Λίγο πριν από τις 2.50 τα ξημερώματα της Παρασκευής, δηλαδή, 66 ώρες μετά, βγήκε λευκός καπνός από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης καθώς ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες με συνολικό όφελος για το δημόσιο 246 εκατ. ευρώ.
ggee_tileoptikes_adeies_aftodioikisi
Οι 4 εταιρείες που πλειοδότησαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είναι οι εξής:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ.

2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ.

3. ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατομμύρια ευρώ.

4. ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ.

Ποιοι αποκλείστηκαν

1. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED Ιωάννης Σαββίδης 61,5 εκατομμύρια ευρώ

2. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) με τελικό τίμημα 61 εκατ. ευρώ

3. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV) Γιάννης Βαρδινογιάννης με τελικό τίμημα 18 εκατ. ευρώ

4. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) STAR με τελικό τίμημα 13 εκατομμύρια ευρώ

Το απόγευμα της Τρίτης είχε δημοπρατηθεί η πρώτη άδεια στον ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου, το πρωί της Τετάρτης δημοπρατήθηκε η δεύτερη στον όμιλο Καλογρίτσα, ενώ οι άλλες δύο (Κυριακού – Μαρινάκης) κράτησαν πάρα πολλές ώρες και έτσι φτάσαμε στο βράδυ της Πέμπτης.

Ν. Παππάς: Δεν περιμέναμε το τίμημα να πάει τόσο ψηλά

“Δεν περιμέναμε το τίμημα να πάει τόσο ψηλά. Σχεδιάσαμε όμως μια διαδικασία για να μεγιστοποιήσουμε το τίμημα για το ελληνικό δημόσιο. Το κλειδί για την επιτυχία ήταν το να αποκλειστεί η ροή πληροφοριών μεταξύ τους, κάτι που καταφέραμε απολύτως”, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Και πρόσθεσε: “Να ζητήσω την κατανόηση για το περασμένο της ώρας. Η διαδικασία είναι απολύτως επιτυχημένη και δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να περάσει σε μια νέα τηλεοπτική εποχή με κρυστάλλινη νομιμότητα. Η χώρα στέλνει μήνυμα εντός και εκτός ότι για όλους υπάρχου κανόνες και πρέπει να εφαρμόζονται. Να ευχαριστήσω και προσωπικά και εκπροσωπώντας την Πολιτεία, κάθε εργαζόμενο που υπερέβαλλε εαυτό για να φτάσει αυτή η διαδικασία σε αυτό το πάρα πολύ θετικό τέλος. Όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε να αποδώσουμε στον Έλληνα πολίτη το προϊόν που δικαιούται”, κατέληξε ο κ. Παππάς.

Γεροβασίλη: Νεα σελίδα

“Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου – και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας – μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον”, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Και πρόσθεσε: “Η Κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας. Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας”.

Τι δήλωσαν οι υποψήφιοι

Για χιτσκοκική διαδικασία, μίλησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας και εξερχόμενος από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του ομίλου Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος.
Χαρούμενος που οι 4 τηλεοπτικές άδειες προσέφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό κοντά στα 250 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης μετά το τέλος της διαδικασίας για τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών. “Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα μπούμε στα μίντια. Η κυβέρνηση στεναχώρησε τους σκεπτικιστές. Οι συμμετέχοντες απέδειξαν πως είναι έτοιμοι να πληρώσουν. Στεναχωρήθηκα που ο Αλαφούζος πλήρωσε λιγότερα απ’ όλους”, είπε χαρακτηριστικά.

«Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά. Θα περιμένουμε τώρα τα νομικά ζητήματα και θα δούμε» υπογράμμισε ο κ. Αλκαλάι και συμπλήρωσε: «Η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι είναι θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη».

Ο κ. Θοδωρής Κυριακού από τον Ant1 και ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης αποχώρησαν από το κτίριο της ΓΓΕΕ χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, διευθύνων σύμβουλος του ALPHA χαρακτήρισε τη διαδικασία «απάνθρωπη, πολύ κουραστική και επίμονη». Σημείωσε πως ο σταθμός έχει ήδη κινηθεί δικαστικά κατά της διαδικασίας. «Δεν το χωράει ο νους μας το τι έγινε εκεί πέρα, ήταν χειρότερα απ ότι τα φανταζόμασταν», είπε.