Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. κύριος Θεοφάνης Κουρεμπές, απαντώντας στο δημοσίευμα του Έθνους της 30/09/2016 με τίτλο «Αύξηση-φωτιά στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ» δήλωσε τα εξής:
%cf%805-copy
Με έκπληξη διαβάσαμε στο πρωτοσέλιδο και το ένθετο του «Έθνους» της 30/09/2016 για 15% έλλειμμα του ενεργητικού του ΕΛ.Γ.Α. και για αύξηση-φωτιά στα ασφάλιστρα.
Μάλιστα αναφέρεται και σε μια αναλογιστική μελέτη «καμπανάκι για τη βιωσιμότητα του οργανισμού».Να διαβεβαιώσουμε ότι πρόβλημα βιωσιμότητας δεν υπάρχει και καλό θα ήταν να ελεγχθούν οι πηγές της εφημερίδας. Ο Οργανισμός εξετάζει σενάρια νέων κινδύνων και καλύψεων, καθώς και την επιβάρυνση που μπορεί να έχουν στο ασφάλιστρο.
Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η αναλογιστική μελέτη του 2014, που πρότεινε αύξηση του ασφάλιστρου κατά περίπτωση από 4% σε 5% μελετώντας συγκεκριμένες παραμέτρους.
Ο ΕΛ.Γ.Α. ως δημόσιος οργανισμός είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί τις συνθήκες που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή (κίνδυνοι, κλιματική αλλαγή κ.α.) και να προχωράει σε εκείνες τις αλλαγές που χρειάζονται, πάντα με γνώμονα τη βιωσιμότητα των αγροτών και του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Δυο στόχοι στενά συνδεδεμένοι και αλληλένδετοι.
Αποσπασματικά δημοσιεύματα, με ανακριβή στοιχεία μόνο σύγχυση δημιουργούν στον αγροτικό κόσμο.
Να σημειώσω, τέλος, ότι ο συντάκτης του άρθρου θα μπορούσε να ενημερωθεί από τη διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. για την ορθότητα των στοιχείων που παραθέτει, όπως ενημερώθηκε για τις ζημιές του Σεπτεμβρίου, όταν το ζήτησε.