Μετά τη συμμετοχή της στα «Μερκούρεια 2016», το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στην Ορεστιάδα (Έβρος) και στις ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αιγινίου (Πιερία), όπου εισέπραξε το θερμό χειροκρότημα των θεατών αποσπώντας και τα ευμενέστερα των σχολίων, η Κεντρική Σκηνή «Μελίνα Μερκούρη» το δήμου Νεάπολης-Συκεών προσθέτει μια ακόμη συμμετοχή σε έναν νέο θεατρικό θεσμό με το έργο «Η όπερα του ζητιάνου».
04-opera-tou-zitianou
Πρόκειται για το «Ανοιχτό Θέατρο» του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, που έκανε την εμφάνισή του στα θεατρικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης πριν λίγες ημέρες και βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο νέος αυτός θεσμός θα υπηρετείται αποκλειστικά από ερασιτέχνες εραστές της θεατρικής τέχνης και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το θεατρόφιλο κοινό.
03-opera-tou-zitianou-1
Οι παραστάσεις των θεατρικών σκηνών πραγματοποιούνται στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1), όπου μεθαύριο, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στις 9 μ.μ., η Κεντρική Σκηνή «Μελίνα Μερκούρη» το δήμου Νεάπολης-Συκεών θα παρουσιάσει το έργο «Η όπερα του ζητιάνου» του John Gay. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, και αντί εισιτηρίου οι θεατές θα μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα και είδη φαρμάκων για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου του δήμου Νεάπολης-Συκεών.
05-opera-tou-zitianou-3
Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση-διασκευή της Γλυκερίας Καλαϊτζή, σκηνοθεσία-προσαρμογή στο κείμενο του Σταμάτη Στάμογλου, ενώ την ομάδα των συντελεστών συγκροτούν οι: Κώστας Βόμβολος (μουσική σύνθεση), Κωνσταντίνα Καστέλου (χορογραφίες), Μαγδαλινή Σίγα (σκηνικά, επιμέλεια κουστουμιών), Αναστασία Γυλλού (βοηθός σκηνογράφου), Ιωάννα Γεωργαντά, Ανέστης Αμανατίδης (φωτισμοί), Σοφία Φραγγή (δημιουργικό αφίσας, video teaser), Βαρβάρα Νισσοπούλου (επιμέλεια προγράμματος) και Νίκος Κωστελίδης (φροντιστής).
Στη διανομή των ρόλων παίρνουν μέρος οι: Σωτήρης Γκουντσούδης (κος Πήτσαμ), Αναστασία Τσακίρη (κα. Πήτσαμ), Σοφία Φραγγή (Πόλυ Πήτσαμ), Σάββας Παντελίδης (Φιλς), Γιώργος Πάνος (Ματ), Σταμάτης Στάμογλου (Μακήθ), Ορέστης Πρεφτίτσης (Λόκιτ), Στέλλα Γιαλετζή (Λούσι Λόκιτ), Παρασκευάς Ζουμπούλης (Δικαστής/ληστής Μπεν), Χρήστος Μιχάκης (Τζορτζ ο ωραίος/μπάρμαν), Εμμανουέλλα Ζαφειρέλλη (Κουτσή Μπέτυ), Ζωή Στερικλή (Ντιάνα/ζητιάνος), Μαίρη Σαμανάδη (Τζένη Ντίβερ), Παναγιώτης Διμπιτούζης (Αστυνόμος/βασιλικός ακόλουθος), Γιάννης Κλεβή Κόντρα (Αστυνόμος διεφθαρμένος), Μπάμπης Γκατζόλας(θύμα κλοπής/φυλακισμένος), Καίτη Λάζου (ζητιάνα/γυναίκα του μπαρ/βασίλισσα), Πασχαλίνα Γρούτκα (κυρία/γυναίκα του μπαρ/δικαστής), Βάσω Μπουντρή (σύζυγος/φυλακισμένος/δικαστής), Ράνια Παπαγιάνγκου (γυναίκα του μπαρ), Πόπη Κατράνα (γυναίκα του μπαρ), Εύα Παναγιωτίδου (κυρία/γυναίκα του μπαρ), Μαρία Χρήστου (γυναίκα του μπαρ, ζητιάνα, κυρία), Βαρβάρα Γκουντσούδη (ζητιανάκι), Άννα Χριστίνα Στάμογλου (ζητιανάκι).
ΤΟ ΕΡΓΟ
Λονδίνο. Ο επικεφαλής συμμορίας απατεώνων και κλεπταποδόχος κος Πήτσαμ, ανακαλύπτοντας την σχέση της κόρης του, Πόλυ, με έναν διακεκριμένο ληστή, τον Μακήθ, θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εξόντωσης του, ώστε να επωφεληθεί. Ενώνει τις δυνάμεις του με τον διευθυντή της αστυνομίας, Λόκιτ, πατέρα ενός ακόμη ερωτικού θύματος του Μακήθ. Με την βοήθεια μίας γυναίκας ελευθέρων ηθών, της Τζένη, τον παγιδεύουν και τον καταδικάζουν σε θάνατο. Ομως, οι σκοτεινοί δρόμοι του χρήματος, του έρωτα και της εξουσίας, δεν έχουν χαρτογραφηθεί επαρκώς από τους διώκτες του, έτσι ο Μακήθ θα έχει ακόμη μία ευκαιρία…