161026-delismono4
«Δεν πρόκειται για μία ακόμη επέτειο στον κατάλογο των εθνικών επετείων. Αποτελεί πράξη αναγνώρισης στις θυσίες των αγωνιστών, που οδήγησαν στην απελευθέρωση της πόλης από το ναζιστικό ζυγό, στις 30 Οκτωβρίου του 1944. Μία επέτειος, που αντιστέκεται στη λήθη και την απάθεια», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στο γεγονός ότι από φέτος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθιερώνει την 30η Οκτωβρίου, ως επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
161026-delismono1
Στα σημερινά εγκαίνια της ιστορικής έκθεσης φωτογραφίας «ΔΕ ΛΗΣΜΟΝΩ… μια εικόνα χίλιες λέξεις», που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «αν κάτι μας διδάσκει η ιστορία, αυτό είναι ότι η ιστορική λήθη, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες, όχι για κάθε λαό μεμονωμένα, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Γι’ αυτό και πρέπει τα εγκλήματα που ως λαός υποφέραμε αλλά και οι θρίαμβοι που ως λαός πετύχαμε, να μένουν ζωντανά στη μνήμη μας ως μαθήματα ζωής, που μας διδάσκουν, μας οδηγούν και μας κινητοποιούν. Έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορική αλήθεια, αλλά και προς τις μελλοντικές γενιές που ακολουθούν, να θυμόμαστε και να αναβιώνουμε τις ιστορικές σελίδες του παρελθόντος. Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, οικονομικές και άλλες, που έχουμε μπροστά μας. Για μας, αυτή η αντίληψη και στάση, αποτελεί ηθική και πολιτική δέσμευση».
161026-delismono2
Ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «ΔΕ ΛΗΣΜΟΝΩ» για τη διοργάνωση της έκθεσης, στην οποία τιμάται το Λίντιτσε της Τσεχίας, που όπως είπε «μοιράστηκε με την πόλη της Θεσσαλονίκης, μια σκληρή κοινή μοίρα: Τα τρομερά δεινά της ναζιστικής κατοχής. Οι δύο λαοί, πλήρωσαν βαρύτατο φόρο αίματος στους κατακτητές. Η έκθεση αυτή, ζωντανεύει στη μνήμη μας, τις τραγικές συνέπειες της ναζιστικής κατοχής στον τόπο μας. Πρόκειται για βίους και μαρτυρίες παράλληλες, αποτυπωμένες με μοναδικό τρόπο σε ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Πρόκειται για φωτογραφίες – ‘γροθιά στο στομάχι’, οι οποίες συνθέτουν το εφιαλτικό πρόσωπο της ναζιστικής κατοχής στην Ευρώπη, που άφησε πίσω της εκατομμύρια θύματα, και σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία της χώρας μας και ιδιαίτερα της πόλης μας».
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, «η περίοδος της ναζιστικής κατοχής αποτελεί μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, με την εξόντωση του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης, την καταστροφή των υποδομών της και τη διάλυση της οικονομίας και της κοινωνικού ιστού. Η ναζιστική λαίλαπα μετέτρεψε την ακμάζουσα Θεσσαλονίκη σε πόλη- φάντασμα, αφήνοντας πίσω μια κοινωνία βαθιά λαβωμένη, με ένδοξο παρελθόν αλλά αμφίβολο μέλλον. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια και πολύ σκληρές προσπάθειες από τους συμπατριώτες μας, ώστε να αναγεννηθεί η πόλη από τις στάχτες του πολέμου και να επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος, προχωρώντας μπροστά και δημιουργώντας το μέλλον της. Όλα αυτά, τις θυσίες, τους αγώνες και τελικά τα επιτεύγματα των προγόνων μας, πρέπει να τα έχουμε ζωντανά στη μνήμη μας».
161026-delismono3
Ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε τους πολίτες να επισκεφτούν την έκθεση και ευχήθηκε «να καταφέρει να ξυπνήσει όχι μόνο πικρές μνήμες αλλά κυρίως συνειδήσεις».