Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής εισάγεται για συζήτηση σήμερα, Τετάρτη 27/7 το νομοσχέδιο για την Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών-μελών σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων.
kapnos1438332196
Παράγοντες της αγοράς αλλά και συνολικά οι κλάδοι που εμπλέκονται αναμένουν τη κοινοβουλευτική διαδικασία ώστε να μεταφέρουν ενώπιον του προέδρου της Επιτροπής Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων Νίκου Μανιού αλλά και των άλλων βουλευτών τις απόψεις σημαντικών για την εθνική οικονομία τομέων παραγωγής.

Σημειώνεται ότι έντονες αντιδράσεις ήδη έχει εγείρει η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία που ορίζει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα καπνικά προϊόντα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, για το γεγονός ότι κατατέθηκε στη Βουλή και οδεύει προς ψήφιση χωρίς να ληφθούν καθόλου υπόψη οι ανησυχίες των ενδιαφερόμενων ομάδων κατά τη διαβούλευση-εξπρές τριών μόλις ημερών (10-12/5/2016). Οι διαμαρτυρόμενες ενδιαφερόμενες ομάδες –επιχειρήσεις της αγοράς ηλεκτρονικού τσιγάρου αλλά και καπνικών προϊόντων, καθώς και εκπρόσωποι καταναλωτών – εκτιμούν ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ενέχει εκτεταμένες επιπτώσεις και ζητούν επιτακτικά να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις, ενάντια στο πνεύμα της Οδηγίας, με τεράστιο κόστος για τη δημόσια υγεία αλλά και τις δομές του ΕΣΥ.

Δυναμιτίζεται η αντικαπνιστική προσπάθεια

Οι αντιδράσεις αφορούν κυρίως στην προβλεπόμενη απαγόρευση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους κλειστούς χώρους, καθώς και στην απαγόρευση κάθε μορφής εμπορικής επικοινωνίας για την προώθησή του με εξαίρεση στους εμπόρους. Όσοι αντιδρούν προειδοποιούν ότι το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή του θα δυναμιτίσει την αντικαπνιστική προσπάθεια, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα των ατμιστών -όπως αποκαλούνται όσοι χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο- με κίνδυνο να επιστρέψουν στην αποδεδειγμένα βλαβερή συνήθεια του παραδοσιακού καπνίσματος. Επιπλέον, τους στερεί το δικαίωμα της ενημέρωσης και της πρόσβασης σε ένα προϊόν, για το οποίο η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί ότι μπορεί να συμβάλει στη διακοπή του καπνίσματος, και ότι δεν προκαλεί παθητικό άτμισμα. Το προσεχές διάστημα αναμένεται, μάλιστα, να δημοσιευτεί νέα μελέτη από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεκμηριώνει τη μη ύπαρξη παθητικού ατμίσματος.

Βαρύ το κόστος και για το κράτος

Εκτός από τους καπνιστές που θίγονται από τις προτεινόμενες διατάξεις, οι οικονομολόγοι της υγείας υποστηρίζουν ότι διαιωνίζεται υπέρογκη οικονομική επιβάρυνση ύψους 1,7 δισ. ευρώ των υγειονομικών δομών που επιφέρει η αντιμετώπιση των προκαλούμενων από το κάπνισμα βλαβών στην υγεία. Μία ακόμα παράμετρος, όπως υπογραμμίζουν παράγοντες της αγοράς, είναι η γιγάντωση του λαθρεμπορίου καπνικών και η τεράστια απώλεια εσόδων που δημιουργεί, αλλά και το ότι κόβονται τα φτερά σε έναν αναπτυσσόμενο εμπορικό τομέα και την ευρύτερη επιχειρηματικότητα, που εκτείνεται από το λιανεμπόριο ως την εστίαση, η οποία θα πληγεί σημαντικά από την πιθανή απαγόρευση του ατμίσματος σε κλειστούς χώρους.

Δριμεία κριτική από περιπτερούχους και καπνοκαλλιεργητές

Για άλλους λόγους αντιδρούν στο νομοσχέδιο και οι καπνοκαλλιεργητές και οι περιπτερούχοι τονίζοντας ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις θα αυξηθεί κατά κόρον η γραφειοκρατία για την αδειοδότηση των νέων καπνικών προϊόντων με τις συστάσεις ατέρμονων Επιτροπών δυσχεραίνοντας τελικά τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Μεν και δε χαρακτηρίζουν το άρθρο «χαριστική βολή» για τους δοκιμαζόμενους κλάδους τους που υποφέρουν από την παράνομη εισαγωγή και διακίνηση τσιγάρων, και βλέπουν τα νέα προϊόντα καπνού ως ανάχωμα στη συνεχιζόμενη μείωση του εισοδήματός τους.