Γραπτή Δήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία Ελλήνων και Κυπρίων Ευρωβουλευτών για το σεβασμό των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στη Τουρκία.

eva-kaili

Σε μια περίοδο που η Τουρκία πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις υποχρεώσεις της απέναντι της, η ίδια έχει εγκαταλείψει σε πολλά επίπεδα τις δεσμεύσεις για μια προοδευτική πορεία προσέγγισης της ΕΕ, είναι απαραίτητο να γίνονται συγκεκριμένες θαρραλέες κινήσεις που θα μας διαβεβαιώσουν όσον αφορά τις πραγματικές της προθέσεις για το μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο και μετά από πρωτοβουλία των Ελλήνων ευρωβουλευτών Εύας Καϊλή, επικεφαλής της Ελιάς, Μανώλη Κεφαλογιάννη, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Κώστα Χρυσόγονου, Νίκου Ανδρουλάκη, Μαρίας Σπυράκη, Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Θεόδωρου Ζαγοράκη, Σοφίας Σακοράφα και των Κυπρίων Δημήτρη Παπαδάκη και Ελένης Θεοχάρους, κατατέθηκε Γραπτή Δήλωση σύμφωνα με το άρθρο 136 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Τουρκία την οποία καλούνται οι ευρωβουλευτές από όλες τις χώρες να την συνυπογράψουν.

Στη Γραπτή Δήλωση επισημαίνεται ότι το 2013, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (Yargitay) στην Τουρκία έκρινε ότι η αρμοδιότητα για την εκκλησία της Αγίας Σοφίας θα πρέπει να μεταφερθεί στην γενική διεύθυνση εκκλησιαστικής περιουσίας, που έχει εγκρίνει το εκ νέου άνοιγμα αυτής σε τζαμί, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτόν την αρχή του σεβασμού της ιστορικής ταυτότητας του μνημείου.

Με την Γραπτή Δήλωση, εφόσον υπερψηφιστεί, καλούνται η Επιτροπή και το Συμβούλιο να παροτρύνουν την τουρκική κυβέρνηση να επαναφέρει άμεσα τον χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που από το 1934 λειτουργεί ως μουσείο.

Επιπλέον, καλούνται ακόμη η Επιτροπή και το Συμβούλιο να παροτρύνουν την τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τα τραγικά γεγονότα του 1914-1923 ως πράξεις γενοκτονίας εις βάρος των Ελληνικών, Αρμενικών και Ασσύριων πληθυσμών από τα νεοτουρκικά και κεμαλικά καθεστώτα.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές ζητούν την καθιέρωση της 19ης Μάιου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης των θυμάτων του κεμαλισμού.

Ακολουθεί το κείμενο της Γραπτής Δήλωσης:

Γραπτή δήλωση, σύμφωνα με το άρθρο 136 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Τουρκία
1. Το 2013, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (Yargitay) στην Τουρκία έκρινε ότι η αρμοδιότητα για την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα θα πρέπει να μεταφερθεί στην γενική διεύθυνση εκκλησιαστικής περιουσίας, που έχει εγκρίνει το εκ νέου άνοιγμα αυτής σε τζαμί, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτόν την αρχή του σεβασμού της ιστορικής ταυτότητας του μνημείου.
2. Η Επιτροπή και το Συμβούλιο καλούνται να παροτρύνουν την τουρκική κυβέρνηση να επαναφέρει άμεσα την εκκλησία της Αγίας Σοφίας ως μουσείο, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την τύχη αυτού του θρησκευτικού μνημείου.
3. Με βάση τα επίσημα διαβήματα που πραγματοποιήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς την Τουρκία κατά τα έτη 2006 και 2013, με τα οποία δεν έχει συμμορφωθεί, και τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου και του Προέδρου της Γερμανίας Joachim Gauck, καλούνται η Επιτροπή και το Συμβούλιο να παροτρύνουν την τουρκική κυβέρνηση να αποδεχθεί το παρελθόν της και να αναγνωρίσει τα τραγικά γεγονότα του 1914-1923 ως πράξεις γενοκτονίας εις βάρος των Ελληνικών, Αρμενικών και Ασσυρίων πληθυσμών από τα νεοτουρκικά και τα κεμαλικά καθεστώτα.
4. Η Επιτροπή καλείται να εξετάσει την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του κεμαλισμού.
5. Η παρούσα δήλωση διαβιβάζεται, με μνεία των ονομάτων των προσυπογραφόντων, στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή.