό βίο! Πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Γενικευμένη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις με επέκταση όλων των «νέων» μορφών φτηνής και απροστάτευτης μικροεργασίας. Έχουν στόχο το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, στο δικαίωμα στην απεργία! Θέλουν να θάψουν το δικαίωμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, με αγώνες, με κινητοποιήσεις, με αντίσταση.
Μόνο οι εργαζόμενοι παίρνοντας την υπόθεση στα δικά μας χέρια μπορούμε να σταματήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη.
Περισσότεροι εργαζόμενοι να συμβάλλουν με την οργάνωσή τους, με τη συμμετοχή τους, στην απαλλαγή του συνδικαλιστικού κινήματος από την βλαπτική γραμμή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, απ’ τους ανθρώπους της εργοδοσίας στις γραμμές μας. Μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, γιατί αφορούν τη ζωή μας, το μέλλον μας, τη ζωή των παιδιών μας, είμαστε χιλιάδες, έχουμε τη δυνατότητα, έχουμε την πείρα να παρέμβουμε, να ξεσηκωθούν συνειδήσεις.
Εδώ και τώρα αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής μας!