Περισσότεροι από 100.000 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν υπογράψει ήδη ψήφισμα υπαλλήλων της Ε.Ε. κατά του πρώην προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο για την απόφασή του να πιάσει δουλειά στην Goldman Sachs. Το ψήφισμα, που είναι ανοιχτό για υπογραφή σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, κατηγορεί τον Μπαρόζο για «ανεύθυνη και ηθικά κατακριτέα συμπεριφορά» η οποία προκαλεί τεράστια ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους θεσμούς της σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.
newego_LARGE_t_1101_54487402_type13145
Υπενθυμίζεται, ότι ο επί δέκα συναπτά έτη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσλήφθηκε στις αρχές του προηγούμενου μήνα από τη γνωστή αμερικανική τράπεζα ως σύμβουλος θεμάτων που έχουν να κάνουν με το Brexit. Πρέπει να τονιστεί, εδώ, ότι η πρόσληψή του τυπικά δεν είναι παράνομη αφού έγινε 20 μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του στο τιμόνι της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, οι πρώην επίτροποι της Ε.Ε. υποχρεούνται να ενημερώνουν την Κομισιόν για μια νέα εργασιακή σχέση τους έως 18 μήνες μετά το πέρας της θητείας τους σε αυτήν, και στη συνέχεια δεν έχουν κάποια υποχρέωση.

Το ηθικό, όμως, σκέλος είναι αυτό που έχει σημασία, όπως επισημαίνεουν οι υπάλληλοι της Ε.Ε.: «Η απόφαση του Μπαρόζο να πάει και να δουλέψει σε μια από τις τράπεζες που ενεπλάκησαν περισσότερο στην κρίση-subprime του 2007-2009 -τη χειρότερη κρίση από την περίοδο της Μεγάλης Υφεσης στη δεκαετία του ’30- όπως και σε μια από τις τράπεζες που ενεπλάκησαν περισσότερο στην ελληνική κρίση χρέους, βοηθώντας αρχικά την Ελλάδα να αποκρύψει το έλλειμμά της και στη συνέχεια το 2009-2010 κερδοσκοπώντας εναντίον της, γνωρίζοντας ότι το χρέος της δεν είναι βιώσιμο, είναι ακόμη ένα παράδειγμα των ανεύθυνων πρακτικών διαπλοκής της ‘‘περιστρεφόμενης πόρτας’’ (που μετακινεί αενάως ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων σε θέσεις δημόσιου συμφέροντος και αντίστροφα). Πρακτικές οι οποίες, αν και δεν είναι παράνομες, είναι ηθικά κατακριτέες».

Το ψήφισμα ζητά από το Συμβούλιο της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φέρουν το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου:

α. να εξεταστεί λεπτομερώς αν ο κ. Μπαρόζο σεβάστηκε τις υποχρεώσεις της «εντιμότητας και διακριτικότητας» έναντι της Επιτροπής

και β. να του επιβάλει αυστηρές και παραδειγματικές ποινές, όπως:

● Αναστολή καταβολής της σύνταξης που λαμβάνει ως πρόεδρος της Κομισιόν για όσο διάστημα εργάζεται στην Goldman Sachs.

● Ακύρωση όλων των τιμητικών τίτλων του που συνδέονται με τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα.

● Να ενισχύσει τους κανόνες δεοντολογίας για την καταπολέμηση πρακτικών της «περιστρεφόμενης πόρτας» στα πρώην μέλη της Κομισιόν.

Το ψήφισμα αναμένεται να παραδοθεί στους σημερινούς επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Εκτός από το παραπάνω, ψήφισμα έχει καταθέσει ακόμη ένα συνδικάτο εργαζομένων της Ε.Ε. (Union of Unity) με το οποίο ζητά από τον σημερινό πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να καταδικάσει τον Μπαρόζο. Ο Γιούνκερ όμως έχει αρνηθεί να κάνει κάτι τέτοιο.