Συζήτηση με Γιούνκερ και Τουσκ για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής
strasbourg
Οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της 20ης και 21ης Οκτωβρίου, σε μια τρίωρη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Τουσκ την Τετάρτη το πρωί στο Στρασβούργο. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι η συμφωνία CETA μεταξύ ΕΕ-Καναδά, οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και η μεταναστευτική πολιτική στη Μεσόγειο.

Το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2017

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τρίτη το απόγευμα το πρόγραμμα εργασίας και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2017. Η φετινή συζήτηση σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής θα συμβάλει στην κοινή δήλωση, που θα υπογραφεί για πρώτη φορά από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, το Δεκέμβριο, σχετικά με τους κοινούς στόχους και τις προτεραιότητες της ΕΕ για το επόμενο έτος.

Περισσότερα κονδύλια για την απασχόληση και τη νεολαία ζητούν οι ευρωβουλευτές

Το ΕΚ θα εγκρίνει την Τετάρτη ψήφισμα με το οποίο θα τοποθετείται επί του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2017, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο για την τελική ψήφισή του. Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν περισσότερα κονδύλια για την παροχή βοήθειας στους νέους ανθρώπους που αναζητούν εργασία, για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και για την παροχή βοήθειας σε τρίτες χώρες με σκοπό την άμβλυνση της μεταναστευτικής κρίσης.

Μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός: περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση κρίσεων

Το ΕΚ θα υποστηρίξει, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την επικείμενη αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) με την Επίτροπο Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τη Τρίτη στην ολομέλεια, ότι η ΕΕ οφείλει να επικαιροποιήσει το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίζει απρόβλεπτες κρίσεις.

Το ΕΚ ζητά ετήσιο έλεγχο της κατάστασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ

Η Επιτροπή οφείλει να δημιουργήσει έναν δεσμευτικό μηχανισμό για την υποβολή ετήσιας έκθεσης που θα αφορά την κατάσταση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό πρόκειται να υποστηρίξει με ψήφισμά του την Τρίτη το ΕΚ. Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει αντικειμενικά σημεία αναφοράς και να καθορίζει μία σαφή, σταδιακή προσέγγιση για την αποκατάσταση των όποιων παραβάσεων.

Ασφάλεια των πολιτών: η πρόοδος που έχει επιτευχθεί και τα επόμενα βήματα

Το ΕΚ θα συζητήσει την Τρίτη το απόγευμα την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας που έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και τις μελλοντικές προκλήσεις. Η βελτίωση στη διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων και στην ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών, η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και η πρόοδος στην εφαρμογή των κανόνων για την κατάσταση με τα ονόματα των επιβατών (PNR) θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης με την Επιτροπή και το Συμβούλιο.

Το ΕΚ ζητά περιορισμό της χρήσης των τρανς-λιπαρών οξέων στα τρόφιμα

Η ΕΕ πρέπει να θέσει υποχρεωτικά όρια στη χρήση βιομηχανικά παραχθέντων, μερικώς υδρογονωμένων φυτικών ελαίων (τρανς-λιπαρά οξέα) τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, στειρότητας, Αλτσχάιμερ, διαβήτη και παχυσαρκίας. Αυτό αναμένεται να υποστηρίξουν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη.

Το ΕΚ ζητά ομοιόμορφη και δίκαιη μεταχείριση των αλιέων στην ΕΕ

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την αλιεία πρέπει να εφαρμόζονται ομοιόμορφα σε όλα τα κράτη μέλη, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται δίκαια όλοι οι Ευρωπαίοι αλιείς. Αυτό θα υποστηρίξουν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές την Τρίτη. Οι διαδικασίες επιθεώρησης, π.χ. για τα μεγέθη των διχτυών και των αλιευμάτων, θα πρέπει να τυποποιηθούν σε επίπεδο ΕΕ, όπως και οι κυρώσεις για παρόμοιες παραβάσεις.

Συνέχιση των αυξημένων ποσοστών συγχρηματοδότησης για Ελλάδα και Κύπρο

Η ολομέλεια του ΕΚ αναμένεται να υπερψηφίσει την Τρίτη τη νομοθετική πρόταση για τη συνέχιση της αυξημένης ευρωπαϊκής συνεισφοράς στη χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα μέχρι τις 30 Ιουνίου του ημερολογιακού έτους που ακολουθεί το έτος λήξης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας, και την κάλυψη έως και του 85% του κόστους των έργων στην Κύπρο, μέχρι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα προγραμματική περίοδος το 2020.

Η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία: συζήτηση στο ΕΚ

Οι απειλές, οι παραβιάσεις και οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία θα συζητηθούν στο ΕΚ την Τετάρτη το απόγευμα. Το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου άφησε πίσω του 241 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, ενώ 90 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν, περισσότεροι από 2.500 έχασαν τη δουλειά τους και εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος εκατοντάδων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Σχετικο ψήφισμα θα υιοθετηθεί την Πέμπτη.