Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, που γιορτάζεται στη χώρα μας την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου κάθε έτους, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει τα εξής:
3145-860x430
«Ο μητρικός θηλασμός είναι η φυσική συνέχεια μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και είναι μια διαδικασία που απαιτεί αγάπη, υπομονή και επιμονή, την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη των μητέρων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF τον Αύγουστο του 1990 δημιούργησαν την Διακήρυξη του Innocenti με στόχο τη χάραξη πολιτικών υγείας που θα βοηθούσαν στην προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του θηλασμού.
Εντόπισαν την ουσιαστική και βασική ανάγκη για την ανάπτυξη μίας παγκόσμιας στρατηγικής για τη νεογνική και παιδική διατροφή, στηριζόμενοι στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάνοντας έκκληση για την ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών σχετικά με την βρεφική και παιδική σίτιση, την οποία και προώθησαν παγκοσμίως ώστε να μειωθεί ο βρεφικός υποσιτισμός και η φτώχεια.
Με αφορμή την Διακήρυξη του Innocenti, καθιερώθηκε η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, που σε περισσότερες από 170 χώρες του κόσμου εορτάζεται επισήμως 1-7 Αυγούστου κάθε έτους.
Στη χώρα μας, από το 1996 έχει καθιερωθεί η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7 Νοεμβρίου) να εορτάζεται ως εβδομάδα μητρικού θηλασμού με στόχο την προώθηση του θηλασμού και τη βελτίωση της υγείας των βρεφών.
Στόχος ήταν και είναι να προστατευτεί και να προωθηθεί ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής κα να συνεχίζεται για δύο και πλέον χρόνια, παράλληλα με τη χορήγηση κατάλληλων συμπληρωματικών τροφών
Το φετινό θέμα της Εβδομάδας του Μητρικού Θηλασμού είναι:
«Ο θηλασμός ως βασική συνιστώσα της αειφόρου ανάπτυξης».
Η κεντρική ιδέα της επιλογής του θέματος στηρίζεται στο ότι ο θηλασμός είναι ένα βασικό κλειδί που μας ωθεί να σκεφτούμε για το πώς εκτιμούμε την ευημερία μας από την αρχή της ζωής.
Οι βασικοί στόχοι είναι:
• Η πληροφόρηση για τον Μητρικό Θηλασμό (ΜΘ) δηλαδή τα οφέλη , η νομοθεσία, η υποστήριξη σε οικογενειακό, εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.
• Η εδραίωση του μητρικού θηλασμού
• Η ενθάρρυνση για κινητοποίηση και δράση σε όλα τα επίπεδα
• Η δέσμευση των φορέων για συνεργασία με στόχο την προώθηση του μητρικού θηλασμού

Κατά τη Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA), η πλήρης αξιοποίηση του θηλασμού μπορεί να σώσει τη ζωή 823.000 παιδιών και να συνεισφέρει 302 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην παγκόσμια οικονομία.
Στη φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, η WABA επιδιώκει να ενημερώσει τους πολίτες του κόσμου σχετικά με τους νέους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals -SDGs) και πώς σχετίζονται αυτοί με το θηλασμό και τη διατροφή των βρεφών και των νηπίων.
Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου), η Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή των γιατρών του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προγραμματίζει μία σειρά από επισκέψεις σε μαιευτικές κλινικές με στόχο την ενημέρωση των θηλαζουσών γυναικών για τα οφέλη του θηλασμού και την ενθάρρυνσή τους στο να συνεχίσουν όπως και για το ρόλο της πολιτείας στο θέμα αυτό (π.χ νομοθεσία, δικαιώματα κλπ).
Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, θα δοθούν συμβολικά δωράκια ως επιβράβευση της προσφοράς των μητέρων στον θηλασμό.
Οι επισκέψεις αυτές θα πραγματοποιηθούν ως εξής:
– 3/11/2016 στο Μαιευτήριο «Γένεσις»
– 4/11/ 2016 στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο

Επιπρόσθετα, έχουν προγραμματιστεί δράσεις και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τους επαγγελματίες του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδον .
Οι δράσεις αυτές θα ανακοινωθούν στο θεματικό ιστότοπο του Δικτύου (pkm.gov.gr Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας)».