Στους φορείς της Πιερίας παρουσιάστηκε σήμερα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020 (νέο ΕΣΠΑ), στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων, που πραγματοποιούνται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
160727-PieriaESPA
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου Πιερίας, στην Κατερίνη, και συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων της Πιερίας (Δήμοι, Επιμελητήριο, Νοσοκομεία, Μητροπόλεις, Πολιτιστικοί Φορείς, Εφορείες Αρχαιοτήτων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ κ.ά.), αλλά και οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες, προκειμένου να ενημερωθούν για την ενεργοποίηση και τον προγραμματισμό των προσκλήσεων του νέου ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από τον κ. Τζιτζικώστα και τη Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγγελική Ωραιοπούλου.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία του νέου Προγράμματος στην Κεντρική Μακεδονία, σημειώνοντας ότι «ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει επιτύχει την πιο γρήγορη εκκίνηση στη χώρα, παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για να μπορούν οι Περιφέρειες να εκδίδουν τις προσκλήσεις και να εντάσσουν νέα έργα».

Συγκεκριμένα για την πορεία υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «έχουμε ήδη εξειδικεύσει έργα και δράσεις 640 εκ. ευρώ, δηλαδή το 66,3% των συνολικών πόρων του Προγράμματος, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα εξειδικεύουμε έργα και δράσεις 60 εκ. ευρώ, που ανεβάζουν το συνολικό ποσοστό εξειδίκευσης του σχεδιασμού μας στο 72,5%. Ταυτόχρονα σε επίπεδο προσκλήσεων έχουμε εκδώσει 33 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 373,4 εκ. ευρώ».

Οι προσκλήσεις που έχουν ήδη εκδοθεί αφορούν:
1.Παιδικούς σταθμούς – Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, όπως και παιδικούς σταθμούς – Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΑΜΕΑ και εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για ΑΜΕΑ.
2.Αναβάθμιση και λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας καθώς και λειτουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών – Θυμάτων Βίας.
3.Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, όπως Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίων, Κοινωνικό Φαρμακείο και Δομές Αστέγων.
4.Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία.
5.Κέντρα Κοινότητας, που ενσωματώνουν τα Γραφεία Διαμεσολάβησης του Δικτύου Δομών, για την αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς και τις λειτουργίες εξειδικευμένων κέντρων για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού.
6.Ολοκλήρωση των οδικών συνδέσεων Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, για την αναβάθμιση και κατασκευή περιφερειακών συνδέσεων με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, τη βελτίωση και επέκταση των ενδοπεριφερειακών μεταφορών, καθώς και τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα Θεσσαλονίκης με το υπόλοιπο δίκτυο.
7.Επέκταση και αναβάθμιση υφιστάμενων δομών και υποδομών υγείας.
8.Ανάπτυξη κτιριακών υποδομών προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης.
9.Βελτίωση και επέκταση μουσειακών υποδομών, όπως το Μουσείο Βεργίνας.
10.Παρακολούθηση των υδάτων κολύμβησης και ενημέρωση κοινού.
11.Επενδύσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
12.Υποδομές βελτίωσης της ποιότητας και διασφάλισης της ποσότητας πόσιμου νερού.
13.Ενεργοποίηση πόρων Τεχνικής Βοήθειας προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε και στις νέες προσκλήσεις για έργα και δράσεις που «ανοίγουν» στο αμέσως προσεχές διάστημα και αφορούν:
1.Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων – 22,4 εκ. ευρώ.
2.Αντιπλημμυρική προστασία – 43,65 εκ. ευρώ.
3.Προστασία, αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Περιφέρειας, καθώς και υποστήριξη εκδηλώσεων σύγχρονου πολιτισμού – 17 εκ. ευρώ.
4.Εξοπλισμό Προσχολικής, Σχολικής Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης – 3,5 εκ. ευρώ.
5.Υποδομές και εξοπλισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης – 8,5 εκ. ευρώ.
6.Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη – 106,2 εκ. ευρώ.

Οι συνολικοί πόροι που θα εισρεύσουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα Προγραμματική Περίοδο ξεπερνούν τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και με τις ενημερωτικές συναντήσεις, που συνεχίζονται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες αναλύονται όλες οι παράμετροι του Προγράμματος, το οποίο είναι άλλωστε και ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας.