Βραβείο LUX 2016 – οι 3 φιναλίστ
2016 LUX FILM PRIZE Karlovy Vary FB banner_V01.indd
Σήμερα, στη συνέντευξη τύπου των ‘Ημερών Βενετίας (Giornate degli Autori)’, η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ Silvia COSTA, ανακοίνωσε τις τρεις φιναλίστ ταινίες για το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX 2016.

À Peine J´ouvre les Yeux (As I Open My Eyes): Leyla Bouzid (Γαλλία, Τυνησία, Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)
Ma Vie de Courgette (My Life as a Courgette): Claude Barras (Ελβετία, Γαλλία)
Toni Erdmann: Maren Ade (Γερμανία, Ρουμανία, Αυστρία)

Οι ταινίες που επιλέχτηκαν παρουσιάζουν διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, μηνύματα και συναισθήματα και για μια ακόμη φορά η Βενετία θα αποτελέσει το λιμάνι αναχώρησης τους στον επίσημο διαγωνισμό.

Στο πλαίσιο των Κινηματογραφικών Ημερών LUX, από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο, οι ταινίες À Peine J´ouvre les Yeux, Ma Vie de Courgette και Toni Erdmann θα ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη και θα προβληθούν σε περισσότερες από 50 πόλεις και 20 φεστιβάλ στα 28 Κράτη μέλη της ΕΕ. Οι 3 ταινίες θα υποτιτλισθούν στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ για να μπορέσουν όλοι οι πολίτες της Ένωσης να τις απολαύσουν και να τις συζητήσουν.

Εδώ έγκειται και η μοναδικότητα της πρωτοβουλίας αυτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: δημιουργεί το πλαίσιο για ένα ευρωπαϊκό κοινό χώρο στον οποίο το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX αποτελεί εργαλείο που αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της ευρωπαϊκής ταυτότητας, αφού ερμηνεύει και παρουσιάζει τις πραγματικότητες των επιτυχιών και των προκλήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να ενισχύσουν την προβολή και την αύξηση της συμμετοχής του κοινού οι φετινές κινηματογραφικές μέρες LUX σηματοδοτούν την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ των Γραφείων Ενημέρωσης του ΕΚ στα Κράτη μέλη και των σημείων Επαφής για το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη».

Σημαντικές προσωπικότητες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου θα συμμετέχουν μαζί με τα Μέλη του ΕΚ σε μια σειρά από εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες στις 10 Οκτωβρίου που θα γίνουν με την ευκαιρία της 10ης επετείου του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX

Οι 3 ταινίες για τον επίσημο διαγωνισμό Βραβείο LUX 2016 – Προκαλώντας την διαφορετικότητα και την πολυμορφία

Οι 3 ταινίες για τον επίσημο διαγωνισμό αναδεικνύουν την επιθυμία του κινηματογραφικού Βραβείου LUX να ενστερνιστεί μια απρόβλεπτη ποικιλία ειδών και ήχων όπως πότε άλλοτε.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Leyla Bouzid ταξιδεύει του θεατές σε όλη τη Μεσόγειο για να αναδείξει μια νέα γενιά παγιδευμένη ανάμεσα στην ελπίδα και την αγάπη που αισθάνεται για την πατρίδα της και την απελπισία.

Η ταινία του Claude Barras χαρακτηρίζεται ως ποιητικά γλυκόπικρη και είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που διαγωνίζεται για το βραβείο LUX. Η ταινία έχει προσαρμοστεί από το βιβλίο του Gilles Paris από την ταλαντούχα Céline Sciamma (σκηνοθέτη της ταινίας Girlhood που διαγωνιζόταν για το βραβείο LUX 2014). Απεικονίζει την σκληρή πραγματικότητα ενός ορφανοτροφείου με ευαίσθητο και ‘αφελές’ χιούμορ.

Η ταινία της Maren Ade είναι η τρίτη της ταινία μεγάλου μήκους και στρέφει το βλέμμα προς την κατεύθυνση της σύγχρονης εταιρικής κουλτούρας σε μια κατ’ εξοχήν πολιτική κωμικοτραγωδία. Μια ταινία πολιτική δήλωση, εξετάζει το πώς το εταιρικό ήθος μπορεί να καταστρέψει τους οικογενειακούς δεσμούς, τη ζωή των ανθρώπων και την ευτυχία. Θέτει ένα βαθύ, εσωτερικό και επίκαιρο ερώτημα: πώς διατηρείται η ανθρωπιά σε ένα απάνθρωπο οικονομικό περιβάλλον;

Οι τρεις ταινίες φιναλίστ θα υποτιτλιστούν και στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η νικήτρια ταινία, που θα ψηφιστεί από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των ατόμων με προβλήματα όρασης ή ακοής, και θα υποστηριχθεί η διεθνής προώθηση της.

28 Φορές Κινηματογράφος και Κινηματογραφικές Μέρες LUX

Φέτος πραγματοποιείται για έβδομη φορά ο “28 Φορές Κινηματογράφος”, μια άλλη γόνιμη έκβαση της συνεργασίας μεταξύ του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Ημερών Βενετίας. Χάρη στην καίρια συνεργασία με τα Europa Cinemas και Cineuropa, 28 νέοι σινεφίλ ηλικίας 18-26, θα αποτελέσουν την κριτική επιτροπή για το Βραβείο Ημέρες Βενετίας. Επιπλέον, η εν λόγω ομάδα θα ζήσει την εμπειρία του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX παρακολουθώντας τις 3 ταινίες του Επίσημου Διαγωνισμού. Αυτή η ειδική εκδήλωση, αποτελεί επαρκέστατη προετοιμασία για το ρόλο τους ως “πρέσβεων” του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX. Ως πρέσβεις του Βραβείου θα παρουσιάσουν την 5η έκδοση των Κινηματογραφικών Ημερών LUX, στις χώρες προέλευσής τους, ο καθένας αντιστοίχως.

Κατά τη διάρκεια των Κινηματογραφικών Ημερών LUX, και τα 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κληθούν να ψηφίσουν μία από τις τρεις υποψήφιες ταινίες του Διαγωνισμού. Στις 23 Νοεμβρίου, η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί στην πανηγυρική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία των σκηνοθετών.

Οι προηγούμενοι νικητές του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX ήταν οι Mustang της Deniz Gamze Ergüven (2015), IDA του Pawel Pawlikowski (2014), The Broken Circle Breakdown του Felix van Groeningen (2013), Io sono Li του Andrea Segre (2012), Les Neiges du Kilimandjaro του Robert Guédiguian (2011), Die Fremde του Feo Aladag (2010), Welcome του Philippe Lioret (2009), Le silence de Lorna των Jean-Pierre και Luc Dardenne (2008), και Auf der anderen Seite του Fatih Akin (2007).

Οι 3 διαγωνιζόμενες ταινίες αποτελούν μέρος της Επίσημης Επιλογής του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX 2015, όπως παρουσιάστηκε στο Karlovy Vary Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις 3 Ιουλίου.

Οι υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX είναι (με αλφαβητική σειρά):

· À Peine J´ouvre les Yeux (As I Open My Eyes): Leyla Bouzid (Γαλλία, Τυνησία, Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)

· A Syrian Love Story: Sean McAllister (Βρετανία)

· Cartas da Guerra (Letters From War): Ivo M Ferreira (Πορτογαλία)

· Krigen (A War): Tobias Lindholm (Δανία)

· L´Avenir (Things to Come): Mia Hansen-Løve (Γαλλία, Γερμανία)

· La Pazza Gioia (Like Crazy): Paolo Virzi (Ιταλία, Γαλλία)

· Ma Vie de Courgette (My Life as a Courgette): Claude Barras (Ελβετία, Γαλλία)

· Sieranevada: Cristi Puiu (Ρουμανία, Γαλλία)

· Suntan: Argyris Papadimitropoulos (Ελλάδα, Γερμανία)

· Toni Erdmann: Maren Ade (Γερμανία, Ρουμανία, Αυστρία)