Ο Πρόεδρος Σουλτς κήρυξε την έναρξη της πρώτης συνόδου ολομέλειας του Οκτωβρίου (3-6.10.2016) με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τον αποθανόντα ισραηλινό πολιτικό Σιμόν Πέρες, τον οποίο επαίνεσε ως ακούραστο υπέρμαχο της ειρήνης και ως φίλο της Ευρώπης. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Mουν θα απευθύνει ομιλία στο ΕΚ την Τρίτη, με την ευκαιρία της ψήφου έγκρισης του ΕΚ για την επικύρωση από την ΕΕ της συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

d6fb2c11-9fe1-4854-9cb8-4ca6d0ff3092

Ο κ. Πέρες είχε ένα όραμα για μια Μέση Ανατολή στην οποία οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να ζήσουν μαζί με τους Παλαιστίνιους και τους Άραβες γείτονές τους χωρίς βία. Μετέδωσε αυτό το όραμα στην ειρηνευτική συμφωνία του Όσλο το 1993 ενώ το 1994 έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με τον Γιτζάκ Ράμπιν και τον Γιάσερ Αραφάτ, για αυτό το ορόσημο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, σημείωσε ο κ Σουλτς.

Ο κ. Πέρες είχε μιλήσει πολλές φορές στο ΕΚ, εμπνέοντας με το χάρισμά του, τις ιδέες του και ένα απλό μήνυμα: να μην σταματήσει ποτέ ο αγώνας για την ειρήνη, σημείωσε ο κ. Σουλτς, μεταφέροντας την αλληλεγγύη του ΕΚ προς την οικογένεια, τους φίλους, και τους αγαπημένους του κ Πέρες, καθώς επίσης και προς τον ισραηλινό λαό.

Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή: τελετή στο ΕΚ για την επικύρωσή της από την ΕΕ

Στη συνέχεια ο κ. Σουλτς ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν θα απευθύνει ομιλία στο ΕΚ την Τρίτη, πριν από την ψηφοφορία έγκρισης για την επικύρωση από την ΕΕ της συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Θα παραστεί επίσης η Πρόεδρος της διάσκεψης των Μελών των Ηνωμένων Εθνών (COP21) Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Η επικύρωση της συμφωνίας από την ΕΕ, θα οδηγήσει στο να τεθεί αυτή σε ισχύ ένα χρόνο μετά τη συμφωνία, και εγκαίρως για τη διάσκεψη COP22 που θα πραγματοποιηθεί στο Μαρρακές, καθιστώντας έτσι δυνατή τη διατήρηση του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΕΚ.

Απερχόμενοι ευρωβουλευτές

Η έδρα του Jordi Sebastià (Πράσινοι, Ισπανία) κηρύσσεται κενή από τις 10 Οκτωβρίου.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Δευτέρα

Η έκθεση της Isabelle THOMAS (Σοσιαλιστές, Γαλλία) σχετικά με το πώς θα καταστούν ομοιόμορφοι οι έλεγχοι της αλιείας στην Ευρώπη αναβλήθηκε για τη δεύτερη σύνοδο του Οκτωβρίου.

Τρίτη

Η ψηφοφορία για το ψήφισμα που έχει ετοιμάσει ο Τζιοβάνι Λα Βία (ΕΛΚ, Ιταλία) για τη «Σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Συμφωνίας του Παρισιού που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή», θα προστεθεί στην ψηφοφορία της Τρίτης.