Συνάντηση συνεργασίας του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάρκου Μπόλαρη, και του Ιορδανού Πρέσβυ, κ. Fawwaz Al-Eitan, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥπΑΑΤ.
29-09-2016-jordan
Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημερώθηκε αρχικά από τον Πρέσβυ για το νέο, σταθερό πολιτικό σκηνικό στο Χασεμιτικό βασίλειο της Ιορδανίας, μετά τις βουλευτικές εκλο-γές της προηγούμενης εβδομάδας. Εν συνεχεία οι κ.κ. Μπόλαρης και Al-Eitan συζή-τησαν για θέματα συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα και τη βιομηχανία τροφί-μων και τη δυνατότητα ενίσχυσης του εισαγωγικού – εξαγωγικού εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των εμπορικών δραστη-ριοτήτων Ελλάδας – Ιορδανίας και πιο συγκεκριμένα στις εξαγωγές – εισαγωγές προ-ϊόντων ζωικής προέλευσης, καπνού, γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων, φρούτων, ελαιολάδου, παγωτού, ιχθυηρών, ρυζιού, κ.ά.. Αναφέρθηκε μάλιστα η διε-ξαγωγή πιθανής επιχειρηματικής αποστολής στο Αμμάν για B2B συναντήσεις με ταυτόχρονη συμμετοχή σε αγροτική έκθεση στην περιοχή.

Ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε ακόμα στην πρόσφατη πρόταση της Κύπρου διά της Πρεσβείας της στην Αθήνα, σχετικά με την προοπτική τριμερούς συνεργασίας Ελλά-δας – Κύπρου – Ιορδανίας, στον αγροτοδιατροφικό τομέα (πουλερικά, φυτική παρα-γωγή, σποροπαραγωγή, διαχείριση υδάτων, κ.ά.) και εξέφρασε την υποστήριξή του, τονίζοντας την προτεραιότητα για την υλοποίησή της, αφού έχει τοποθετηθεί θετικά και η Κυβέρνηση της Ιορδανίας.

Τέλος, έγινε ειδική αναφορά στη δυνατότητα συνεργασίας ανάμεσα στο Κέντρο Α-γροτικών ερευνών της Ιορδανίας και τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, καθώς και στη δυνατότη-τα αξιοποίησης των προγραμμάτων Twinning, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊ-κή Ένωση.