Η αλήθεια είναι ότι παλαιότερα οι βρύσες ήταν κατά τι περισσότερες στην πόλη των νερών, την πόλη μας! Πολλές φορές όχι μόνο πρέπει να έχουμε το όνομα αλλά εν τη κυριολεξία να είμαστε η πόλη των νερών. Οι βρύσες είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης μας και το οδοιπορικό αρχίζει από την Οδό Φλωρίνης-Μοναστηρίου-Αρχ. Παντελεήμωνος μέχρι και τη Λεωφόρο Νίκης (ευθεία Σιδηροδρομικού σταθμού).
Η πόλη μας έχει ναι μεν τις περισσότερες βρύσες σε σχέση με άλλες πόλεις και πάντα σύμφωνα με τον πληθυσμό μας αλλά δεν έχουμε μια βρύση περίτεχνη όπως επί παραδείγματι της Έδεσσας της Μεσοποταμίας που έχουμε δει (16βρυσα ή 38βρυσα σήματα κατατεθέν της αντίστοιχης Έδεσσας).
Εικόνα 038
Στα Μικρά Καταρρακτάκια πριν από την τωρινή διαμόρφωση σε αυτό εδώ το σημείο υπήρχε μια βρύση η οποία δεν αποκαταστάθηκε ποτέ. Μολονότι γίνονται πολλές εκδηλώσεις στο σημείο και πολύς κόσμος επισκέπτονται τα Μικρά καταρρακτάκια είμαστε σίγουροι ότι επιβάλλεται να δημιουργηθεί μια βρύση στο σημείο όχι μόνον όσον αφορά την αποκατάσταση αλλά επιπρόσθετα για θέμα ομορφιάς και άμεσης λειτουργικότητας!
Εικόνα 039
Η βρύση αυτή βρίσκεται σε αυτό το σημείο εδώ και πολλά χρόνια και ταιριάζει απόλυτα στο σημείο μιας και έχει δίπλα τον οίκο των Τημενίδων Ηρακλείδων και ευθεία το ποτάμι που διαπερνά κεντρικά της πόλης μας.


Στην Οδό Μακεδονομάχων έχουμε τη βρύση της Κεντρικής Μητροπολιτικής Εκκλησίας μας (Αγία Σκέπη) ενώ απέναντι από αυτήν έχουμε δύο ιδιωτικές βρύσες όπου η μια είναι λειτουργήσιμη ενώ η άλλη όχι.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας προς το Βαρόσι όλοι καταλαβαίνουμε ότι δε νοείται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής να λειτουργεί δίχως να έχει κοντά του βρύση, η βρύση αυτή είναι μπροστά από τη Λαογραφική Εταιρεία και απέναντι από το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής ενώ στη συνέχεια βλέπουμε μπροστά από το ξενοδοχείο 4 εποχές να έχουμε μια ακόμη βρύση. Στην αρχή και στο τέλος του Βαροσίου από μια βρύση είναι ό,τι πρέπει!

Στην περιοχή των καταρρακτών βλέπουμε ότι έχουμε πέντε βρύσες και μια πηγή!
Εικόνα 013
Στο παλαιό ξενοδοχείο Καταρράκτες όπου δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια και είναι ανεκμετάλλευτο υπάρχει μια βρύση η οποία λειτουργεί!
Εικόνα 014
Στο Ηρώων της πόλης μας ενώ υπάρχει δίκτυο ύδρευσης δεν υπάρχει βρύση. Στο Ηρώων παίζουν πολλά παιδιά το καλοκαίρι και επιβάλλεται μια βρύση. Θα πρέπει να αποκατασταθεί η βρύση εχθές κι όχι σήμερα!

Στην περιοχή του Σταθμού μια νέα βρύση ξεπρόβαλλε και είναι πραγματικά λειτουργική μιας κι έπειτα από γυμναστική ποιος δεν θα ήθελε να πιεί νερό ή να δροσιστεί ιδίως αυτές τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού! Στο σταθμό παραμένει η βρύση που πολλές φορές λίγο πριν ταξιδέψουμε πίνουμε για να ξεδιψάσουμε ή γεμίζουμε το παγούρι μας με νέρο για τις ώρες που ταξιδεύουμε!

Συνεχίζοντας προς τη Λεωφόρο Νίκης βλέπουμε μια ιδιωτική μικρή βρυσούλα κλειστή ενώ στην εκκλησία των Αγίων Πάντων ίσως την πιο αξιόλογη βρύση και μάλιστα περίτεχνο δίβρυσο της πόλης μας!

Στην Πλατεία Γραννικού υπάρχει μια βρύση εντός της παιδικής χαράς στην οποία μπορούν αποκλειστικά μόνο παιδιά μέχρι 14ων ετών να πίνουν εκτός κι αν συνοδεύονται από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους! Στην εξωτερική πλευρά μπορούν όλοι οι πολίτες να δροσίσονται πίνοντας νερό!
Εικόνα 022
Στην Οδό Μπιζανίου ξεπροβάλλει ιδιωτική βρύση για τους κατοίκους της πολυκατοικίας!
Εικόνα 023
Στα Κοιμητήριά μας υπάρχουν 11 βρύσες!
Εικόνα 024
Στο πάρκο Κιουπρί αξιόλογη βρύση από χορηγία αλλά μέσα στο πάρκο περίμενα προσωπικά μια ακόμη, περισσότερο περίτεχνη και μάλιστα 8βρυσο και πάνω με κάποια αναφορά!

Εδώ δύο ιδιωτικές βρύσες πάνω στην Οδό Φλωρίνης απέναντι από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο!
Εικόνα 045
Η Βρύση δίπλα από το ΙΚΑ ξεδιψάει τους επισκέπτες αλλά και τους μαθητές περιμένοντας το λεωφορείο!
Εικόνα 042
Πλατεία Ελευθερίας δίχως βρύση δε νοείται, σε πολύ καλό σημείο η βρύση έχει ξεδιψάσει κόσμο και κοσμάκη!
Εικόνα 044
Παμπάλαια, τώρα ανακαινισμένη, βρύση επί την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου!
Εικόνα 029
Σε καίριο σημείο η βρύση, τώρα ανακαινισμένη, η βρύση δίπλα από τη Νομαρχία!

Πολύ όμορφο το πάρκο στην 25ης Μαρτίου, το περιμέναμε πως και πως ιδίως για τους νέους γονείς με τα παιδιά τους! Όμορφες και οι δύο βρύσες η μία μέσα στην παιδική χαρά και η άλλη έξω για τους επισκέπτες!
Την επόμενη φορά το οδοιπορικό και η καταγραφή των βρυσών θα είναι από την Οδό Φλωρίνης-Μοναστηρίου μέχρι το άλλο άκρο της πόλης μας την ευθεία του Ντερέ Νικομηδείας-Σπάρτης-Μικράς Ασίας και τέλος οι βρύσες περίγυρω και έξω από την πόλη μας!