Το ΕΚ με ψήφισμά του την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου καλεί όλα τα εμπλεκόμενα στη σύγκρουση μέρη, και κυρίως τη Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ, να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων. Καταδικάζει τις πρόσφατες επιθέσεις σε νοσοκομεία και κομβόι μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας και ζητά από όλους τους συμμετέχοντες στη Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για να διευκολύνουν τη δημιουργία μιας σταθερής εκεχειρίας.

syria1_3

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις πρόσφατες επιθέσεις σε νοσοκομεία και κομβόι μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας και στην αποθήκη της Ερυθράς Ημισελήνου κοντά στο Χαλέπι, ως σοβαρές και ανησυχητικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ως πιθανό έγκλημα πολέμου. Ζητούν να κληθούν να λογοδοτήσουν οι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Καλούν «όλα τα εμπλεκόμενα στη σύγκρουση μέρη, και κυρίως η Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ, να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένου των υποδομών υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, να αναλάβουν αξιόπιστα και άμεσα μέτρα για την κατάπαυση των εχθροπραξιών, να άρουν όλες τις πολιορκίες και να καταστήσουν δυνατή την ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων σε όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη».

Το ψήφισμα ζητεί από όλους τους συμμετέχοντες στη Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας «να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για να διευκολύνουν τη δημιουργία μιας σταθερής εκεχειρίας και να εντείνουν τις εργασίες για την επίτευξη μόνιμης πολιτικής διευθέτησης στη Συρία» και προσθέτει ότι η ΕΕ θα πρέπει «να διαδραματίσει πιο έντονο ρόλο στη διαμεσολάβηση για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Συρία».

Το μη νομοθετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 508 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 56 αποχές.