Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, άνοιξε τη συνεδρίαση της ολομέλειας στο Στρασβούργο με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του ισχυρού σεισμού στην κεντρική Ιταλία στις 24 Αυγούστου, από τον οποίο σκοτώθηκαν σχεδόν 300 άτομα, 3.000 έμειναν άστεγοι, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε περισσότερα από 70 χωριά και σε ορισμένες περιπτώσεις καταστράφηκαν ολόκληρες κοινότητες.

image735-aspx

Αναφερόμενος στις φρικιαστικές εικόνες από τις περιοχές των Amatrice, Accumoli και Pescara del Tronto, ο κ. Σουλτς ευχαρίστησε τις ιταλικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, την πυροσβεστική, το ιατρικό προσωπικό, τις τοπικές αρχές και τους εθελοντές οι οποίοι κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να σώσουν ζωές, να παράσχουν προστασία και να εξασφαλίσουν την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Τα σπίτια, τα κτήρια και οι εκκλησίες μπορούν και θα ανοικοδομηθούν, αλλά το κενό που άφησαν πίσω τους οι νεκροί δεν μπορεί να καλυφθεί, αναγνώρισε ο Πρόεδρος του ΕΚ, μεταφέροντας την αλληλεγγύη του Κοινοβουλίου προς τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων.

Εισερχόμενοι / απερχόμενοι ευρωβουλευτές

Ο Angelo Ciocca (Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ιταλία) αντικατέστησε τον Gianluca Buonanno από τις 7 Ιουλίου.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Τετάρτη

Οι δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με την «ανάγκη για μια ευρωπαϊκή πολιτική ενίσχυσης της βιομηχανίας υπό το φως των πρόσφατων περιπτώσεων των Caterpillar και Alstom» προστίθεται ως πρώτο σημείο το απόγευμα. Θα υπάρξει και σχετικό ψήφισμα που θα ψηφιστεί στην πρώτη ολομέλεια του Οκτωβρίου. Ως εκ τούτου, η συνεδρίαση την Τετάρτη παρατείνεται μέχρι τα μεσάνυχτα.

Πέμπτη

Η προφορική ερώτηση σχετικά με τα συστήματα ελάχιστου εισοδήματος στην ΕΕ μεταφέρεται στις πρωινές συζητήσεις, ως πρώτο θέμα, στις 8πμ ώρα Γαλλίας. Το απόγευμα, η προφορική αυτή ερώτηση αντικαθίσταται από την ερώτηση για το «στήσιμο παιχνιδιών».